Ősszel még szebb: 9 családi programötlet és játékos tanulás a Balaton környékén

Németh Noémi - 2020-09-15
 [X]
A digitális oktatás sok szülőt megviselt, mások viszont örömmel bontakoztak ki, amint előtört a titokban bennük szunnyadó pedagógus. Folytassátok a tanulást most már feszültség és számonkérés nélkül, örömmel és játékosan!
Kirándulás során rengeteget tanulhatnak a gyerekek - az így megszerzett tudás pedig mélyebben marad meg bennük, mint az, amiről csak tankönyvben olvastak. A Balaton közelében számtalan izgalmas programot találtok a nyár elmúltával is, ahol rögtönzött családi órákat tarthattok!
Ősszel még szebb: 9 családi programötlet és játékos tanulás a Balaton környékén

Nincs olyan évszak, amikor ne lenne gyönyörű. Ősszel ezer színben pompázik a térség, télen pedig hófehérbe borul a magyar tenger - a nyári színek után pedig mindez már önmagában is különleges élményt nyújt. A Balatont és környékét nem csak nyáron, hanem egész évben érdemes felkeresni, ugyanis számos programlehetőséget tartogat! 9 olyan programötletet gyűjtöttünk össze, amit a gyerekek is imádni fognak - és te is nyugodtan dőlhetsz hátra a nap végén: kütyüzés helyett végre tartalmas időt tölt együtt a család!

Magyarország - A csodák forrása


Őszi családi programok a Balaton körül, amiket a gyerekek is élveznek


1) Szüreti mulatságok - néptánc és ének óra
Nem is gondolnád, hogy felbolydul a Balaton népe a főszezon elmúltával: közeleg ugyanis a szüreti bálok, mulatságok időszaka. Népi játékok, hagyományos ételek, utcabál, koncertek, kézműves foglalkozások, sok-sok nevetés és tánc, ügyességi játékok - és még számtalan érdekesség vár. Mindenképp érdemes a fesztiválok során megkóstolni a Balaton-felvidék híres borait és szőlőit is!

2) Élményfürdők - úszás edzés
A pancsolásról sem kell lemondanunk attól, hogy nem nyáron keressük fel a Balatont. Több gyógy- és élményfürdő is található a tó közelében: Hévízen, Zalakaroson és Kehidakustányban is egész évben várják a családokat. A kicsik gyerekmedencékben és pancsolókban, vízi játszótereken, a felnőttek pedig gyógyvízben mártózva pihenhetik ki a fáradalmakat. Wellness-részleg, fejlesztő foglalkozások, terápiák, gyerekműsorok, de még éjszakai fürdőzés is szerepel a szolgáltatások és programok között.

Hévíz gyógyfürdő

3) Természeti csodák - földrajz óra
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park rengeteg természeti érdekességet tartogat. Mutasd meg gyermekeidnek élőben is mindazt, amiről természetismeret vagy környezet, földrajz, biológia órákon hallhatott már… nincs jobb módja a tanulásnak, minthogy a saját szemével lássa - esetleg tapogassa meg - mindazt, amit addig csak a tankönyvben látott. Néhány érdekes úticél ezek közül:

 • Pannon Csillagda 
 • Levendula Ház 
 • Hegyestű Geológiai Bemutatóhely
 • Salföldi Major
 • Tapolcai-tavasbarlang
 • Csodabogyós-barlang
 • Kis-Balaton Látogatóközpont
 • Várpalotai Homokbánya
 • Szentgáli-kőlik
 • Erdők Háza
 • Kotsy-vízimalom
 • Lóczy-barlang

Monoszló Hegyestű kilátó

Tanösvények (pl. Aranyember tanösvény, Kányavári-sziget ösvényei, Vöröshomokkő tanösvény, Mencshelyi Vulkán tanösvény, Csiga-túra tanösvény, Éges ösvény), vulkáni tanúhegyek, bazaltorgonák, a Tihanyi-félsziget gejzírmezői - ezt mind megtalálhatjátok a Balaton körül, és kezdődhet is a családi földrajzóra.

Kányavári-sziget

4) Élővilág megfigyelése - biológia, természetismeret óra
Érdemes felkeresni a Kis-Balatont is, mely hihetetlenül gazdag madárvilágáról híres, de  izgalmas kirándulást ejthettek meg a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban is. A Veszprémi Állatkertet egyszer mindenképp látni kell: itt található a Dínó park, valamint egy afrikai témájú játszótér is.

Balatonfüred - Jókai kilátó

5) Múzeumok - napközi, ahol mindenki megkeresheti a kedvenc időtöltését
A múzeumlátogatás már nem egyenlő a - gyerekek szemszögéből - unalmas, régi műtárgyak véget nem érő sorával. A mai intézmények izgalmas, interaktív feladatokkal, előadásokkal és játékokkal várják a kicsiket. Keszthely egy kisebb múzeum-paradicsom: régi idők játékait bemutató kiállítás, Balaton Múzeum, Babamúzeum, Marcipán múzeum, Történelmi panoptikum, és még sok érdekesség várja a kicsiket és a nagyobbakat is. (Ha már a nagyobbaknál tartunk: vannak Keszthelyen olyan múzeumok is, amiket gyerekek nem is látogathatnak. Ezeket is érdemes azonban felkeresni egy másik időpontban, amikor a kicsikre vigyáz valaki - legyen ez a szülői túra a tantestületi kirándulás… :) ).

6) Várak - történelem
Hódítsátok meg a kis csapattal a szigligeti, a nagyvázsonyi, vagy a veszprémi várat! Akit a rögtönzött történelem óra kevésbé köt le, azt a rendkívül szép kilátás kárpótolja majd. Ha szerencsétek van, akár várjátékokba és egyéb rendezvényekbe is belefuthattok - sőt, érdemes ezek dátumaira időzíteni a kirándulást!

Szigligeti vár

7) Gokartozás, bobozás, kalandparkok - tesi óra
Az örökmozgókat meg kell egy kicsit dolgoztatni az autóút után: sportoljatok együtt valamelyik kalandparkban, melyből többet is találtok a térségben (pl. Sobri Jóska Kalandpark, tihanyi Kalandsziget, Brázay Kalandpark, Zamárdi Kalandpark)! Ezen kívül számos gokart- és bobpálya is helyet kapott a Balaton közelében (például Balatonfüzfőn és Balatonbogláron), ahol kedvére versenyezhet és suhanhat a család - a kisebbek számára gyerekeknek készült járművet is használhatunk.

8) Kilátók, libegő - rajz óra
A nem mindennapi kilátást a Balaton melletti hegyekről, dombokról, kilátókból is megcsodálhatjuk. Közkedvelt úticél többek között a Badacsony, Fonyód és a balatonboglári gömbkilátó is. Veszprémtől nem messze található az Eplényi Libegő, így ha arra jártok, ne hagyjátok ki! Mitől lesz igazán hangulatos egy ilyen kirándulás? A családtól, a sok beszélgetéstől és nevetéstől, a közös tevékenységektől. Terítsetek le egy plédet a legszebb helyen, és rajzoljátok le a kilátást!

Balatonboglár - Gömbkilátó

9) Hangulatos éttermek - ebédszünet :)
A kirándulás lezárásaként ismerkedjetek meg a helyi ízekkel! Egy nyugodt vacsora a Balaton partján, a Badacsonyon, vagy egy közeli, házias konyhájú halászcsárda - melyikre szavazna a család? A Káli-medencében mindenki megtalálhatja a maga kedvenc éttermét, napközben pedig a káptalantóti termelői piacon, vagy a fonyódi piacon lehet csemegézni (és persze kincseket gyűjteni).

Badacsony - Szépkilátó

Olvassátok el a kihelyezett táblákat, meséljetek el minél több érdekességet a gyerekeknek az adott helyszínekről! Piknikezzetek, simogassátok meg az állatokat (már ahol szabad), rajzoljatok, fessetek, írjatok naplót a kirándulásokról, heverésszetek a fűben és próbáljátok felismerni a madarakat a hangjuk alapján… reméljük, ez a fajta tanulás végre igazi élmény lesz az egész család számára.

A cikk a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült.

Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség

További információ: csodasmagyarorszag.hu/uti-celok/balaton

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media