SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Iskolai verekedések? - jótanácsok szülőknek

Családinet [cikkei] - 2012-11-11
 [X]

Gyerekként az emberek többsége gyakrabban keveredik fizikai konfliktusba másokkal, mint később. Ennek oka, hogy az alapvető szociális normák még nem fejlődtek ki, és ezért az ösztönös megoldást választják egy-egy probléma rendezésére. Ezeket a verekedéseket, kakaskodásokat a felnőttek általában nem veszik elég komolyan, és egy legyintéssel túlteszik magukat rajtuk, mondván, hogy csak játszanak a gyerekek.
Iskolai verekedések? - jótanácsok szülőknek

A háttérben azonban ennél sokkal többről van szó. Egyetlen verekedés is hatással lehet az ember egész életére, akár a győztes, akár a vesztes oldalon álljon. Ha nem kezelik megfelelően az esetet, akkor a győztes azt tanulja meg, hogy testi fölénnyel bármikor érvényesíteni tudja az akaratát, és ez a sztereotípia elkíséri a felnőttek világába is. Míg a vesztesben egy örök félelem lehet úrrá, és olyan ember lesz belőle, aki sosem fog kiállni az igazáért.

Ha tudomásunkra jut, hogy gyermekünk verekedésbe került, üljünk le vele beszélgetni, hallgassuk végig türelmesen, míg elmondja az ő szemszögéből a történteket. Fontos, hogy higgadtak maradjunk, míg a történetét mondja.


Amennyiben ő volt az agresszívan fellépő, próbáljuk meg számára tárgyilagosan elmagyarázni, hogy az erőszak nem lehet megoldás, azzal nem lehet tartós sikereket, és elismerést kivívni az életben. Szembesítenünk kell azzal is, hogy vannak nála is erősebbek, így vele is megtörténhetett volna ugyanez, és gondolkozzon el azon, hogy ellenkező esetben őt hogy érintette volna ez az eset. Nagyon fontos, hogy határozottak legyünk, de az „atyai pofon” nem segít, azzal pont az ő igazát erősítjük meg.

Ha gyermekünk volt az eset kárvallottja, akkor is maradjunk higgadtak, érezze, hogy vele vagyunk, kiállunk mellette, ha kell, megtesszük a szükséges lépéseket, például beszélünk a tanárával, de ne kezdjünk el sopánkodni vele, mert az rossz irányba terelheti a fejlődését.

Egyik lehetőség, hogy szégyenérzet alakul ki benne, és többé nem fogja őszintén elmesélni a történteket, a másik hatása az lehet a dolognak, hogy „anyámasszony katonája”  válik belőle, félénk marad, ami a későbbiekben is valószínűsíti, hogy az áldozat szerep jut neki.

Fontos, hogy a gyermekek helyén kezeljék az erőszak kérdését. Sosem szabad, hogy harcmuveszet

egyéni céljai eléréséhez, vagy csupán “poénból” éljen ezzel az eszközzel, de bizonyos esetekben igenis ki kell állnia magáért. Egy gyerek minél kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb, annál kisebb az esélye, hogy feleslegesen válassza a verekedést.

A harcművészetek gyakorlása, megoldást jelenthet az ilyen esetekre, mivel az edzéseken a mozgáskoordináció mellett az önfegyelmet, a saját indulatok kezelését, az erőszak elkerülését és végső esetre az önvédelmet is megtanulják.

A harcművészet olyan erkölcsi, szellemi, és fizikai tartást ad, ami segít az élet mindennapi konfliktusainak kezelésében.

Kölyök Ninja edzések a belvárosban

A Seijin dojo ebben a szellemiségben tartja a gyermek képzéseit, figyelve, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a gyermekekből. Ez nem versenysport, a cél az, hogy mindenki saját magához képest fejlődjön, és egy életre részévé váljon a mozgás szeretete és mások tisztelete.

 

Indexkép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja