SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikortól ehet fagyit a baba?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-06-17
Mikortól adhatunk fagyit a babánknak? Nem szabad félvállról venni a kérdést: a túl korai kóstoltatás veszélyes lehet, allergiás reakció léphet fel, de akár félre is nyelheti a pici. Dietetikust kérdeztünk a témáról.
Mikortól ehet fagyit a baba?

A nagy kánikulában kinek ne esne jól egy kis hűsítő fagylalt? Az teljesen rendben van, hogy mi elcsábulunk, de a babákkal kapcsolatban nem árt vigyázni. A túl korai kóstoltatás ugyanis veszélyes is lehet: tejalapú fagyit 1 éves kor alatt nem ajánlott adni. A hazai szakmai irányelv azt javasolja, hogy natív tejet 2 éves kor előtt ne adjunk, mint innivaló, fő étkezésre. Azt is fontos tudni, hogy a tölcsér glutént tartalmaz. De allergia szinte bármilyen gyümölccsel kapcsolatban megjelenhet. A dió-, a mogyoró- és a mandulafagyival is nagyon kell vigyázni, nem csak az allergia miatt, hanem azért is, mert a nagyobb darabok fulladást is okozhatnak. 

Mikor adjunk először fagyit?

Antal Emese dietetikus azt mondja, hogy fontos különbséget tenni a vízalapú és a tejalapú készítmények között.

”A vízalapú, gyümölcsös fagylaltot hamarabb bevezethetjük, akár már 1 éves kor előtt, 10-11 hónapos kor körül, amikor már megismertettük a gyümölcsízekkel.”

Mint mondja, a tejalapú már problémásabb lehet. Az EMMI szakmai irányelve szerint az első életévben tehéntej rendszeres és nagyobb mennyiségű adása tilos! 6 hónapos kortól csak kis – maximum 100 ml/nap - mennyiségben adható a tehéntej. Natív tejet 2 éves kor előtt ne adjunk, mint innivaló, fő étkezésre.


Yan Krukov fotója a Pexels oldaláról

”Mielőtt tejet kóstoltatnánk a babával, érdemes őt megismertetni a tejtermékekkel, először joghurtot, később túrót és sajtot is adhatunk neki. Ha pedig már ezeket ismeri, szereti és nem okoz neki problémát, akkor olyan 8-10 hónapos korban már adhatunk tejet a főzelékekhez.”

Antal Emese dietetikus azt javasolja, hogy tejes vagy tejszínes alapú fagylaltokat mindenképp csak 1 éves kor után adjunk gyermekünknek.

”Azt se felejtsük el, hogy ez édesség és magas cukortartalmú, ami nem a mindennapi étkezés része. Ne főétkezés helyett adjunk a gyereknek fagyit, hanem például uzsonna után, mert akkor eleve kisebb mennyiéget szeretne enni.


Erre figyelj az első fagyivásárláskor

A szakértő azt javasolja, hogy a következőkre mindenképp figyeljünk, amikor a kicsinek először veszünk fagylaltot:

  • A legbiztonságosabbak a boltban kapható termékek, ezeknek az összetevőit is elolvashatjuk. Az utcai árusoknál vásárolt fagyikról azonban nem tudhatjuk, hogy hogyan lettek elkészítve.
  • Figyeljünk arra, hogy hogyan tisztítják az eszközöket és hogyan tárolják a fagylaltot. A nagy melegben ugyanis - főleg a tejalapú fagylaltok – könnyen megromolhatnak. A gyerekek érzékenyebbek, könnyen kialakulhat egy hányással és hasmenéssel járó fertőző betegség.
  • A fagylalt állaga is árulkodó lehet: ha túlságosan olvadt, az nem jó jel, ahogy az sem, ha nagyobb jégdarabok vannak benne. Ez utóbbi ugyanis arra utalhat, hogy egyszer már lefagyasztották és utána újra felolvasztották.
  • Néhány összetevő allergiát válthat ki (ezekről még szó lesz a későbbiekben). Ilyenek a dinnye, az eper, a málna, a citrusok, a dió, a mogyoró, a mandula, a méz és egyes színezőanyagok.
  • A vízalapú fagylaltok azért előnyösebbek, mert kevésbé romlandóak, mint a tejalapúak.
  • Kis adagokban kóstoltassunk, ne adjunk oda neki egyből egy egész gombócot.
  • A tölcsérnél, de a fagylaltnál is nagyon oda kell figyelni az esetleges félrenyelések miatt. Szinte bármilyen fagylaltban lehetnek nagyobb gyümölcs-, vagy akár dió-, mogyoródarabkák, amiktől akár meg is fulladhat a baba.


Allergiák

fagylaltpultLukas fotója a Pexels oldaláról

Egyes ételek allergiás reakciót válthatnak ki és akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek. A dió- és mogyorófélék, az eper, a dinnye, a méz és a citrusok, amikről a leggyakrabban szó esik, de szinte bármelyik gyümölcsre lehet allergiás a baba.

”Régebben az volt az irányelv, miszerint minél később vezetjük be ezeket, annál biztosabb, hogy nem lesz allergiás a gyerek. Ma már ez egész másképp van. A hivatalos álláspont az, hogy ha 6 hónapos korig csak szopik a baba, akkor az kielégítő a számára. Ha tápszeres, akkor kicsit korábban elkezdhetjük a hozzátáplálást. A glutént, a diót, a mogyorót is érdemes bevezetni már 5-6 és 12 hónapos kor között. A legjobb az, hogyha anyatejjel adjuk ezeket, de nem nagy mennyiségben.”

A dietetikus szerint ez az az időszak, amikor meg is kell ismertetni a babát a legtöbb étellel, hogy később ne legyen allergiás a gyermek.

”Mézet azonban szigorúan csak 12 hónapos kor után adjunk. Így ha valamilyen mézet tartalmazó fagyit szeretnénk, akkor mindenképp várjuk meg vele az 1 éves kort.”

Az allergiás tünetek közül a legjellemzőbbek:

  • bőrkiütés,
  • viszketés,
  • valamilyen gyomor-bélrendszeri probléma,
  • orrfolyás,
  • viselkedés zavar.

Felléphet anafilaxia is, ami egy súlyos, életveszélyes állapot, ami légzési nehézséggel, ajak-, nyelv-, kötőhártya-duzzanattal, eszméletvesztéssel, szívmegállással is járhat, ilyenkor azonnal kórházba kell menni.

A jó hír azonban az, hogy a legtöbb allergiát a gyerekek pár éves korukra kinövik.

”A tehéntej allergia 3 éves korra jóformán megszűnik, tojásallergia az esetek 80%-ában 6-8 éves korra megszűnik, a szója- és a földimogyoró allergia viszont sajnos nem szűnik meg a későbbiekben sem.”


Fagylalt házilag

fagyit esznekTima Miroshnichenko fotója a Pexels oldaláról

Szerencsére ma már rengeteg olyan fagyizó van, ahol választhatunk glutén-, laktóz-, tej-, vagy akár cukormentes fagylaltot. Ha babánk miatt természetes alapanyagokból készült fagylaltra vágyunk, akkor kipróbálhatjuk mi magunk is az elkészítését otthon, házilag.

”Ha joghurtba feldarabolunk gyümölcsöket és azt fagyasztjuk le, abba már nem kell tennünk cukrot, hiszen a gyümölcs eleve édes. Ez ráadásul egészséges fagyi is. Ha gyermekünk már elég nagy hozzá, akkor bevonhatjuk őt az elkészítésbe. Hiszen minél több ételkészítési folyamatba vonjuk be, annál büszkébb lesz arra, hogy ezt ő készítette, és annál jobban meg is fogja enni. Ráadásul ez egy kifejezetten jó családi program is.”

Indexkép: Yan Krukov fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja