SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi színek és tradíciók eredete.

Viktória Tóth-Szántó [cikkei] - 2020-12-21
Miért piros és zöld a karácsony színe és miért teszünk fényeket a fára? Bár már nem tudatosan, de mégis jobban őrizzük hagyományainkat, mint gondolnánk.
Karácsonyi színek és tradíciók eredete.

Bár napjainkban már kevéssé őrizzük a karácsonyhoz kapcsolódó tradiciókat, mégis megjelennek az ünnepeken a színekben és a díszítésekben. Már kevesen tudják, miért lett a piros és a zöld a karácsony színe, mégis elengedhetetlenül megjelennek az ünnepi dekorációban.
 

Zöld

A téli hónapokban viszonylag kevés színt találunk a természetben így az örökzöld fák választása, mint dekoráció, kézenfekvőnek tűnik. Egyben a fenyők az egészséget és titokzatosságot is jelképezik, mert míg minden más fa ősszel elveszíti leveleit és minden színét, a fenyők továbbra is őrzik élénk színeiket érthető tehát, hogy elődeink ezt a növényt választották Karácsonykor.
 

Piros

A piros szín a gyümölcsökön keresztül került be az ünnepekbe, hiszen hagyományosan almával és más piros bogyós gyümölcsökkel díszítették a fákat. Hasonlóan a fenyőkhöz, ezek a növények is őrzik színüket szürke téli hónapokban, ráadásul a piros egy erős és feltűnő szín, tökéletesen alkalmas a zöld fenyő díszítésére.

A Mikulás kabátja is piros és valószínüleg azért, mert Szent Miklós, akiről formázták, püspökként szintén pirosat viselt.
 

Arany /  sárga

Az arany szín megjelenése a karácsonnyal kapcsolatban több dologra vezethető vissza. A téli napokon viszonylag ritka vendég a napsütés, ezt akarták a sárga színű díszítéssel az otthonokba csempészni. Az arany egyértelműen a nemesfémre és ezáltal a gazdagságra utal. A szegényebb családokban, ahol nem engedhették meg az arany színű díszítést a sárgával helyettesítették. Az arany továbbá utalás a kis Jézust meglátogató bölcsekre, akik aranyat vittek ajándékba.
 

Fehér

A fehér a tisztaságot, ártatlanságot jelképezi illetve utalás a hóra. Vallásos szempontból a fehér és a piros díszítés Jézus testét és vérét jelképezi. Hagyományosan a katolikusok fehérrel borították otthonaikat, hogy Jézus születését ünnepeljék.
 

Kék

A kék az egyik legkedveltebb szín a világon, valószínűleg ezért is jelent meg az ünnepeken. Mivel régen nagyon nehéz volt a kék szín előállítás, ez is csak növelte népszerűségét. A katolikusok ezt a színt Mária színeként tartják számon és a karácsonyi égősorok 5 alapszínének egyike.
 

Lila

Advent idején a legtöbb templomban lilát és néha kéket használnak az oltár szövet színéhez mivel ez a böjtöt és a bűnbánatot jelképezi.

Nem csak a díszítésnek vannak meg a történelmi és vallási vonatkozások az egyéb dekorációk sem véletlenül alakultak ki.
 

Fények
 

Számos karácsonyi hagyomány származik Németországból, köztük a karácsonyi fények, ami hagyományosan a gyertyákat jelentette. A gyertyákkal díszített fa a legendák szerint Luther Mártonhoz kötődik és sokáig szimbolizálták a csillagos égboltot. Napjainkban a tűzveszély miatt már elektromos izzókat használunk.
 

Popcorn füzér
 

Az 50-es, 60-as években volt igazán népszerű díszítés a popcorn füzér, ami valószínűleg abból ered, hogy elődeink a szabadtéri karácsonyfákat a madarak és más vadon élő állatok számára készült ételekkel díszítették.
 

Mikulásvirág
 

Bár a mikulásvirág napjainkban is ugyanúgy néz ki, de érdekesség lehet, hogy a karácsonyi díszként való használata spanyol eredetű.

Fotó: Nicole Michalou-tól a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja