SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöld karácsony, szó szerint - I. rész

Szekeres Evelin [cikkei] - 2020-12-12
Az elmúlt években rendszeresen hallani, hogy ideje odafigyelnünk a bolygónkra, és visszaadni a Földnek valamit abból, amit tőle kapunk. Jómagam is igyekszem mindent megtenni, hogy ökobarát életet éljek. Igen ám, de nyakunkon a december és bennem felmerült, hogyan tehetjük ezt a várakozással teli időszakot környezetbaráttá?
Zöld karácsony, szó szerint - I. rész

Nos a válasz egyszerű: tudatosan.

Mindenekelőtt, szükséges elhatározni magunkat, hogy tőlünk minden telhetőt megteszünk, hogy az adventi időszakban, karácsonykor és az azt követő pár napban környezettudatosan fogunk tervezni és vásárolni. A legfontosabb az elhatározás. Ha már megvan a cél, hogy mi okból szeretnénk megtenni mindent, nem árt egy kicsit kutakodni mit is jelent a környezettudatos életmód. Szeretném hangsúlyozni nincs tökéletes kivitelezés. Szokták mondani a szándék a fontos, és valóban!

 

Környezetbarát karácsonyi dekorálás? - Igen!

November 29-ével beköszöntött a karácsonyt előkészítő várakozás, az adventi időszak. Jónéhány családban hagyomány, hogy advent első vasárnapján kezdik el feldíszíteni a házat. Meg kell tanulnunk vágyakozni azután, ami a miénk. Minden egyes kitett dísszel az ablakban hangolódunk a szeretet ünnepére, minden egyes fellógatott ékességgel várjuk az együtt töltött időt, esetleg kiéljük a bennünk lakozó kreativitást. Amire érdemes odafigyelnünk, hogy mindenki a saját ízlése és keretei között vigye véghez elgondolását.

 

A környezettudatos karácsonyi dekorálás dióhéjban a következőket foglalja magába:

 

  • Használjuk a már meglévő díszeket!

A műanyag figurát és a falra akasztható tárgyakat, a műanyag füzérdíszeket (girland) mindenki használja újra nyugodt szívvel. A már meglévő műanyagot tartalmazó tárgyainkat nem kell kidobni pusztán azért, mert szeretnénk tenni a környezetünkért. Ebben az esetben figyeljünk oda, hogy ne vásároljunk újabb műanyag díszt kizárólag azért, mert változott a divat vagy megtetszett nekünk. Inkább próbáljuk meg átalakítani azt, amink van.

  • Készítsünk ehető díszeket

A sütés nagyon jó családi programnak ígérkezik mindig. Türelem kell hozzá, de garantáltan jó hangulatot teremt. A gyerekekkel közösen végzett munka élményt ad, a sütemény illatáról nem is beszélve. Még jobb lehet, ha organikus hozzávalókat használunk. A piacon helyi árut válasszunk, a boltban igyekezzünk műanyagmentesen vásárolni, például gyümölcs vételekor. A gyerekek a fellógatható linzer díszeket díszíthetik, a csőtészta füzérből karácsonyfát formálhatnak, vagy pattogatott kukorica füzért készíthetnek. A határ a csillagos ég. Ráadásul az ünnep elmúlásával, ha addig megmarad, meg is ehetjük a finomságokat.

Zöld Karácsony: ehető dísz
RitaE képe a Pixabay -en.

  • Használjuk fel a háztartásban felgyülemlett ”szemetet”

A szelektív hulladák újrahasznosítása díszként nem csak ötletes, de követendő példa is. Izgalmas érzés, amikor a használt tárgyakat, kiürült tejes dobozt, a levélszemetet vagy az elhasznált ruhadarabot (amit nem tudnánk eladományozni) új életre keltjük. Készíthetünk a ruhákból karácsonyfát karton lap és tűzőgép segítségével vagy bögrére húzható ”ruhát”. Újra felhasználhatjuk a konzervdobozt. Például három különböző méretű dobozból hóembert gyárthatunk némi festék segítségével. Ugyanezt a technikát alkalmazva pedig rénszarvast készíthetünk WC-papír gurigából

  • Dekoráljunk a természetből

Fenyőgally, boróka, borostyán, alma, narancskarika, toboz, dió, tőzegáfonya, fahéj. A természet kincseinek felhasználása remek családi program. A tervezés, gyűjtögetés és elkészítés számtalan lehetőséget kínál. Íme néhány ötlet: fenyőgally asztaldísz tőzegáfonyával feldobva, narancshéj girland, aranyra festett dió, mogyoró régi pohárban egy gyertyával a közepén, toboz manók, az elengedhetetlen narancsba szurkált szegfűszeg dísz is fantasztikus választás. Ne feledjük el, ezek a díszek később komposztálhatók is!

  • Környezetbarát karácsonyi világítás

A karácsonyhoz már-már kötelező jelleggel tartozik hozzá a díszvilágítás. A már meglévő jó állapotú karácsonyi világításokat szintén nem érdemes kidobni, ám ha újat vásárolnánk fontoljuk meg milyen izzó kerüljön bele. A manapság gyártott LED-es fényfüzérek hosszú élettartamának köszönhetően ritkábban kell cserélni a kis izzókat. Kevesebb hulladék keletkezik. Léteznek olyan izzók, amik 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, miközben ugyanazt a meleg fényt biztosítják.

 

Házunk feldíszítése figyelemmel és szeretettel nem csak bolygónknak, de nekünk is pluszt csempész a karácsonyi várakozás időszakába. Kívánom, hogy bármilyen környezetbarát megoldás alkalmazásával örömöt leljenek a karácsonyi készülődésben!

Indexkép: Jill Wellington képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja