SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöld karácsony, szó szerint - I. rész

Szekeres Evelin [cikkei] - 2020-12-12
Az elmúlt években rendszeresen hallani, hogy ideje odafigyelnünk a bolygónkra, és visszaadni a Földnek valamit abból, amit tőle kapunk. Jómagam is igyekszem mindent megtenni, hogy ökobarát életet éljek. Igen ám, de nyakunkon a december és bennem felmerült, hogyan tehetjük ezt a várakozással teli időszakot környezetbaráttá?
Zöld karácsony, szó szerint - I. rész

Nos a válasz egyszerű: tudatosan.

Mindenekelőtt, szükséges elhatározni magunkat, hogy tőlünk minden telhetőt megteszünk, hogy az adventi időszakban, karácsonykor és az azt követő pár napban környezettudatosan fogunk tervezni és vásárolni. A legfontosabb az elhatározás. Ha már megvan a cél, hogy mi okból szeretnénk megtenni mindent, nem árt egy kicsit kutakodni mit is jelent a környezettudatos életmód. Szeretném hangsúlyozni nincs tökéletes kivitelezés. Szokták mondani a szándék a fontos, és valóban!

 

Környezetbarát karácsonyi dekorálás? - Igen!

November 29-ével beköszöntött a karácsonyt előkészítő várakozás, az adventi időszak. Jónéhány családban hagyomány, hogy advent első vasárnapján kezdik el feldíszíteni a házat. Meg kell tanulnunk vágyakozni azután, ami a miénk. Minden egyes kitett dísszel az ablakban hangolódunk a szeretet ünnepére, minden egyes fellógatott ékességgel várjuk az együtt töltött időt, esetleg kiéljük a bennünk lakozó kreativitást. Amire érdemes odafigyelnünk, hogy mindenki a saját ízlése és keretei között vigye véghez elgondolását.

 

A környezettudatos karácsonyi dekorálás dióhéjban a következőket foglalja magába:

 

  • Használjuk a már meglévő díszeket!

A műanyag figurát és a falra akasztható tárgyakat, a műanyag füzérdíszeket (girland) mindenki használja újra nyugodt szívvel. A már meglévő műanyagot tartalmazó tárgyainkat nem kell kidobni pusztán azért, mert szeretnénk tenni a környezetünkért. Ebben az esetben figyeljünk oda, hogy ne vásároljunk újabb műanyag díszt kizárólag azért, mert változott a divat vagy megtetszett nekünk. Inkább próbáljuk meg átalakítani azt, amink van.

  • Készítsünk ehető díszeket

A sütés nagyon jó családi programnak ígérkezik mindig. Türelem kell hozzá, de garantáltan jó hangulatot teremt. A gyerekekkel közösen végzett munka élményt ad, a sütemény illatáról nem is beszélve. Még jobb lehet, ha organikus hozzávalókat használunk. A piacon helyi árut válasszunk, a boltban igyekezzünk műanyagmentesen vásárolni, például gyümölcs vételekor. A gyerekek a fellógatható linzer díszeket díszíthetik, a csőtészta füzérből karácsonyfát formálhatnak, vagy pattogatott kukorica füzért készíthetnek. A határ a csillagos ég. Ráadásul az ünnep elmúlásával, ha addig megmarad, meg is ehetjük a finomságokat.

Zöld Karácsony: ehető dísz
RitaE képe a Pixabay -en.

  • Használjuk fel a háztartásban felgyülemlett ”szemetet”

A szelektív hulladák újrahasznosítása díszként nem csak ötletes, de követendő példa is. Izgalmas érzés, amikor a használt tárgyakat, kiürült tejes dobozt, a levélszemetet vagy az elhasznált ruhadarabot (amit nem tudnánk eladományozni) új életre keltjük. Készíthetünk a ruhákból karácsonyfát karton lap és tűzőgép segítségével vagy bögrére húzható ”ruhát”. Újra felhasználhatjuk a konzervdobozt. Például három különböző méretű dobozból hóembert gyárthatunk némi festék segítségével. Ugyanezt a technikát alkalmazva pedig rénszarvast készíthetünk WC-papír gurigából

  • Dekoráljunk a természetből

Fenyőgally, boróka, borostyán, alma, narancskarika, toboz, dió, tőzegáfonya, fahéj. A természet kincseinek felhasználása remek családi program. A tervezés, gyűjtögetés és elkészítés számtalan lehetőséget kínál. Íme néhány ötlet: fenyőgally asztaldísz tőzegáfonyával feldobva, narancshéj girland, aranyra festett dió, mogyoró régi pohárban egy gyertyával a közepén, toboz manók, az elengedhetetlen narancsba szurkált szegfűszeg dísz is fantasztikus választás. Ne feledjük el, ezek a díszek később komposztálhatók is!

  • Környezetbarát karácsonyi világítás

A karácsonyhoz már-már kötelező jelleggel tartozik hozzá a díszvilágítás. A már meglévő jó állapotú karácsonyi világításokat szintén nem érdemes kidobni, ám ha újat vásárolnánk fontoljuk meg milyen izzó kerüljön bele. A manapság gyártott LED-es fényfüzérek hosszú élettartamának köszönhetően ritkábban kell cserélni a kis izzókat. Kevesebb hulladék keletkezik. Léteznek olyan izzók, amik 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, miközben ugyanazt a meleg fényt biztosítják.

 

Házunk feldíszítése figyelemmel és szeretettel nem csak bolygónknak, de nekünk is pluszt csempész a karácsonyi várakozás időszakába. Kívánom, hogy bármilyen környezetbarát megoldás alkalmazásával örömöt leljenek a karácsonyi készülődésben!

Indexkép: Jill Wellington képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja