SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem való a kutya a karácsonyfa alá!

Családinet [cikkei] - 2005-12-14
Az élő állatok ajándékozásáról
Keretes hirdetések, hangzatos szavak - így ünnepek előtt - mindennaposak, melyek vásárlásra buzdítanak. Akciós sál, kabát, cipő, és élő ajándékok... Élő ajándékok?!?



Nem való a kutya a karácsonyfa alá!

Kutya - macskatenyésztők hirdetik, hogy tenyészetük példányait vigyék ajándékba az ünnepekre (a "fa alá").

Az állattartás felelősségen kell, hogy alapuljon. Az újdonsült gazdi az állatát élete végéig kell, hogy tartsa. A kedvencet rosszul tartó lakost a törvények szankciókkal sújthatják, ami akár börtönbüntetés is lehet. A felelős állattartásban a tudatos vásárlás után megfelelő élettér kialakítása, felmerülő költségek fedezése, gondos gazdiként való szerepvállalás is benne foglaltatik.

Mi lesz az ajándékba vásárolt kis szőrpamaccsal (aki a vásárlást követően általában drasztikus növekedésnek indul)?

"Rohadt dög - mondta anyu, mikor Cirmi a bekészített homok helyett megint a cipőpolcra pisilt." 

"Kifelé a lakásból - Roxy kutya összerágta az új tv távkapcsolóját."

Az ünnepek alatt örömteli pillanatokat szerezhetnek az élő állatok. Aztán jönnek a szürke hétköznapok, amikor sokak számára a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő élő állat a munka - tanulás mellett csak nyűg, gond, teher. 

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még pusztulás előtt) egyszerűen a wc-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésekbe. 

A kutyák - macskák tenyésztői ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy a menhelyen kap ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán vagy a gyepmesteri telepen pusztul el.. 

Ünnepekkor se feledkezzünk meg a felelős állatkezelésről. Vásároljunk környezettudatosan, hogy senki se szenvedjen.

Élő állat helyett van ajándékozási alternatíva. A plüss maci, a szintetikus alapanyagokból készült figura vagy a tartós emléktárgy is okozhat örömteli pillanatokat a karácsony ünnepén, hiszen az ajándéknál sokkal fontosabb, hogy szeretetből és jó szándékból cselekedjünk..

Világunkat Mi magunk alakítjuk, Ön is legyen Állatvédő!

Seres Zoltán
Orpheus Állatvédő Egyesület 
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
www.sinter.hu - Állatvédelmi Adatbank,
Adó 1%: Orpheus Egyesület - 18464654-1-06 
Ingyenes állatbarát kiadványok (képeslap, plakát, matrica) rendelhetőek közepes méretű (bélyeges) válaszboríték megküldésével az Orpheus Egyesület postacíméről: 6701 Szeged, P.f.:929.
Fotó: larihinz/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja