A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tervezz időben és spórolj a karácsonyi ajándékokon!

Családinet [cikkei] - 2020-09-22
 [X]

Az embereket általában két típusra lehet osztani, ha az ajándékok beszerzéséről van szó. Vannak a tervezők, akik már hónapokkal előre kitalálják, esetleg meg is veszik szeretteik számára a tökéletes karácsonyi meglepetéseket. Illetve vannak a halogatók, akik rendszerint a karácsony előtti utolsó héten vagy napokban járják a bevásárlóközpontokat kétségbeesve ajándékok után.
Tervezz időben és spórolj a karácsonyi ajándékokon!

Ha neked is ismerős az ünnepek előtti stressz és adtál már ajándékba bögrét, kulcstartót, nyakkendőt, netán zoknit vagy vásárlási utalványt, alighanem te is az utóbbi csoport tagjai közé tartozol. Nagy valószínűséggel az is előfordult már veled, hogy megesküdtél, legközelebb időben beszerzed az ajándékokat, aztán a következő évben ment minden a megszokott kerékvágásban. 


Miért érdemes időben beszerezni az ajándékokat?

Amellett, hogy kevésbé stresszes, van még pár jó oldala annak, ha előre gondolkozol, és akár már hetekkel korábban megveszed mindenki karácsonyi ajándékát. 


Elkerülheted a tömeget

Decemberben még a szokottnál is zsúfoltabbak a plázák, és valószínűleg ez a járványos időszakban is így lesz. Nem elég, hogy minden lépésnél kerülgetned kell valakit, az eladók is stresszesebbek és kevesebb figyelmük jut egy-egy vásárlóra. A mostani helyzetben egyébként is fontos, hogy kerüljük a tömeget. Erre jó megoldás lehet, ha például hétköznap ugrasz be egy bevásárlóközpontba hétvége helyett. Azzal is csökkentheted továbbá a vásárlással töltött időt, ha jó előre kinézed, mit szeretnél venni és célirányosan járod be a boltokat a hosszas nézelődés helyett. 

Számos üzlet arra is ad lehetőséget, hogy az online rendelt árukat házhozszállítás helyett helyben vedd át. Ezzel megspórolható a szállítási költséget és nem kell otthon várnod a futárt sem. 


Nincs több pót ajándék

Jártál már úgy, hogy kinézted a tökéletes ajándékot, de néhány héttel karácsony előtt már egyáltalán nem lehetett kapni? Hiába jártad az üzleteket, sehol nem volt még csak egy kicsit hasonló sem? Ezt a kellemetlen helyzetet is elkerülheted, ha már a decemberi őrület előtt megveszed a kinézett termékeket. Ha véletlenül nem lenne készleten, még mindig több heted van rá, hogy berendeld és az ajándékozásra a fa alá kerüljön. 


Elfelejtheted az áruhitelt

A karácsonyi bevásárlást sokan intézik hitelkeretből, vagy személyi kölcsönből is, sok család kasszáját másként ugyanis megterhelnék a kiadások. Ha előre gondolkozol, apránként mindenki ajándékát beszerezheted és nem kell, hogy fájjon a fejed decemberben a kiürülő pénztárcád miatt. Havonta néhány tízezer forint még mindig kisebb kiadást jelent, mint az utolsó pillanatban egy több százezres számla!


Kihasználhatod a Black Fridayt

Novemberben számos üzlet tart Black Fridayt, amikor több tíz százalékot is spórolhatsz egy-egy termék árán. A nagyobb értékű termékek, például műszaki cikkek esetében ez akár több tízezer forintot is jelenthet, így érdemes számolni ezzel az akcióval. Jó hír, hogy Magyarországon, a Black Friday hazájának számító Amerikával szemben ilyenkor sem kell ökölharcra számítani a boltokban. 

Ha semmit nem szeretnél a véletlenre bízni és inkább kerülnéd a tömeget, online is kihasználhatod a kedvezményeket. A műszaki áruházak, drogériák és parfümériák, sőt, a ruházati boltok akciói is kiterjednek az online vásárlásra is. 


Black Friday: mivel spórolhatsz ilyenkor a legtöbbet?

Míg néhány éve talán csak a műszaki boltok kínáltak lehetőséget Black Friday-re, fokozatosan szinte minden üzlet csatlakozott a soraikhoz. A ruhaboltok 10-20-30%-os szezonközi leárazásokat tartanak, a drogériákban az őszi kuponnapok után újra fellendül az élet és sokan tartanak 1+1 akciókat is, melynek az a lényege, hogy csak egy termék árát kell kifizetned, a másik ajándék. 

Persze még mindig a műszaki cikkeken spórolhatunk ilyenkor a legtöbbet. Az okoseszközök, telefonok, játékkonzolok karácsony előtti leárazása ideális alkalmat nyújt a szülőknek rá, hogy kedvező áron szerezzék be gyermekeik ajándékait. Az sincs ugyanakkor kőbe vésve, hogy ne használhatnád ki ezt az alkalmat arra, hogy önmagad lepd meg egy régóta áhított kütyüvel, miközben még spórolsz is rajta. 

Összességében megéri előre gondolkodni és akár hónapokkal előre beszerezni a karácsonyi ajándékokat. Nemcsak időt, energiát és pénzt spórolhatsz ezzel, de a fölösleges stressztől is megkímélheted magad. Ezen kívül sokkal szívhez szólóbb ajándékokat választhatsz, hiszen nem akadályozhat meg a készlethiány, vagy a tömeg abban, hogy megtaláld az ideális meglepetést.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja