SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez az ünnep más lesz, mert 2020 minden szempontból más!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-20
Különleges ünnepnek nézünk elébe, de nem biztos, hogy a szó pozitív értelmében. Az egész évünket átszőtte a világjárvány, a hírek, a bizonytalanság, a félelem, a bezártság. Hogyan tudsz szülőként mégis szép ünnepet varázsolni gyermekednek?
Ez az ünnep más lesz, mert 2020 minden szempontból más!

Belegondoltál már abba, hogy milyen jó azoknak az állatoknak, akik téli álmot alszanak? Elvonulnak, és bíznak abban, hogy tavasszal minden rendben lesz. Szülőként néha te is ezt tennéd, igaz? De nem teszed, mert a gyermekeid, a szeretteid számítanak rád, számítanak arra, hogy idén is lesz karácsony.

Az egyik legfontosabb dolog az elfogadás. El kell fogadni, hogy ez az év más, 2020-ban mindent egy kicsit másképp kell megoldani. Te pedig nem tehetsz mást, mint elfogadod, és megpróbálsz alkalmazkodni hozzá.

1. Próbáld átformálni a gondolkodásodat!

Ha eddig félelemmel néztél a közelgő ünnepekre, akkor állj meg egy kicsit és gondolkodj el. Most mindenkinek nehéz, nem csak neked. Pandémia van, az embereket szinte ugyanazok a problémák terhelik szerte a nagyvilágban.

A szülők aggódnak az egészségükért, a munkájukért, a családjukért. A fiatalok siratják a sok elszalasztott lehetőséget, élményt és mindent, amiről le kellett mondaniuk az év során.

A szeretet iránti igény a karácsony közeledtével erősebb lesz. Szülőként figyelj oda a gyermekedre, támogasd őt, beszélgess vele, ne hagyd magára. Neki is sok dologról le kellett mondania, de nyugtasd meg, hogy ti ott vagytok neki, szeretitek őt, és hamarosan minden visszatérhet a régi kerékvágásba.

Neked, szülőnek is szükséged van hasonló támogatásra. Lehet, hogy elveszítetted a munkád, esetleg szeretett családtagod, barátod. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak, segítenek. Ha a családban megtalálod ezeket az embereket, akkor egymást segíthetitek át a nehéz helyzeteken. Ha nincs rá lehetőséged, akkor keress támogató csoportokat, szakembereket. A lényeg, hogy próbálj változtatni a gondolkodásodon, találj pozitív dolgokat az életedben, és próbálj meg reményekkel telve nézni az ünnepekre és az új esztendőre.

2. Tervezz előre!

Idén nem nagyon lehet nagyszabású családi programokat tartani a létszámkorlátozások miatt. Ha mégsem szeretnéd elmulasztani a találkozásokat, akkor tervezz előre. Alakíts ki családi ünnepi tervet, ahol mindenkivel előre megbeszéled, hogy mikor ér rá. Így lehetőségetek lesz kisebb csoportokban, de mégis együtt ünnepelni. Ha valakivel mégsem sikerül személyesen találkozni, akkor a videó hívás nagyszerű lehetőség. Így nem csak halljátok, hanem látjátok is egymást. 

Ha vannak nagyobb gyerekek a családban, akkor őket is vond be a tervezésbe. Beszéljetek róla, hogy ki hogy képzeli el az idei karácsonyt, kinek milyen ötletei vannak. A gyerekeknek is sok mindenről le kellett mondani az idén, ezért biztosan vannak olyan kívánságaik, amiket szeretnének, ha teljesülnének. A közös tervezés előnye az is, hogy érzik, hogy fontosak, számítasz rájuk. Nem utolsó szempont, hogy ha beavatod őket, akkor ők is segítőkészebbek lehetnek, és szívesebben kiveszik a részüket a munkából.

3. Törekedj az egyszerűségre!

Talán téged is el szokott ragadni a hév, amikor az ünnepekre készülsz. Egy átlagos évben is rengeteg stresszel járhat mindent megszervezni. Az idei szezonban ez még nehezebb lesz. Emiatt érdemes most az egyszerűségre törekedni. Annyi feszültség, annyi stressz volt a mindennapokban, próbáld meg a nagy elvárásokat most elhagyni, és egyszerűen csak élvezni az ünnepet.

Koncentrálj olyan dolgokra, amikre hatással lehetsz, és próbálj meg elengedni mindent, amire nincs ráhatásod. Legalább az ünnepek alatt.

Találj rá azokra a dolgokra, amik igazán fontosak a számodra. Ha ez megvan, akkor koncentrálj ezekre, és minden energiáddal azon dolgozz, hogy megéld a pillanatot. Olyan sokszor előfordul, hogy a múlton rágódsz, vagy a jövőtől félsz, hogy az idei karácsonyt próbáld meg a jelenben eltölteni. Ne gondolkozz előre, ne félj attól, hogy mi vár rád, csak élvezd, hogy ott lehetsz a karácsonyfa körül és átélheted ezt az élményt.

Kép forrása: Tima Miroshnichenko fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja