SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adni öröm

Családinet [cikkei] - 2005-11-28
Hamarosan jön a gyerekek által annyira várt Mikulás és utána nemsokára itt az év legnagyobb ünnepe a Karácsony. A gyerekek tudják, hogy milyen örömteli időszak az ünnepre való várakozás és milyen jó ajándékot kapni. Nem jó, ha egy gyerek csak azt tapasztalja meg, hogy kapni milyen jó dolog. Rendkívül fontos, hogy arra is rájöjjön, milyen jó adni.
Adni öröm

Sok szülő meglepődik, amikor rádöbben, hogy gyermeke önző. Aztán amikor elgondolkozik rajta, kiderül, hogy azért is önző, mert nem volt módja megtapasztalni az ajándékozás örömét.

Az sem jó, amikor egy szülő úgy akarja megtanítani a gyermekét az ajándékozásra, hogy úgymond elveszi tőle a Mikulás és a Karácsony varázsát. Sajnos vannak szülők, akik már az óvodás gyereküknek elmondják, hogy hogyan működik ez a Mikulás és Jézuska esetén. Ideje korán felvilágosítják arról a gyereket, hogy bizony nincsen Mikulás sem Télapó és Karácsonykor sem az Angyalka, vagy Jézuska hozza a karácsonyfát és az ajándékokat. Az a legjobb, ha inkább fokozatosan magától jön erre rá a gyerek. A gyereket hagyni kell, hogy gyerek lehessen.

Az ajándékozásra fokozatosan lehet rávezetni a gyereket. Ha valakinek névnapja, születésnapja van a családban, akkor erre együtt készüljünk vele. Együtt is meg lehet venni az ajándékot, és a csomagolásnál is segíthet. Persze ilyenkor meg kell neki magyarázni, hogy most meglepik a szóban forgó családtagot vagy ismerőst és ezért nem szabad előre elmondani neki, hogy mit fog kapni ajándékba. Aztán már maga a gyerek is készíthet valamilyen ajándékot az aktuális ünnepeltnek. Hajtogathat, vagy rajzolhat valamit.

Sokan ilyenkor úgy gondolják, hogy a gyerek által készített apróságot úgysem fogja senki sem nagyon értékelni. Itt maga a szándék a fontos, az hogy a gyerek a maga módján szeretne örömet, meglepetést szerezni. Ezzel átéli ennek az örömét és izgalmát. Előfordulhat, hogy az ünnepelt, akit a gyerek is meglep a kis ajándékával kissé tapintatlanabb alkat, vagy éppen kevés érzéke van a gyerekekhez. Az ilyen alkatú ember hajlamosabb nyíltan kifejezni, hogy nem sokra értékeli a gyerek ajándékát. Ilyenkor kérjük meg rá, hogy próbálja meg díjazni a gyerek kedvéért az ő ajándékát is. Biztosan meg fogja érteni.

Ha már nagyobb a gyerek, fokozatosan arra is rá lehet vezetni, hogy olyan dolgokat ad az ember ajándékba, aminek vélhetően a másik örül, és hasznát veszi. Például a Nagymama igaz, hogy örül az általa hajtogatott papírhajónak, mert tőle kapja, de nem nagyon tudja hasznát venni.


Felnőtt segítségével rengeteg remek dolgot lehet készíteni. Ezekhez az ajándékokhoz az alapanyagok többnyire egészen kedvező áron beszerezhetőek. A gyerek akár a spórolt zsebpénzéből is meg tudja venni. Azzal, ha a gyerek egyszerű megvásárolt elemekből maga készít ajándékot, fejlődik a kreativitása és a kézügyessége is. Díszgyertyát, gyertyakoszorút, ünnepi asztali díszeket, karácsonyfadíszt, adventi koszorút, díszített gyertyát, adventi és karácsonyfa díszeket, termésképet, mézeskalácsot...


Az ajándékok elkészítésének részletes leírása rengeteg sablonnal a hamarosan megjelenő E-bookunkban megtalálható.

Amikor már tudja a gyermek, hogy Karácsonykor egymást ajándékozzuk meg, akkor rá kell vezetni, hogy ő is készüljön ajándékkal. Bármennyire meglepő, találkoztam olyan húsz év körüli fiatallal, aki csak kapni szokott Karácsonykor ajándékot, de sosem ad és ennek nem anyagi okai vannak. Ezt megfelelő neveléssel el lehet kerülni. Ha már kap a gyerek zsebpénzt, el kell neki magyarázni, hogy ezt nem kell csokira és fagyira elkölteni. Félreteheti más dolgokra is, például a családi ünnepekre tud venni apróbb ajándékokat. Akár tehetünk neki javaslatot is, hogy például egy közelgő születésnap alkalmából mit vehetne az ünnepeltnek. Ez azért is, jó, mert kialakul benne a pénznek az értéke. Tudni fogja, hogy hogyan lehet beosztani a pénzt és azt is, hogy mekkora összegből mit lehet vásárolni.

Odafigyeléssel és következetességgel megtanulja a gyerek, hogy nemcsak drága ajándékokkal lehet meglepetést és örömet szerezni. Mire nagyobb lesz, megtapasztalhatja, hogy a Karácsony főképp azért öröm, mert örömet szerezhetünk a szeretteinknek és saját magunknak is, mivel adni öröm.


www.nevelesitanacsok.hu

Fotó: Gilmanshin/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja