SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Békétlen, boldogtalan ünnepek... karácsony a sérült családokban

Csernák Krisztina [cikkei] - 2017-12-24
Létezik ideális karácsony? Hogyan zajlik az ünnepvárás egy rendellenesen működő családban? Valóban felerősödnek a borzalmak, mikor össze vagyunk zárva egymással? Milyen ismérvei vannak a lelki terrornak? Mit ne tégy a szeretet ünnepén?
Fogadjátok szeretettel Csernák Krisztina Pszichológus írását.

Békétlen, boldogtalan ünnepek... karácsony a sérült családokban

Ünnepvárás haladó szinten

November első napjaiban indul a karácsonyi biznisz: díszbe öltözik körülöttünk minden, mantraként szólnak a karácsonyi dalok, elkezdődik az ünnepi hajsza. Tegnap egy bevásárló központ parkolójában a kocsiban ülve figyeltem a semmitmondó egyenajándékkal rohangáló, ideges, parkolóhelyért harcoló embereket. Valóban erről szól a karácsony?

Milyen jó, hogy legalább otthonunkban béke van – nyugalom és biztonság” – sóhajtott fel Ranschburg Tanár Úr 2008 tájékán. Ma már másként van ez. A társadalom és a családok szerkezete, működése az elmúlt évek alatt gyökeres átalakuláson ment keresztül. Nem a legjobb irányba.

Év közben sokféle lehetőségünk van elmenekülni egymás elől, elkerülni a valódi kontaktusokat: beletemetkezünk a munkába/tanulásba, körbebástyázzuk magunkat kütyükkel. Kommunikációnk gyakorlati információkra korlátozódik, egymással való beszélgetéseinkben nincs mélység, tartalom. A karácsonyi „kényszerszabadság” viszont keményen szembesít bennünket életünk hiányosságaival.


Fotó: jill111 / pixabay


Ájtatoskodó meghittség, olcsó színjáték

Gyerekkoromban furcsa kettősséggel vártam a karácsonyt. Kíváncsi voltam, mi lesz az ajándék, vajon megkapom-e, amire úgy vágytam. A várakozásba viszont befurakodott a szomorúság. Ünnepekkor voltam a legmagányosabb. Máskor mindenki ment a dolgára, de ilyenkor kötelező volt együtt lenni és kezdeni egymással valamit azon embereknek, akiknek a hétköznapokban nem sok közük van egymáshoz. Vagyis nekünk, a családunk tagjainak. Egy időben a szüleim eléggé rosszban voltak egymással, kérdés volt, hogy egyáltalán egyben marad-e a család. Ezek az évek voltak a legnehezebbek. Anyám reggel óta a konyhában robotolt, meg apámmal veszekedett, aki már napközben elkezdte az ivást. Káromkodva belefaragta a fát a talapzatba, de ezen kívül nem sokat tett. Hiába is tett volna, mert semmi sem volt „jó” ilyenkor. Délután már tetőfokára hágott a kiabálás, az egymás durva sértegetése, szidalmazása. Ilyenkor azon fantáziáltam, milyen lehet a más, normális családokban a meghitt ünnepvárás. Biztos nyugodtabb, jobb, szeretetteljesebb és boldogabb. Miután elkészült a kaja, és a fa is fel lett díszítve, következett a szokásos színjáték: parancsszóra át kellett lényegülnünk, felvenni egy pózt, mosolyogni, eljátszani az ájtatoskodó meghittséget. Ezt utáltam a legjobban! Mímelni valamit, ami az év 364 napján nem úgy van, és alapból fogalmunk sincs róla, hogy van… Megjátszani, hogy örülünk az ajándékoknak, ami sokszor csalódás lett: a hőn áhított játékok helyett valami „hasznosat” kaptunk. Ez volt a családi jelszó. Merthogy sok hangzatos családi aforizmánk volt, aminek persze a fele sem volt igaz.” Klári, 29 éves közgazdász
 

Családon belüli erőszak karácsonykor is?

Családon belüli erőszak, ha valaki a hozzátartozója biztonságát, testi-lelki épségét veszélyezteti, vagy károsítja, önrendelkezésében vagy szexuális önrendelkezésében korlátozza, testi erőszakot követ el vagy annak elkövetésével fenyeget, illetve e személy tulajdontárgyait szándékosan tönkreteszi, s ezzel elviselhetetlenné teszi az áldozat számára az együttélést.


Fotó: isabellaquintana / pixabay

A Kláriéhoz hasonló sérült családokban tehát a család nem a béke szigetét jelenti. Ellenkezőleg. A diszfunkciók különösen ünnepekkor erősödnek fel, és a tagok a „tanult tehetetlenség” pszichológiai jelenségének értelmében nem tesznek lépéseket ennek feloldására. Úgy érzik, nincs erejük, eszközük hozzá.  Pedig a családon belüli erőszakról beszélni kell. Nem divatból, sokkal inkább, mert aktuális, égető, és megoldást kívánó probléma. Kevesen vannak, akik életük során ne találkoztak volna vele. Nagyon is tisztában vagyunk például a közelünkben élő érintett családok valóságával, mégis passzívan legyintünk rá, mondván, magányügy, amibe nem tanácsos belekeveredni.
 

Lelki terror:


Kifinomult, alattomos, rejtett károkozás, amivel a leginkább rombolni lehet

A lelki bántalmazás nem más, mint a másik feletti hatalomgyakorlás és uralkodás eszköze. Érzelmeivel való tartós visszaélés, alapvető igényeinek és szükségleteinek megtagadása. Nem hagy a veréshez hasonló külsérelmi nyomokat, ugyanakkor éppoly fájdalmas, és „gyógyulása” is tovább tarthat. Beleég a másik félbe, különösen akkor, ha gyerekről van szó. Az erőszak áldozata és elkövetője két külön, egymás számára felismerhetetlen és megérthetetlen világban élnek, és a tett gyakran rejtett marad, mert a kiskorúnak nincs senkije, aki tanúsíthatná hétköznapi, szomorú valóságát…


Fotó: Counselling / pixabay


Maradandó károk egy gyerekben, avagy mi ne tegyél karácsonykor:

Az ünnepi feszültségben és hajtásban, néhány dolgot célszerű mindenképp elkerülni:

  • Ne dobáld, rongáld dühödben gyermeked játékait! Olyan, mintha őt magát ütnéd meg…
  • Ne fenyegesd! Ő tényleg elhiszi, hogy ha idén „rossz” lesz, nem kap semmit. Mélységesen szomorúvá fog válni.
  • Ne alázd meg, ne szóld le, hogy „csak ennyire képes”! Vond be a karácsonyi készülődésbe, adj neki életkorának megfelelő feladatot, amit örömmel végez.
  • Ne sértegesd, ne nevezd „hülyegyereknek”, ne tedd nevetségessé sem négyszemközt, sem a népes rokonság előtt! Nyomot hagy a lelkében, lerombolja az önbizalmát.
  • Ne zsarold szeretetmegvonással, barátaitól, cimboráitól, vagy számára fontos tevékenységektől való eltiltással különösen akkor, ha olyan családtagokról van szó, akikkel év közben alig találkozik.
  • Ne tanítsd gyűlöletre, rokonok kritizálására, kibeszélésére, mert így fog viszonyulni az emberekhez.

Indexkép: pxhere

Csernák Krisztina


Csernák Krisztina
Pszichológus

Elérhetőségeim:
Magánrendelő: 6000 Kecskemét, Katona József tér 18. III. em.
E-mail: csernak.krisztina.pszichologus@gmail.com
Honlap: http://www.csernakkrisztina.hu
Facebook:
Csernák Krisztina Pszichológus Kecskemét
https://www.facebook.com/csernak.krisztina.pszichologus.kecskemet/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja