SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan éljük túl a karácsonyt egyedülálló anyaként?

Németh Noémi [cikkei] - 2017-12-20
Hogyan nyújthatunk a gyerekek számára meghitt, boldog karácsonyt, ha belül éppen darabokra hullunk? Hogy birkózzunk meg egyedül a karácsony körüli felhajtással?
A magukra maradt szülők az átlagosnál is többet foglalkoznak a külső elvárásokkal, s érzik magukat még elveszettebben egy magányosan töltött szenteste alkalmával. Nekik szól az alábbi néhány praktikus tanács, ami segíthet átvészelni az ünneppel járó nehézségeket - karácsonyi túlélőkalauz egyedülálló anyáknak.
Hogyan éljük túl a karácsonyt egyedülálló anyaként?

A karácsony meghitt, családi kultusza mára annyira erőssé vált, hogy ezekben a napokban különösen érzékenyek azok, akiknél nincs meg a szokásos családi felállás - apa, anya, gyerekek. Ilyenkor többszörösen sújt le ránk a magány és elszigeteltség érzése; este, a szépen feldíszített, de üres szobában sokkal nagyobb erővel törhet ránk a “mindent elszúrtam” érzése… ha hagyjuk.

Hogyan lehet mégis szép a karácsonyunk? Olvasd el tanácsainkat!


1. Ne menj bele olyanba, amihez semmi kedvetek sincs

Mielőtt megterveznéd a karácsonyi forgatókönyvet, legyél egy kicsit "önző" és gondold át, hogy éreznéd magad a legjobban az ünnepek alatt. Átjöjjenek a rokonok, vagy inkább ti mennétek? Nagycsaládos Szenteste, vagy inkább kettesben eltöltött, nyugodt, lazulós nap a gyerekkel? Gondold át és dönts amellett, amire a legnagyobb szükségetek van - neked és a kicsi(k)nek.


2. Engedd el a konvenciókat!

Ne ragaszkodj a megszokott, tipikus programokhoz! Beszéld meg a gyerekekkel, mivel töltenék szívesen az estét: lehet, hogy végül a közeli parkban köttök majd ki, és az otthoni magányos búslakodás helyett egyszer csak azon kapod magad, hogy önfeledten hógolyózol és hemperegsz a hóban a kicsikkel - s ha valaki kívülről látna most titeket, álmában sem gondolná, hogy olyan család vagytok, akiknek az átlagosnál nehezebb élet jutott.


3. A karácsonyfa

A karácsonyfa beszerzése egyértelműen az apukák feladata, az anyák nagy része kérdés nélkül passzolja le a feladatot párjának. Milyen jó nekik… gondoljuk ilyenkor sokan. 
Nehéz, sehogy nem lehet jól fogni, rettenet vele felszállni a buszra, és percenként 30 tűlevél szúr beléd, bárhogy is tartod - meg különbenis, ez férfimunka...
Ha tudsz, kérj segítséget: a nagyobb gyerekeket esetleg már bevonhatjuk a cipelésbe, de megkérhetjük a nagypapát, ismerősöket, barátokat is. Az egyedülálló, segítségre szoruló anyukák tapasztalataim szerint különleges varázserővel rendelkeznek: férfi ismerőseik általában szó nélkül ugranak, ha segítségről van szó - jó esetben minden hátsó szándék nélkül is.

Ha semmilyen hős lovagra nem számíthatunk, és tényleg nem tudjuk egyedül - másik kezünkben esetleg egy kisgyerekkel - hazavonszolni, kérhetünk házhozszállítást is. Igen, már vannak olyan cégek, melyek erre épültek - pár perc keresgélés alatt megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet. Azért is szerencsés ez a megoldás, mert a cipekedés mellett más nehézséggel is szembe kell néznünk a fa beszerzésekor: ez is egy olyan pillanat, ahol a szokásosnál erősebben csaphat arcon minket a magány és kiszolgáltatottság érzése. Ha lehet, kérjünk meg valakit, hogy intézze el helyettünk, és próbáljuk meg elkerülni az egész fa körüli felhajtást: jobb lesz nekünk így.

Rutinos egyedülálló anyukákat már nem üti annyira szíven a pillanat, amikor látványosan és nyilvánosan válnak ismét a Férfivé a háznál, és simán hazaküzdik a fenyőfát - ők hősök, és a cipekedés közben azzal nyugtatják magukat, hogy egyszer egy évben ezt is túl lehet élni.

A fa mérete miatt pedig ne aggódj: nem az a lényeg, hogy a tiétek legyen a leghatalmasabb.

Egy apró megjegyzés: a fa faragása és a talpba gyömöszölése viszont már tényleg maradjon a férfiak kiváltsága: ha rokont vagy barátot nem is tudsz elővillantani a nagy napon, kérd meg a szomszéd bácsit.


4. Bevásárlás

Használd ki az internet csodáit: amit lehet, vásárolj meg a neten és kérj házhozszállítást. A nagy áruházláncok webshopjaiban mindent megtalálsz, amire szükséged lehet: ajándékokat, dekorációt és élelmiszert is; ha előre összeírod a teljes listát például az ajándékokról, és mindent meg tudsz venni egyben, akkor spórolhatsz a szállítási költségen is.


5. Ajándékok

Az egyedülálló szülők nem arról híresek, hogy felveti őket a pénz: nézd meg spórolási tippjeinket és pénztárcabarát, kézzel készített ajándékötleteinket!


6. Jó'vanazúgy!

Nem kell 4 fogásos menü és 3 óra alatt elkészíthető desszert - jó lesz a bögrés süti is és úgy általában mindenre érvényes az az alapszabály, hogy ha túl sok időt vesz igénybe, akkor most inkább engedd el. A gyerekek egészen más dolgokra koncentrálnak majd a karácsonyfa mellett, mint a vacsora és a süti.


7. Nem kell megszakadnod!

Ne akarj mindent egyedül megoldani és ne vállalj lehetetlen küldetéseket. Még egy átlagos családban is hajlamosak túl sok terhet magukra vállalni a nők, neked pedig már alapból kétszer annyi a dolgod, mint nekik. Valószínű, hogy már megszoktad, hogy mindent egyedül intézel - karácsonykor azonban itt az idő, hogy segítséget kérj. A nagypapa segíthet a fa körüli teendőkben, a nagymama a sütés-főzésben, a barátnők a dekorálásban. A gyerekek pedig örömmel díszítik majd a karácsonyfát, és gyúrják, csinosítják veled az ünnepi mézeskalácsot.

Még a családos anyáktól sem várja el a környezetük, hogy egyes-egyedül intézzenek el mindent a bevásárlásban, a lakásban, a fa körül, a konyhában, a díszítésben - tőled pláne nem; és nem azért, mert te kevesebbre vagy képes, mint ők, hanem egyszerűen azért, mert sokkal több dolgot kell egyedül intézned, mint nekik.
Az, amit külső nyomásként élsz meg - hogy azt képzeled, mindent egyedül kell megoldanod - valójában egy belső kényszer: csak a fejedben létezik, senki nem várja el tőled. Egyáltalán nem szégyen segítséget kérni - élj vele! A közös készülődés alatt ráadásul sokkal jobban el lehet beszélgetni, mint egy ünnepi asztal körüli, kötelező, erőltetett beszélgetés során.


8. Koncentrálj az előnyökre

Miután lefeküdtek a gyerekek, mi pedig ott találjuk magunkat a csöndes lakásban, amint az ablakon át figyeljük a többi lakás karácsonyi fényeit, hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy mindenki másnak jobb az élete, mint nekünk. Míg minket épp a magány - a szokásosnál is erősebb - érzése próbál a földre gyűrni, addig mások egy meghitt estét töltenek együtt, nagy beszélgetésekkel és sok nevetéssel - gondoljuk mi. A valóságban azonban a legtöbb családban többször is kiborul a bili szenteste alkalmával: a szülőkből esetleg épp most tör ki a hetek óta gyűjtögetett és egyre növekvő feszültség, az anyósnak nem ízlik a vacsora és ezt meg is jegyzi, a gyerekek nem leplezik csalódottságukat, ha nem azt kapták, amire számítottak, de már a karácsonyi égők felkutatása és kibogozása is megszokott vitaforrássá válhat. Bár ezekről a feszült pillanatokról nem sok képet fogsz látni a Facebookon, ne feledd: másnál sem zajlik olyan meghitten a karácsony, mint ahogy elképzeled. Koncentrálj a helyzet előnyeire: neked lehetőséged sincs a veszekedésre, nem kell másokhoz alkalmazkodnod, és úgy töltheted a karácsonyt, ahogy szeretnétek a gyerekekkel.

Sőt! Az egyszülős családokban általában sokkal nagyobb az összetartás szülő és gyerek között, mint máshol. Míg az átlagos családok tagjaival gyakran előfordul, hogy nem értékelik eléggé szeretteik jelenlétét, ott, ahol az egyik szülő kilépett a család életéből, a magukra maradottak sokkal jobban “kapaszkodnak” egymásba - így jóval nagyobb az esély arra, hogy ti tényleg egymásra koncentrálva, vidáman játszva, nagyokat nevetve töltitek majd az estét.

Ne feledd: még mindig jobb egyedül lenni (még ha most nem is érzed így), mint egy olyan kapcsolatban, ami tönkretesz. Ha sikerül talpraállni, sokkal tartalmasabb életetek lehet, mint amilyen azelőtt volt, mert sokkal jobban fogjátok értékelni egymás társaságát, mint az átlag.


9. Találkozz a barátaiddal

Bár a karácsonyt általában főleg a családdal töltjük, miért ne szervezhetnél baráti karácsonyozást is a családi után 1-2 nappal? Egész más hangulatban telik egy barátnős ünneplés, mint egy családi. Ha még csak nemrég álltál be az egyedülálló szülők népes táborába, sokkal többet segíthet a társaságuk, mint gondolnád. Elevenítsd fel a kapcsolatot azokkal is, akikkel rég nem találkoztatok: nagyon jót fog tenni a jelenlétük és talán a gyerekeket is izgalommal tölti el az ismerkedés az új emberekkel.


10. Kerüld a Facebook-ot!

A Facebook a hétköznapokban sem szól másról, mint az önámításról és a látszatról: millió boldog képpel próbáljuk elhitetni a környezetünkkel és magunkkal, hogy boldogok vagyunk. Karácsonykor megsokszorozódnak a csodás fényképek - ilyenkor még az is eldicsekszik a gyönyörű karácsonyi dekorációval, aki egyébként alig szokott posztolni, és számítani lehet a kézfejes, karikagyűrűs fényképáradatra is - a legtöbben roppant kreatív módon épp karácsonyra időzítik a lánykérést. Próbálj meg elszakadni a telefonodtól és ha lehet, inkább dugd el a lakás másik felébe, hogy még véletlenül se kezdd el nyomkodni: miért állnál be önszántadból egy újabb pofonért a sorba? Nézz meg inkább egy filmet, olvass, rajzolj, foglalkozz azzal, ami igazán kikapcsol - bár ma már szinte mindenki “függő”, Facebook nélkül is el lehet tölteni egy pár napot. Sőt: ezekben a napokban csak így érdemes, ha nem akarod kiborítani magad feleslegesen.


11. A magány is lehet jó barát

Ha már letudtad a családi, baráti összejöveteleket, vagy nem is szerveztél ilyesmit, és épp kezdene eluralkodni rajtad a pánik és az egyedülléttől való félelem: fújj ki egy nagy levegőt és lassíts. Sokan rettegünk a magánytól, pedig néha jól jön. Jót tesz, ha egy kicsit befelé figyelsz, magaddal is törődsz és átgondolod az életed.

Amikor először maradtam magamra szülőként, úgy éreztem, itt a világvége - de egy idő után az önsajnálat helyét átvette a saját magam megismerése, a befelé figyelés. Új hobbikat találtam és fontos dolgokra jöttem rá magammal és az addigi párkapcsolataimmal kapcsolatban: az elcsendesülős karácsonyi időszak pont megfelelő lehet egy kis elmerengésre.
Gondold át, mi vezetett ahhoz a helyzethez, amiben most vagy - még ha fájdalmas is, de hasznos lehet. Sírd ki magadból, ha arra van szükség, vagy írd le: ha nem próbálsz elmenekülni, hanem szembenézel ezekkel a dolgokkal, sokkal hamarabb túl leszel a nehezén. Készíts terveket a jövőt illetően, írd körül, milyen társra vágynál - még ha nem is sikerül mindent véghezvinni, a tervezgetés már önmagában is építően hat és segít, hogy egy kicsit optimistább szemmel nézz a jövőre.


12. Engedd el magad!

Nem sikerült mindennel végezni, amit előre elterveztél? Hagyd az egészet a csudába és ülj le a gyerek(ek) mellé játszani: ha boldog, mosolygós arcokat szeretnél látni magad körül, akkor az egyetlen feladatod, hogy rájuk figyelj és közösen csináljatok valamit: ajándékozd meg őket magaddal. Az ünnep varázsa felerősíti az érzéseket: hogy milyen a csomagolópapír, az égősor, a karácsonyi süti, azt már egy hét múlva el fogják felejteni, egy önfeledt közös karácsonyi játékra viszont lehet, hogy felnőttkorukban is emlékeznek majd.

+1: Sovány vigasz, de amikor épp úgy érzed, te vagy a világ legmagányosabb anyukája, jó, ha tudod, mennyire nem vagy egyedül: 350.000 egyedülálló szülő él ma Magyarországon, s ebből 310.000 nő. Ha szeretnél a sorstársakkal barátkozni, vedd fel velük a kapcsolatot az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványon keresztül, vagy csatlakozz valamelyik egyszülős Facebook-csoporthoz - mélyebb barátságokat köthetsz ezeken a felületeken, mint gondolnád. Sőt, még párt is találhatsz. :) Ha másra nem, erre az egyre jó lehet a Facebook karácsonykor is - írd ki magadból, ami bánt, és hidd el, támogató közösségre lelsz majd az egyedülálló szülők között.

Indexkép: pxhere.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja