SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Természetes, saját készítésű karácsonyfadíszek, örömteli ötletek... 2. rész

Schneider Csilla Krisztina (SCSK) [cikkei] - 2011-12-12
A nagy karácsonyi rohanásban talán pont azt felejtjük el, amiről az ünnep szól...
Karácsonyi csillogás helyett most olyan dekorációkról, ötletekről írok, melyek segítségével természetes, és egyszerűen beszerezhető alapanyagokból is maradandó díszeket tudunk ajtóra, asztalra vagy a fára varázsolni.
Természetes, saját készítésű karácsonyfadíszek, örömteli ötletek... 2. rész

A szokásos fényes füzérek helyett pattogatott kukoricát is lehet láncként felfűzni! De aki nem akar egész láncot, az csak 3-4 darabot fűzzön fel egyszerre, és egyenként, díszként tegye a fára. Nagyapám mesélte, hogy Hartán, a sváb faluban régen pattogatott kukoricával és aszalt gyümölcsökkel várták a karácsonyt. Végül is nagyon praktikusak az ehető díszek… Száraz penne tésztából szintén könnyen fűzhető láncot tudunk varázsolni.
Érdemes narancskarikákat is szárítani. Csodálatos illat lesz tőle a szobában. Díszként is gyönyörű. Tűvel átbökjük, egy cérnára fűzzük, de szaloncukor kampóval is tökéletesen felakasztható. Egyszerű, de különleges. Bátrabbak citrommal vagy szárított banánkarikákkal is kísérletezhetnek. Nem érdemes elrakni a következő karácsonyra, mert bár kiszárad, sajnos megbarnul.

mezeskalacs_

Mi minden karácsonykor sütünk mézeskalácsot. Cukormázzal díszítjük, így kerül fel a fára. Lehet só-liszt kerámia is a díszek alapanyaga. Sütőben, vagy természetes szárítással lehet kiszárítani a figurákat. Szemek helyére tehetünk szegfűszeget, vagy szájnak üres pisztácia héját. Nem érdemes nagy alkotásokat készíteni, mert nehéz maga az alapanyag, lehúzza az ágat. Ha barnább tésztát szeretnék, akkor kakaóport, vagy több olajat szoktam hozzá keverni a hagyományos recepthez. A fotókon változatos figurákat lehet felfedezni, természetesen nem készítettem két egyformát. Amíg nem kerül fel a fára, addig fatányérokra teszem. Így lesz belőle asztaldísz. Tartósabb, mint a mézeskalács, és minden évben elővehető.

mezeskalacs1

Habkarikákat ételfestékkel festhetünk meg, de szerintem ebből is a natúr, fehér színű áll legközelebb az ünnephez.

Sok helyen beszerezhető a natúr fagolyó, de érdekesek lehetnek a fán a színes változatok is. Üveggömbök helyett fagolyók illenek a természetes díszítésű fához. Lehet vásárolni kisebb-nagyobb polisztirol gömböket is. Ezeket bevonhatjuk valamilyen krepp papírral. A papírt ráragasztjuk, csipkésre vágjuk, megkötjük a fa hangulatához illő szalaggal. Lehet felvágni zsákvásznat is, majd ezt tekerni a labdácska köré. Ennek kimondottan rusztikus hatása van. Filcből ragaszthatunk rá egyszerű harang vagy angyalka formákat is.

papirgolyofeju_angyalkak

A filcből készült figurák varrása már több türelmet igényel. Kétszer kell kiszabni a formát, pelenkaöltéssel, hímzőfonallal összevarrni, és vattát vagy kartonpapírt gyömöszölni a két fél közé. Készítettünk így gombát, tündért, fenyőfát, és még ki tudja mi mindent… A fonal legyen eltérő színű a filc anyagtól, mert így érdekesebb lesz az összhatás! A gyerekek kivághatnak kartonpapírból figurákat. Ezeket tegyük rá, majd ragasszuk le valamilyen vidám, de nem túl vékony textíliára. Újra vágjuk körbe, majd ismételjük meg a másik felével is a műveletet. Kapunk egy egyszerű, de szép formájú textildíszt, amit cérnára fűzve felrakhatunk a fára. Varrhatunk rá gyöngyöket, vagy hímzőfonallal beszeghetjük a jól bevált pelenkaöltésekkel! A képen látható filc díszeket kisfiammal készítettük.

filcdisz

Vágjunk fel parafa dugókat, és fűzzük fel őket lánccá, vagy néhány elemes díszt is variálhatunk belőle.

Ugyanezeket a díszeket felfűzhetjük egy asztali ádventi koszorúra is. Aki pedig egyáltalán nem ér rá semmire, az is gyorsan készíthet ajtódíszt. Csak egy fenyőág szükséges hozzá. A narancsot nem tart soká felszeletelni, és néhány rafiamasni, vagy fagyöngy felfűzése  sem igényel különösebb szakértelmet. Mégis szép lesz, egyedi és különleges. Csábítóak az üzletekben kapható, előre elkészített díszek, koszorúk… de az a legszebb, amit saját magunk, vagy a gyermekünk készít el…

Akik nem ragaszkodnak a teljesen természetes vonalhoz, azok bátran használjanak kiegészítőként csipkét, szalagot, festékeket, színes textíliákat. Ám érdemes valamilyen előre kitervelt elhatározást szem előtt tartani. Igaz, hogy a karácsonyfának díszesnek és ékesnek kell lennie, de a giccses holmi a karácsonyfán is giccs marad sajnos. A természetes anyagok felhasználásakor nem tévedhetünk. Az ünnepi készülődés célja nem csak a fa pazar díszítése, hanem felkészülés, lelki rátalálás mindarra, amit a karácsony jelent.

A száraz termések, rafia, és más alapanyagok nem gyúlékonyabbak, mint a megszokott díszek. Tulajdonképpen maga a karácsonyfa is hamar lángra lobban egy rosszul elhelyezett, égő gyertyától. Érdemes odakészíteni egy kancsó vizet gyertyagyújtás előtt…

A saját kézzel készített díszeket ráköthetjük az ajándékokra is. Ha csak néhány darabot sikerül elkészítenünk, akkor is gyarapodni fog szép lassan, évről-évre a saját, egyedi, különleges karácsonyi gyűjteményünk. Az ehető díszek pedig úgyis eltűnnek mindig valahová...


Természetes, saját készítésű karácsonyfadíszek, örömteli ötletek... 1. rész

Meghitt készülődést, áldott ünnepeket kívánok!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja