SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Természetes, saját készítésű karácsonyfadíszek, örömteli ötletek... 1. rész

Schneider Csilla Krisztina (SCSK) [cikkei] - 2011-12-05
A nagy karácsonyi rohanásban talán pont azt felejtjük el, amiről az ünnep szól...
Karácsonyi csillogás helyett most olyan dekorációkról, ötletekről írok, melyek segítségével természetes, és egyszerűen beszerezhető alapanyagokból is maradandó díszeket tudunk ajtóra, asztalra vagy a fára varázsolni.
Természetes, saját készítésű karácsonyfadíszek, örömteli ötletek... 1. rész

rafia_angyalkaNagyon kedvelem a karácsonyi vásárokat. Sült gesztenye illata száll, és az emberek kincsekre vadásznak a tömegben… Bizony lehet kincsekre is találni. Horgolt angyalkák, csuhétündérek, dióból készült felakasztható kis bölcső… és még ki tudja, mi minden sorakozik a kézművesek asztalán. Idén elhatároztuk, hogy nem vesszük elő a régi csillogó gömböket, a fénylő csillagokat, arany és ezüst díszeket. Hanem… természetes anyagokból egy különleges fát fogunk állítani. Persze csak ha idén is jók voltunk, és hoz az angyalka reggelre egyet. Általában ferde fenyőfát szokott hozni, ezért leleményes trükköket kell bevetni néhány optikai csalódás érdekében. Tehát elhatároztuk, hogy idén a sziporkázó, csillogó dekorációk és díszítések helyett visszatérünk a régi gyökerekhez, a természetes anyagokhoz. Ezek a díszek semmivel sem visszafogottabbak, mint az üveggömbök, csak egészen más energiát sugároznak. Letisztult, nyers és mégis fenséges hangulatot közvetítenek. Egyszerű alapanyagokból egészen különleges díszeket készíthetünk. A kreativitás persze elengedhetetlen hozzá. Most alapötleteket szeretnék megosztani, melyeket érdemes kombinálni. Néhány dísz elkészítése után újabb inspirációink fognak támadni, és már nem tudunk ellenállni a kísértésnek, hogy az ajtódísz után a fára is saját készítésű angyalkát tegyünk. Nem mondom, hogy nem időigényes, de remek és emlékezetes elfoglaltság gyermekünkkel, vagy esti beszélgetés közben.

rafia

Te is segíthetsz szebbé tenni az SOS gyermekfalvakban élő, családjukat vesztett gyerekek karácsonyát!Az egyik nagy bevásárlóközpont kertészeti osztályán kalandoztam, amikor a kötöző rafia és én egymásra találtunk. Nagyon kedvező árban kapható itt a dekorboltokban beszerezhető társaihoz képest. A rafia csodálatos anyag. Könnyen alakítható, nem szakad, számtalan felhasználási területe (szőlő kötözése, batikolás, befőttes üveg díszítése…stb.) sokféle dekorációs célra teszi alkalmassá. A rafiából néhány egyszerű trükkel tündért vagy angyalkát készíthetünk. Kartondoboz oldalából kivágunk egy négyzetet. Lehet úgy 10 cm-es az oldala. Feltekerjük a rafiát rá. Legalább húsz körbetekerés legyen. Ha közben rövid a rafiaszalag, akkor csomózzuk össze. Ezután a karton szélénél fűzzünk be újabb szalagot és csomózzuk meg. Alul a karton alján felvágjuk a rafiát. Ez lesz a szoknyája. Majd kialakítjuk a fejet, a köteget a nyaknál ismét elkötjük. A figurát megigazgatjuk. Felpöndörítjük a szoknyáját, akasztót készítünk hozzá rafiából vagy cérnából. A szárnyakat a hátára kötjük. A szárny tulajdonképpen nem más, mint egy masni, természetesen rafiából. A masni két fülecskéje lesz a két szárnya a figurának. A rafia festhető. Vöröshagyma levét nem csak a tojások festéséhez lehet használni, hanem a karácsonyi díszek elkészítésénél is hasznos lehet. Összeállíthatunk olyan angyalkát is, amelyiknek fagolyó a feje, így még tökéletesebbek az arányok. A fagolyóra gyapjúfonalból ragasszunk hosszú hajat a tündérnek! A fotómon látható angyalkát úgy készítettem el, hogy egy polisztirol golyót régi zsákvászonnal vontam be. A figura teste egy háztartási guriga, melyet rafiával ragasztottam körbe, majd a vászon alá erősítettem. A haja fonál, rávarrtam a fejre. Karjait rafiából fontam. Díszítésnek bármilyen kis maradék szalag, gyöngy felhasználható. Nálunk ő lesz a csúcsdísz idén. A guriga remekül felhúzható a fenyőfa tetejére.

rafia_angyalka_

Rafiából fonhatunk hosszú fonatot, melyet feltekerhetünk, vagy rövidebb karikát is kialakíthatunk, melyre hurkolással még több egyforma hosszú csíkot rögzítünk. Így egy kócos csillagot kapunk. A rafia tojáshéj színű, nagyon jól kiemelkedik a sötét, zöld fenyő hátteréből majd. Ha nagyobb csillagot, vagy angyalkát készítünk, csúcsdíszként is pompázhat. Ha apró kis angyalkát készítünk, akkor szárított masni tésztából ragaszthatunk neki szárnyakat!

csillag

No, de nézzük, mire lehet még szükség. Szerezzünk be tobozokat. Mi Zalánnal, kisfiammal már az ősszel a fenyők alatt a legszebb tobozokat felkutattuk és összegyűjtöttük. Natúr tobozokat szoktunk cérnára vagy hímzőfonalra fűzni, és azt rakjuk a fára. Meglepő, hogy a fenyőre tulajdonképpen a virágát tesszük fel díszként, de nagyon kedves, dekoratív lesz tőle a fa. Aki nem akar ennyire letisztult lenni, az aranyra vagy ezüstre is festheti, de akril festék is kiváló, ha nem túl gyantás a toboz.

tobozdisz

Meghitt készülődést, áldott ünnepeket kívánok!

Természetes, saját készítésű karácsonyfadíszek, örömteli ötletek... 2. rész
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja