A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adventi készülődés 14.: A karácsony illatai

Családinet [cikkei] - 2009-12-13
Mindannyiunkban elevenen él a gyermekkorok karácsonya: fenyő-, vanília-, szegfűszeg-, és narancs illata. Nagymamáink süteményének illata bejárta az egész házat. Boldogság és öröm töltötte el a lelkünket. Idézzük fel ezeket a kellemes illatokat és emlékeket!
Adventi készülődés 14.: A karácsony illatai

Természetesen fenyőillatot a legegyszerűbben egy darab fenyőággal hozhatunk a lakásba. Ha narancsba szurkálunk pár szegfűszeget, kellemes illatot fog árasztani egész karácsonyban. Ha egy-két szál vaníliát is kirakunk, nem fogunk csalódni.

Készíthetünk illóolajokból is egyveleget, amit párologtathatunk.

Sőt barátnőnek, édesanyának pompás ajándék lehet egy saját készítésű, egyedi parfümös üvegecske, amit megtölthetünk a kedvenc illatával.

Kis parfümös üvegcse

Hozzávalók:

üvegcse- kicsi üres üvegek, jól záródó kupakkal
- dekorációs üvegkavics
- pillanatragasztó
- alkoholos filctoll


- ezüst/aranyszínű filctoll

Nagyon jó kis üveget lehet kapni, amiben eredetileg kínai mentaolaj van, gyógyszertárban fillérekért beszerezhető. De bármifajta cseppentős üveget ki lehet így csinosítani.

Első lépésként alaposan elmossuk az üvegünket kívül-belül. Körömlakklemosóval zsírtalanítjuk a festendő felületet, felragasztjuk a dekorációs üvegkövet. Ha megkötött el is kezdhetjük felrajzolni alkoholos filccel a virágot, - vagy bármi mást -, majd ezüst, vagy arany filccel keretezhetjük. Ha sötét színű üvegünk van, akkor az ezüst/arany filccel fessük meg a mintát és azt árnyaljuk a színes filccel. A kupakot is kifesthetjük.

Megtölthetjük gyönyörűséges üvegeinket saját készítésű parfümökkel is!

A természetes parfümök legjobb alapanyaga a jojobaolaj, amely sokáig konzerválja az illatot, és bőrnyugtató hatása is előnyös. 10 ml jojobaolajhoz 20-30 csepp illóolajat keverjünk.

Karácsonyi illatot fahéj, szegfűszeg és narancsolaj keverékéből készíthetjük.

Érdemes egy-két illatra koncentrálni illetve megszaglászni és egymással összevetni az illóolajokat a drogériákban, nehogy valami borzasztó egyveleget gyártsunk. De az illóolajok dobozán általában fel van tüntetve, milyen illatokkal párosíthatók. A kész parfümünket 2-3 hétig tartsuk sötét, hűvös helyen - ennyi idő alatt összeérnek benne az összetevők.

Kellemes készülődést kívánunk! Figyeld következő tippünket is!

Láttad már Karácsonyi kifestőinket?

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja