SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöld karácsony

Családinet [cikkei] - 2009-11-09
Érdekes ünnep a Karácsony. Kinek mi jut eszébe róla... Mondjuk bejgli, gyertyafény, ajándékok után ácsingózó tekintetek, hamisan elénekelt ünnepi dalocskák, hópihék, miegymás.
Zöld karácsony

Vagy. Napokig tartó takarítási mizéria, nagy bevásárlás a 20 km-es körzetben fellelhető összes hiper- és szupermarketben, lázas iramban megejtett ajándékbeszerző hadjárat, tülekedéssel egybekötött sorban állás, ingajárat az idegtépő forgalomban, utolsó utáni órában utolsó utáni hiányzó ünnepi alkatrész vételezése, majd csomagolás, csomagolás, csomagolás.

MikulásNos, így vagy úgy, a Karácsony minden esetleges marasztalás ellenére tovatűnik, s marad utána... például óriási mennyiségű szemét. Az ünnepi bulit követően az irodában és az iskolában, odahaza a konyhában, a fa alatt, továbbá szeretteink fája alatt – utóbbi a mi közreműködésünkkel is.
Persze, mindezt lehet kicsit „zöldebben” is alakítani, anélkül, hogy ehhez fenekestül felforgatnánk az életünket, vagy a régiekkel homlokegyenest ellenkező szokásokat vennénk fel. Vannak, akiket zavar a degeszre tömött szemeteszsák, a nappaliban szanaszét heverő díszcsomagolások, a temérdek egyszer használatos palack a vacsora asztalon, meg azok az ajándékok, melyekről már vásárlásuk pillanatában tudható, hogy lényegében felesleges porfogóként virítanak majd új tulajdonosuk háza táján. Akik ebbe a kategóriába sorolják magukat, azok a szeretet idei ünnepén próbálkozhatnak újító jellegű megoldásokkal.

Úgy, mint....
… Ha nincs ötletünk az ajándékozásra, igyekezzünk megtudni szeretteinktől, minek örülnének leginkább. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy barátaink, rokonaink szekrényének mélyén drasztikus mértékben csökkenjen a „kacat” kategóriába sorolható anti-használati eszközök száma.

… Ajándékaink legyenek tartós, javítható darabok. Néhány ötlet környezetbarát ajándékra: „zöld” témájú könyv, komposztkeret, fonott veszőkosár, vászon bevásárlószatyor, napelemes számológép, újratölthető akku (elem) és -töltő, bioélelmiszer, madáretető és odú, foszfátmentes tisztítószer, kertészeti utalvány, stb.

… Vásárlási körútjainkra vigyünk többszöri cipekedésre alkalmas vászontáskát, s kedvesen de határozottan utasítsuk vissza a pénztáros által elővett műanyag változatot. A közkedvelt nyakkendő, zsebkendő, parfüm, stb. típusú ajándékokhoz osztogatott arasznyi nejlonzacskókat is hagyjuk nyugodtan a boltban, méretükből adódóan úgyis csak addig használatosak – leginkább feleslegesen – míg a megvásárolt áru haza nem érkezik bennük.


… Igyekezzünk a boltok polcain hagyni a „túlcsomagolt” árukat. Karácsony táján sok terméket előszeretettel adnak nagyobb, díszesebb borításban, amivel a pénztárcánkból is többet húznak ki a gyártók, és hulladék is több keletkezik. Ne hagyjunk magunkat elbűvölni tehát a szemünknek oly kedves csillogó, színes vagy éppen extra higiénikus csomagolás által, hagyjuk inkább érvényesülni a fejünket: egyazon termék többféle módon csomagolt változata közül válasszuk a kisebb, kevesebb, környezetkímélőbb kiszerelésűt.



… Az ajándékokat ne papírba, sztaniolba és társaikba rejtsük, melyek aztán akkora kupacban jelennek meg a karácsonyfa alatt, hogy csak két körben lehet kivinni mindet a kukába. Csomagolhatunk masnival átkötött textilkendőbe; készíthetünk maradék anyagból tornazsákok mintájára ünnepi zsákocskát; vagy régi cipős dobozból vízfesték, régi naptár, kivágott képek, stb. segítségével díszdobozt – utóbbi jó családi program a gyerekeknek is. Ezek mind olyan csomagolóanyagok, melyeket később is használhatunk hasonló célokra.

… Vágott fa helyett vehetünk gyökeres, élő fenyőt, ami aztán az első enyhébb kora tavaszi napon elültethető a kertben, a telken, a gyerek óvodájában vagy a ház előttiKarácsony, mikulás parkban. De díszíthetünk csak néhány – fa aljáról levágott és vázába helyezett – fenyőgallyat is „karácsonyfa” gyanánt.

… Eldobható palackokat és kombinált dobozokat kiiktatandó, keressünk visszaváltható kiszerelésű italokat, vagy használjunk gyümölcscentrifugát. Amennyiben ez utóbbival nem rendelkezünk, következő karácsonykor kérhetünk egyet a Jézuskától...

… A hűtőben tárolt ételmaradékokat alufólia és fol-pack helyett fedeles dobozokba, edényekbe tegyük.

… A lakás és a fenyő szépítésére válasszunk természetes anyagokból – textil, vessző, gyékény, agyag, üveg, papír, szárított virág, termés, stb. – készült díszeket.

… Ünnepek után szervezzünk „Újévi Cserebere Bulit” munkahelyen, iskolában. Jó alkalom arra, hogy a félresikerült – azaz a nekünk nem tetsző, túl kicsi/nagy, általunk használni nem kívánt, stb. – karácsonyi ajándékokat ne a szekrény mélyére süllyesszük (ahonnan később a kukába kerül), hanem elcseréljük egymás között.

www.humusz.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja