SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adóssággal a karácsony sem az igazi

Farkas Szabolcs [cikkei] - 2008-12-10
Elhalmozni szeretteinket a legcsodálatosabb ajándékokkal felemelő érzés, de eladósodni csak azért, hogy minél értékesebb meglepetés kerüljön a fa alá, nem érdemes. Hitelfelvételi kisokos.
Adóssággal a karácsony sem az igazi

A túlköltekezés csapdája

Tény, hogy ebben az időszakban szinte valamennyi bolt roskadozik az áruktól, és ezekhez vonzó kedvezmények is társulnak. Sőt, a bő termékkínálat megszerzéséhez a bankok, kölcsönt nyújtók további csábító hitelfelvételi lehetőségeket kínálnak, amelyek ilyenkor kihagyhatatlan lehetőségnek tűnnek.

E számtalan akciós ajánlat közt válogatva gondoljunk arra is, hogy a kölcsönt hosszabb távon kell majd törleszteni, és az ilyenkor megjelenő akciós hitelek csak a futamidő egy bizonyos időszakában, jellemzően csak az első pár hónapban biztosítanak kedvezményeket! Belefér költségvetésünkbe a havi törlesztési díj? Még akkor is, ha az megemelkedik? Nem haladják meg a különböző kölcsönök az anyagi lehetőségeinket?



Mire figyeljünk, ha mégis a hitelfelvétel mellett döntünk?

Amennyiben a hitel mellett döntünk, tartsuk észben, hogy a hitel is egy termék, aminek ára van - ez a kamat. E mellett azonban még számos egyéb díj és költség is tartozik a hitelhez, amelyekről egységesen a teljes hiteldíj mutató (THM) ad eligazodást, aminek számítási és közzétételi módját jogszabály rögzíti. A bankok ennek megfelelően kötelesek kereskedelmi kommunikációjukban megjeleníteni a különböző hiteltípusok költségét, előre rögzített periódusra és összegre számítva. Mielőtt pedig a konkrét szerződés megkötésére kerülne sor, a bank (ügyintézője) köteles az ügyfelet az adott szerződés teljes futamidejére kiszámított kamatról, a szerződésmódosítás feltételeiről, költségeiről, a késedelmes fizetés következményeiről és egyéb lényeges adatokról tájékoztatni.

Mindezen információk birtokában döntsünk csak arról, hogy felvesszük-e a hitelt, azt a hitelt vesszük-e fel, vagy más feltételeket ajánló szolgáltatót keresünk. Fontos tudni, hogy a hitelszerződés mindaddig nem kötelez semmire, amíg azt alá nem írtuk. Tegyük ezt tehát felelősséggel, mert a megállapodást követően a folyósított összeget vissza kell fizetnünk kamatokkal és költségekkel növelten. Gondoljunk arra is, hogy amennyiben hónapok múlva a hitelt egy összegben szeretnénk visszafizetni, várhatóan ezt csak járulékos költségek mellett tehetjük meg (pl. szerződésmódosítási, előtörlesztési díj kifizetésével).



A hitelfelvétellel kapcsolatos döntéshez nyújt segítséget a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének (PSZÁF - http://ww.pszaf.hu) háztartási költségvetés-számító programja és hitelkalkulátora.




A Mi felelősségünk is!

A hazánkba is begyűrűző pénzügyi válság kiváltó okai között szerepelt az Egyesület Államokban a fogyasztás hitelekkel történő ösztönzése, a gazdaság folyamatos növekedésébe vetett hit, és az hogy az embereknek egyre több és több pénzük lesz. E kedvezőnek tűnő kilátások hatására a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók hitelezési feltételei a világ számos országában lazultak, a visszafizetéssel kapcsolatos kockázatokat sokszor nem vették kellően figyelembe. A válság hatására azonban - nemcsak külföldön, de itthon is - munkahelyek kerülhetnek veszélybe és ezzel összefüggésben jelentős teherré válhat a fennálló hiteltartozás visszafizetése. Ezért minden esetben gondoljunk további biztosítékokra, így például a hitelfedezeti biztosítás lehetőségére, amely a nem várt eseményekre nyújt teljesítési garanciát.

A felelős hitelezési környezet kialakítása nemcsak a szolgáltatók feladata, abban a fogyasztók megfontolt döntése is közrejátszik. Mindenki egyéni felelőssége tehát, hogy saját és háztartása fizetőképességének megfelelően döntsön a hitelfelvételről.


forrás: tudatosvasarlo.hu

Fotó: / 123RF Stock fotó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Alacsony fehérvérsejtszámot vírusfertőzések, csontvelő- és autoimmun betegségek, valamint daganatellenes kezelések is okozhatnak. Dr. Halm Gabriella, belgyógyász, hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a leukopéniával elsősorban azért kell foglalkoznunk, mert fennáll a veszélye annak, hogy az alacsony fehérvérsejtszám, illetve a sejtek hibás működése mellett a szervezet nem képes megfelelően védekezni a fertőzések ellen.
A szerkesztő ajánlja