A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sztárok húsvétja 1.

Singola Edit [cikkei] - 2009-04-08
Megkérdeztük, hogy a sztárcsaládoknál miként telik a Húsvét. Szuper Levente és Süveges Gergő is törekednek a hagyományőrzésre.
Sztárok húsvétja 1.

Szuper LeventeCsaládinet: Hogyan telik majd az idei  Húsvét ? Megtartják a hagyományokat. lesz locsolkodás?

Szuper Levente: Semmi különös... családi környezetben hagyományőrző Húsvét lesz... ahogyan eddig is mindig... semmi ördöngőset nem tudok mondani... olyan lesz az ünnep, mint minden normális magyar családnál.

CsaládiNet: Miként ünneplik a Süveges családban a Húsvétot? Törekednek a hagyományok megőrzésére, átadására?

Süveges Gergő: A hagyomány megtartó erőt jelent. Akkor tart meg, ha én meg megtartom a hagyományt. Népi hagyományok nem élnek a családunkban. Lehetne tojáspersze ezen sajnálkozni, de a tényeken mit sem változtatna. Ugyanakkor vannak szokások, amelyeket kialakítottunk és megtartottunk, főleg az ünnepek megülésében. Ezek a saját magunk teremtette szokások ugyanúgy megtartják számunkra az ünnepet és megtartanak bennünket az ünnep számára.

A húsvéti ünneplés a gyerekek számára – akárcsak a mi számunkra – valójában hamvazószerdával, a nagyböjt kezdetével indul. Nyilván életkoruknak megfelelően, de el lehet magyarázni nekik, hogy mit jelent a böjt, mi az értelme, és mit is ünneplünk húsvétkor. Borka (6) és Marci (4,5) már elég nagy ahhoz, hogy tudja: a húsvét Jézus halálának és feltámadásának ünnepe, és azzal is tisztában vannak, hogy a böjt lemondással jár. Maguk is igyekeznek részt venni a negyvennapos készületben.
A konkrét húsvéti ünnep számukra még nem nagycsütörtökön, inkább nagyszombaton kezdődik. Részt veszünk az esti körmeneten, amit a gyerekek elsősorban azért szeretnek, mert ekkor gyertyát lehet vinni, és nem kell korán lefeküdniük.
tojáskeresésA másik csúcspont a húsvéthétfő. Locsolkodásban nem vagyunk félelmetesek, inkább a szelíd fegyverszünetet választjuk. Ilyenkor egy arra alkalmas kertben összegyűlik a tágabb család minden korú és nemű gyermekeivel, s össznépi „tojáskeresést” tartunk. Persze azt sem hallgathatom el, hogy ilyenkor a szó szoros értelmében vett tojásból van a legkevesebb; leginkább különféle édességeket, szögletes és kerek, göcsörtös és sarkos dobozokba csomagolt finomságokat találnak az aprónépek. Tojást csak elvétve. Mindent összevetve azonban jó mulatság a kutatás: a gyerekek sikongatva fedezik fel az előzőleg gondosan elpotyogtatott javakat, melyeket kosarakba, dobozokba gyűjtenek. S amelyeket a furfangos felnőttek egy-egy lopott pillanatot kihasználva újra elrejtenek. Hiszen a keresés örömét még a híres gyermeki gyűjtőszenvedély sem tudja felülírni.

Ha az Olvasó kíváncsi egy korábbi nyuszikeresésünk hiteles krónikájára, ajánlom az Apa-kép-írás sorozat erre vonatkozó darabját, melyet a http://www.suvegesgergo.hu/apakepiras/057PDF.pdf oldalon talál – fotókkal illusztrálva.

Szép húsvétot kívánok kedves Mindnyájuknak!

Sztárok húsvétja 2.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja