SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jön a nyúl!

Hidegh Sándor [cikkei] - 2009-03-31
Egy kis húsvéti szokás és hagyományidézés: locsolás, nyúlvárás, tojásfestés.
Jön a nyúl!

A kereszténység legnagyobb ünnepe, a Húsvét és miután már az első századokban azon vitatkoztak, hogy mit, mikor és miért, végső soron a mérvadó a niceai zsinat (iu. 325) által hozott határozat, miszerint húsvét mindig azon a vasárnapon tartassék, amely a tavaszi nap-éj egyenlőség (azonos hosszúságú nappal – éjszaka) utáni holdtöltére következik. Ha pedig a zsidók pászka ünnepe is erre az időpontra esnék, akkor a rá következő vasárnapon legyen.
Így húsvét mindig márc. 22-e és április 25-e közé esik. A húsvét idejének minden évre való pontos kiszámítása azért fontos, mert ehhez viszonyítják az egész év mozgó ünnepeit.

húsvétA húsvéti szokások egy része még a pogány és a zsidó kultúrákból ered. pl. a bárány, melyet a zsidók Egyiptomból való kiköltözésük alkalmából ettek; vagy a kalács, a tojás, a sonka, a tűzszentelés, a házkiseprés, mind régi kultúrákból lettek átmentve, s a keresztény liturgiába beépülő hagyományokká váltak.
Míg régen a Húsvét hetes ünnep volt, 1771-től XIV. Kelemen pápa Mária Terézia országaira kötelezően két napban határozta meg.
A húsvéti nyúl a gyerekfolklór része és a kicsik hisznek benne, mert a nyúl titokban ajándékot hoz nekik.
Franciaországban és Belgiumban a harangok pottyantják ki a húsvéti tojást.
Mint annyi mást, így ezt is - állítólag - a XVI. sz. Németországából örököltük. Magyarországon kívül még az USA-ban készítenek nyúlfészket.
Ugyanakkor Ausztráliában és Új - Zélandon a behurcolt kimondottan kártevőnek nyilvánított nyulat nem igen tudták a helybéli gyerekek között az ott honos bilby-val (erszényes rágcsáló) helyettesíteni.

Suttyó legénykorom egyik legkedvesebb emlékei közé tartozik az a húsvéti locsolás, amikor a meglovasított tűzoltó fecskendővel locsoltuk a lányokat a helybéliek hangos ovációja közepette.
Ilyenkor lehetett felvenni, vidéken a ládafiából a féltve őrzött népviseletet és ország - világnak megmutatni a szebbnél szebb sokszor százéves hímzett ruhákat. Sajnos ez a szép szokás is - a rohanó élet miatt - egyre inkább a feledésbe merül.

Tehát akárhogy is nézzük, közeleg a Húsvét. Itt az ideje, hogy a régi szép, népi hagyományokat felelevenítve magunk essünk neki az ajándékkészítésnek. Ne feledjük, hogy sohasem az ajándék értéke a fontos, hanem a szív, amivel adják!
Ebben nagyon ügyesek a hölgyek. Sok közülük tojásfestés, patkolás, hímzés népművész mestere Előkerül a fiókból a nagymama süteményes könyve a jobbnál jobb receptekkel. Erre az időre lesz jó a szakszerűen bepácolt, kellő ideig a lében forgatott, majd a megfelelő hideg füstön készült sonka, oldalas stb.

Ha már az ajándékozásnál tartunk, soha ne vegyünk élő állatot! Helyette meg lehet próbálni mindenféle csoki, plüss, beszélő ugráló és ki tudja még miféle húsvéti ajándékok között környezet-tanulmányt végezni a boltokban.
 

Indexkép: alphababy / 123RF Stock fotó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja