SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A "virágok királynője": a rózsa

Singola Edit [cikkei] - 2008-08-19
A nyár legszebb és legillatosabb virága: a rózsa. Változatos színekben és formában nyílik egészen őszig, és örvendeztet meg bennünket az élet szinte valamennyi területén.
A
Gondoljunk csak bele, hányféle módon van jelen a „virágok királynője” életünkben: kerti virág, vágott virág, az első randevún kapott rózsa, az esküvői csokor, a lakásban különféle helyeken díszítő motívum, huzatok, terítők, ruhák anyagát szépítik a rózsák, illatok formájában parfümként, légfrissítőként használjuk, eszünk is belőle, hiszen a csipkebogyó lekvár is rózsából készül, és ott volt nagyanyáink falvédőjén a „nincsen rózsa tövis nélkül” felirat.

A Rosa pirosat jelent, a görög rhodon szóból származik, utalva arra, hogy az ókori görög rózsák kárminpirosak voltak.
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, kétszikű növény. A vadon élő Csipkerózsából nemesítették a mai fajokat, amelyek száma eléri a 8000-et. Szinte minden kertet díszít egy-egy rózsatő. Lehet akár lugasnak, sövénynek is nevelni. Nincs annál kellemesebb élmény, amikor az esti kertben üldögélés közben orrunkba hatol a rózsa kellemes illata.
A rózsa illata egy erőteljes, gazdag és pikáns illat. Derűt, örömet kelt bennünk, csökkenti a félelmet és a szomorúságot. Önbizalom erősítésére is használhatjuk, ha belélegzünk pár csepp rózsaillatot a nehéz helyzetben.

Az ókori görögök a rózsát az istenek ajándékának, valamint a szerelem, szépség, boldogság jelképének tekintették. Nem csoda, hiszen a rózsa olyan kellemes és meghatározó illatanyaggal rendelkezik, hogy nyomot hagy az emberben. Azonnal hat a közérzetünkre, az egészségünkre, de még a vágyainkra is a rózsa illata. Körülbelül 25 féle rózsaillatot tudunk megkülönböztetni, amelyek mindegyike csökkenti bennünk a stresszt, nyugtatólag hatnak, pozitív energiával telítenek. Érdemes tehát kihasználni a rózsa illatának jótékony hatását: parfüm, légfrissítő, illóolaj formájában. Amint szaglószervünkön keresztül eljut agyunkba, majd átjárja egész testünket és lelkünket ez a kellemes illat, változások indulnak el: az izmok elkezdenek lazulni, a feszültség oldódik, a légzés megnyugszik, ugyanakkor az agyműködés fokozódik. Nem véletlen tehát, hogy oly sok művészt ihletett meg a rózsa: Goethe: Pusztai rózsa, Heine: A rózsa, a liliom, Richard Strauss: Rózsalovag, Csajkovszkij: Csipkerózsika, Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello festményein sokszor szerepel rózsa…

A rózsa illóolaj afrodiziákumként is közismert, mert erősen hat az érzékekre, felébreszti a nemi vágyat. Nevezik a „szerelem illatos nagykövetnőjének” is.


Az illóolajat lepárlással és sajtolással nyerik ki a rózsából. Rendkívül sűrű, szinte viasszerű folyadék, amely erőteljes rózsa illattal rendelkezik. Ez az olaj kitűnő torokgyulladás, narancsbőr, terhességi csíkok, - álmatlanság, depresszió, fejfájás, idegesség, félelem ellen, szív és az érrendszerek kezelésére, stimulálja a szexuális vágyat.

A rózsaszirmokat, amelyekből az értékes olajat nyerik, korán reggel kézzel szedik le és azonnal földolgozzák. A rózsaolaj remek szépségápolószer: élénkítően hat a vérerekre, segít az új szövetek növekedésében, javítja a bőrképződést, és gyulladáscsökkentő hatású. A rózsavíznek antibakteriális hatása van, és értékes arcvízként is alkalmazzák.

A gasztronómiában is felhasználják a rózsát. Egyrészt díszítésként, másrészt kandírozott rózsaszirmokat készítenek, valamint a fehér borba kevert néhány szirom kellemes aromát és látványt ad a bornak.
A rómaiak számos gyógyszert és édességet készítettek belőle, és használták illóolaját is.
A mohamedán vallásban szent növény a rózsa, erről tanúskodik Gül Baba türbéje is. A keresztény kultúrában ugyancsak szerepe van, hiszen rózsasziromból készítették a rózsafüzéreket, valamint rózsaablakok formájában is jelen van. De arra a kérdésre is utal a keresztény kultúra, miért van tövise a rózsának: paradicsomi állapotában még tövis nélküli volt ez a növény, csak az emberi bűnbeesés óta nőtt szúrós tövis rá.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja