SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bezárt a Gödöllői Kisvasút

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-10-16
Október 2-án utolsó útjára indult a Gödöllői Kisvasút. Hatalmas mértékű szeretetet, megértést és együttérzést kaptak népes követőtáboruktól az utolsó hétvégén, ami szakmai elismerést és az emberiességet is jelentette a számukra is érthetetlen helyzetben. Gödöllő méreteihez képest valóságos tömeg mozdult meg értük, melynek kezelése kihívást is jelentett az önkéntes csapatnak, de végül mindenki helyet kapott a kisvasúton és elmajszolhatta a zsíros kenyerét, megihatta a teáját.
Bezárt a Gödöllői Kisvasút

A Gödöllői Kisvasút utolsó útja

A kisvasút sárga külső borítását súrolják a folyondárszárak és a fűzfalevelek. A nyitott téren át kinyúlik egy gyerekkéz, öt ujját széttárja, függőlegesen tartott tenyerére papírzsebkendőt feszít, és az ellenszélbe fordítja. A zsebkendő széle már rojtos a széltől, akár az ablakból látszó rojtos szélű felhők. Nem gondolkozom azon, hogy melyik csúcs szaggatta rojtosra a foszlányos szélű felhőt. Csak búcsúzom a békének ettől a kis szigetétől, mely a Gödöllői-dombság tájvédelmi körzetében működött, de immár emlékké foszlik.
 


 

Hogy miért kellett ennek így történnie, az szomorú találgatások tárgya. A Kisvasút a Gödöllői Arborétum területén működött, önálló csapattal, mely nagyrészt önkéntesekből állt, és nem jelentett kiadást az Arborétum számára. Mikor a növénykert új kezelőt kapott az Erdők a Közjóért Alapítvány személyében, az új fenntartó nem tartotta jó ötletnek a kisvasút további működését, szerződésüket felbontotta, bár a 2017 óta működő kisvasút a térség egyik meghatározó turisztikai eleme volt, és segített az Arborétum látógatószámának növelésében is.

„A meggondolatlan döntés nem csak a számos kisvasutat látogató embernek okoz kárt, hanem számos önkéntes önzetlen hosszú éveken át tartó munkáját és adományát veszi semmibe” – írta a Kisvasút közösségi oldalán. – „Véleményünk szerint, ha hosszú távon a közjólétben és a családos nagyközönségben gondolkodtak, akkor nagyon meggondolatlan lépés volt a kisvasutat tönkre tenni, ennek fényében minden más feltételezés helyt álló lehet.”

A meghitt, csendes búcsúra Csemete-rét állomáson került sor, naplementekor, egy szál gyertyával.

A Gödöllői Kisvasút az oldalán köszönte meg annak a közel ötezer embernek a szolidaritását, akik utolsó útján elkísérték.

Magyarországon 1980 óta nem volt arra példa, hogy egy kisvasutat, ami gyerekek tízezreinek okoz örömöt, egyetlen tollvonással megszüntessenek.

Az Arborétum bejáratánál álló információs tábla ma is azt hirdeti, hogy a park fejlesztési tervei között szerepel egy erdei kisvonat működtetése…
 


 

A Gödöllői Kisvasút csapata nem adja föl, céljuk a projektjük átmentése és tovább folytatása befogadó környezetben. Várják cégek, önkormányzatok, magánszemélyek és minden olyan legalább 1 kilométer hosszú és 2,5 méter széles egybefüggő erdős területtel rendelkező szervezeti formák megkereséseit, ahol a turizmus fejlesztésben látják a jövőt.

Kapcsolódó cikkünk: 13 kalandos hazai kisvasút, amit imádni fognak a kicsik

Indexkép: Gödöllői Kisvasút Facebook oldala

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja