SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Beszélő robotkutya kíséri majd iskolába a gyerekeinket?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-05-15
A hatalmas érdeklődést kiváltó ChatGPT egy olyan mesterséges intelligencia, amely nyelvi modellre épül, tehát olyan mesterséges lény, amely szavak és mondatok segítségével kommunikál, akárcsak az emberek. Meg tudja írni a házi feladatot, verseket költ, programhibákat tud keresni a programozó munkában. Ha a modellünket a nyelvi készségek mellett ellátjuk egy néhány évtizede már működő beszédszintetizátorral is, akkor beszélni tudó robotot kapunk, aki (!) már szóban is válaszolhat a kérdéseinkre. Ha pedig egy olyan robotkutyát veszünk, amit felfedezési és bűnüldözési bevetésekre terveztek, és keresztezzük egy chatbot-tal - akkor egy beszélő kutyát kapunk.
Ha valaki megrémülne ettől a jövőtől, elkésett vele: ugyanis már elkészült az a robotkutya, aki térdig ér, huszonkétmillió forintba kerül, érti és beszéli a nyelvet, és nem lehet egykönnyen felrúgni.
Beszélő robotkutya kíséri majd iskolába a gyerekeinket?

Miben segíthetnek nekünk a beszélő robotok?

A Boston Dynamics már 2013-ban létrehozott egy félelmetes erejű, de kissé nevetséges külsejű gépállatot, ami még a Black Mirror sorozat Metalhead cimű epizódjának is a múzsája, ötletadója volt. A Spot nevű négylábú (egyes olvasatokban A dög) neon zöld, leginkább egy bivalyerős szöcskére hasonlító robotkutya, négy lábon szökdelő számítógép.

A Santiago Valdarrama álnéven twitterező mérnök egy posztban próbálta megmagyarázni a mezei felhasználók számára, hogy miért volt szükséges a robotkutyába integrálni a nyelvi modellt, vagyis létrehozni egy olyan beszélő robotot, aki (ami?) utasításokat hajt végre, válaszol a kérdésekre, pacsit is adhat, ám félre is értheti a feladatot és meg is sérülhet a programja, vagy egyszerűbben fogalmazva akár még veszett is lehet.

Spot-ot eredetileg olyan feladatokra tervezték, melyeket a (biológiai) ember fizikai okokból nem tud megtenni, vagy túl veszélyesek a számára. A roboteb például be tud hatolni egy kisebb résen át a pincékbe, meg tud figyelni egy ott folyó bűncselekményt és képet-adatokat tud küldeni az adott helyről, távolságokról-hőmérsékletől. Viszont a beszédfunkció nélkül az adatokat a robotkutya eddig bonyolult és nehezen kódolható fájlokba mentette, melyből hosszú idő és rengeteg munka által lehetett a küldött adatokat kinyerni.

A ChatGPT segítségével viszont azonnal le lehet kérdezni az eredményeket, a kutya az emberi kérdésre szöveg formájában válaszolni tud, azokat értelmezi, összegzi és beszédszintetizátora segítségével egyszerűen elmondja. Képes rá, hogy felderítő tevékenységet végezzen egy fegyveres rabló menedékében, majd minden információt megosszon a rendőrökkel, vagy videófelvételeket készítsen bármilyen földrajzi küldetés közben.

A beszédre tehát azért volt szükség, hogy a robot könnyebben megértesse magát a fejlesztőjével.

Spot kutya egyik missziója, hogy a Vezúv alá temetett város, Pompei alatti illegális alagutakat felderítse, és megvédje a turisztikai jelentőségű terepet a támadásoktól. Emberek számára megközelíthetetlen felszíneket jár be, veszélyes térségekből hoz információkat, és még simogatást sem igényel, tápszerért sem kell miatta elugrani a boltba.

A robot - sok emberrel ellentétben - képes tanulni a hibáiból, meghaladni és belátni a tévedéseit, és még meg sem sértődik, ha a hibáiba dörgölik a képletes orrát.

A robotkutya felhasználhatósági köre természetesen felmérhetetlen. Segíthetne mozgás vagy látássérült személyeknek, a rendőrségnek, elkísérhetné a gyerekeket az iskolába, hangutasításra megvédhetné a gazdáját a támadóktól, megtámadhatná a bántalmazókat, a gyenge nőket hazakísérhetné az éjszakai szórakozóhelyről, vagy távol tarthatná a „ragadozókat” a nagyi otthonától, már Piroskára se lenne szükség… Bejárhatná az ismeretlen bolygókat, vagy végezhetne likvidátori munkát.


Hogyan hatna az emberekre, ha ez a további terv is megvalósulhatna?

Miért állnánk meg itt, és miért ne programoznánk a robotba érzelmeket is? Akkor mi különböztetné meg az embertől?

Félreértheti-e a robotkutya a parancsot? Hogyan észleljük, ha meghibásodik?

Meddig mehetünk még el ezzel? Vajon naivitás-e azt gondolni, hogy a robotika legújabb felfedezését nem fogja bekebelezni a hadiipar, hogy nem fognak sokan azzal szórakozni, hogy uszítják a gépállatot? Elvárható-e a mesterkéletlen intelligenciától – vagyis tőlünk -, hogy nem jön létre az az illegális iparág, amely végül robotkutya-viadalokat fog termékké tenni?

Újabb eszköz a kezünkben, ami akár fegyverré is válhat, amit azután magunk ellen fordítunk.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja