SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Letarolta a netet az új ChatGPT: akár a házi feladatot is megírhatja gyermekünk helyett

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-01-20
"De az utolsó csata kimenetele nem a jövőben fog eldőlni, hanem itt, a mi jelenünkben. Most. Ma este" - ezekkel a mondatokkal kezdődik az egyik amerikai kultuszfilm, melynek időutazásos témája keveredik némi gépek háborúja-horrorral. Akkor még meg lehetett minket ijeszteni azzal, hogy a számítógépek egyszer okosabbak lesznek nálunk, túlnőnek rajtunk és át akarják majd venni felettünk a hatalmat. Az újév azonban itt, a mi jelenünkben azzal indult, hogy az OpenAI cég piacra dobott egy új ChatGPT prototípust, amely megérti az emberi nyelvet és képes összefüggő emberi szöveget létrehozni. A jövő itt van a küszöbön.
Letarolta a netet az új ChatGPT: akár a házi feladatot is megírhatja gyermekünk helyett

/Kiemelt képünk illusztráció/

Adieu, házi feladat?

A mesterséges intelligencia ugyanolyan szöveget képes írni, mint az ember

Lehet, hogy már ezt a cikket sem én írom, hanem egy jól működő algoritmus…

A néhány héttel ezelőtt megjelenő ChatGPT alkalmazás hihetetlen gyorsasággal végigtarolt az interneten, öt nappal a megjelenése után már egymillió felhasználója volt (ilyet a leghíresebb közösségi felület sem produkált), és egyre-másra jelennek meg alkotásairól a képernyőfotók.

Azóta újságírói portálok és programozó cégek tesztelik a képességeit, és sokan már használják is esszék, házi feladatok és szerelmes levelek írására. A chatGPT képes megtalálni a kódolási hibákat, érvel, kutatási anyagokat rak össze, háttéradatokat gyűjt.

A szoftver az internetről származó szövegeket használja alapanyagként, mint ahogy a kötéshez használjuk a fonalat. Mindent elér, ami valaha felkerült a webre. A szövegek hatalmas fonalhálózata mellé azonban a fejlesztő hozzáadott a robothoz egy gépi tanulási technikát is, tehát az alkalmazás képes tanulni, fejlődni, emberi párbeszédet szimulálni, megkérdőjelezni a hozzá érkező hamisnak tűnő állításokat.

A tesztelők szerint képes magyarázó és következtető mondatokat alkotni, bár nem mindig mond igazat és állításai nem mindig felelnek meg a tudományos tényeknek. Képes nagy arccal hamis állításokat tényként előadni és gyakran téved is, de tévedéseit kellő határozottsággal adja elő.

Ám ha belegondolunk, ebben is hasonlít ránk…


Akár a házi feladatot is megírhatja a gyerek helyett?

Mire jó egyáltalán ez a nagyarcú chatbot? A pedagógusoknak kell-e miatta vészharangot kongatniuk? Leáldozik-e végképp a házi feladat műfajának?

A mai kommunikáció már időbeli korlátlanságról, azonnaliságról, egyidejűségről szól. Azok a cégek, akik nem tudnak az ügyfelek panaszára és kéréseire rögtön válaszolni, ma már háttérbe kerülnek a gyorsabbakkal szemben, és ezt az állandó jelenlétet a chatbotok használata hozta el. A chatbotok képesek az emberi udvariasságot algoritmusok révén felhasználni, beszélgetni, és a feltett kérdésekre válaszolni. Ilyen chatbotokkal beszélgetünk, mikor webáruházban fogalmazunk meg kérdést a chatfelületen, közösségi portálok némely profilján vagy céges honlapokon. Az emberi szófordulatok használata vagy a chatbot tudásának határa eddig is csak abban állt, hogy mennyi információt tudtak kinyerni a számukra elérhető adatbázisból, és mennyire voltak képesek azt felhasználni. Ezt a határt most sikerült átlépni.

A chatbotok felhasználási területe az új ChatGPT-vel szintet lépett.

Bár a kétértelműséggel, szarkazmussal, humorral „ő” is nehezen küzd meg, egy házi feladatot simán megír, nem fárad el, egyelőre nem kell fizetni érte, és megspórolható vele több órányi kutatás vagy olvasás, kódolni is tud, sőt verset, dalszöveget is ír. Képes imitálni az emberi gondolkodást, és jó modorra is ki van képezve.

Előfordulhat, hogy a pedagógusok számára ez a hír azt fogja jelenteni, hogy a mesterséges intelligencia teljes mértékben száműzi a tanulási térből a leckét, mint tanítási módszert. Hiszen ha ott lapul a laptopunkon egy ilyen pompás súgógép, ki tudná megállni, hogy bekapcsolja?

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja