SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sokoldalú nyári slágergyümölcs: ez a kajszi!

Családinet [cikkei] - 2022-07-25
A hazai nyári gyümölcsszezon egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb gyümölcse a kajszibarack, másnéven sárgabarack vagy kajszi. Ez a három elnevezés ugyanazt az egészséges és jellegzetesen zamatos gyümölcsöt takarja, amely nagyon sokféleképpen felhasználható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kajsziról. A program séf nagykövete, Bernáth József pedig két igazi nyári kajszis receptet is bemutatott a nyári workshopon.

Miért érdemes kajszit enni?

A kajszi a hazai klímának és termőhelyi adottságoknak köszönhetően nagyon finom, zamatos gyümölcsöt ad, a kellemesen harmonikus cukor-sav aránynak köszönhetően kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik, nagyon egészséges, igazi rost- és vitaminforrás. A- és C-vitamin-tartalma magas, valamint tartalmaz B1- illetve B2-vitamint is. A szervezet napi A-vitamin szükséglete már 2-3 szem elfogyasztásával fedezhető, ami azért fontos, mert az A-vitamin késleltetheti az időskori látásromlást, hozzájárulhat a rákos megbetegedések megelőzéséhez, kedvezően hathat a zsíranyagcserére és serkentheti a máj méregtelenítő működését. A kajszi magas rosttartalma miatt kifejezetten tápláló és kedvezően befolyásolhatja az anyagcserét. Ásványi anyagok közül érdemes kiemelni mangán-, magnézium-, vas- és folsav tartalmát, amelyek mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a jó közérzethez. Káliumban is rendkívül gazdag, az emberi szervezet napi káliumigényét egy sárgabarack bőven fedezi. Emellett gazdag antioxidánsokban is, amelyek a súlyos krónikus betegségek megelőzésében játszhatnak alapvető szerepet. A fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beilleszthető, mert legnagyobb része, mintegy 85 százaléka víz és szénhidrát-tartalma sem kiugróan magas, kalóriatartalma pedig kifejezetten alacsonynak mondható.

Kajszi egész évben? Igen!

A kajszi valóban az egyik legsokoldalúbb nyári gyümölcs, amelynek számos felhasználási módja van. Természetesen a legjobb, frissen és nyersen fogyasztva. Ha azonban nem fogy el azonnal, akkor az ép szemek hűtőben akár két hétig is eltarthatók, sőt 0-1 Celsius fok körül még három hétig is elállhat. A kajsziból a nyári nagy melegben készíthetünk isteni ivólét, ízesíthetünk vele gyümölcsbólékat, vagy éppen hideg krémlevest is. Készülhet belőle sütemény, torta vagy más desszert és akár saláta is. Meglepő, de pecsenyehúsokkal fogyasztva különleges ízt ad a sülteknek. Ha az őszi-téli hónapokra is szeretnénk kajszibarackról gondoskodni, több lehetőségünk is van: befőttként, dzsemként vagy lekvárként tehetjük el. Az aszalás is nagyszerű megoldás lehet, hiszen aszalva a kajszi megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát. Vigyázni kell azonban, mert a nagy mennyiségű aszalt sárgabarack fogyasztása enyhe hashajtó hatású lehet. A fagyasztás a sárgabarack esetében kerülendő, mert ha megfagy, akkor megváltozik az íze.

Jó tudni!

A sárgabarack magjából sajtolt olaj felhasználható saláták készítéséhez, de a szépségipar egyik kedvelt alapanyaga is: készítenek belőle szappant, masszázs- és illóolajat. Némelyik fajtának az édes magja nyersen is fogyasztható, de a kesernyések nagy mennyiségben mérgezők lehetnek, ciántartalmuk miatt.

Bernáth József - Kajszibarack workshop

Bernáth József ínycsiklandó nyári kajszis receptjei

Bernáth József, az Európai Friss Csapat program séf nagykövete szerint, főzés előtt célszerű a kajszit megvizsgálni és kiválogatni, mert a szemek érettségétől függ, hogy melyik ételben érdemes felhasználni őket. A program nyári workshopján elmondta, hogy a keményebbekből remek saláta készülhet, míg a puhábbakat, érettebbeket desszerthez vagy főételhez érdemes felhasználni.

A kajszival kapcsolatban ritkán gondolunk sós ízvilágú ételekre, ezért is különleges az az előétel, amelyet a séf salátából, sajtból és grillezett sárgabarackból készített el. „Ha meggrillezzük a sárgabarackot, akkor sokkal jobban passzol mindenféle sós ételhez, és nemcsak salátákhoz, hanem akár hús- vagy halételekhez is!” - osztotta meg tippjét a népszerű séf. Majd hozzátette, ha salátáról van szó, a grillezett kajszihoz remekül passzol a fekete bors, bármilyen meglepőnek is tűnik.

Kajszibarack-saláta

Desszertként egy klasszikust, a császármorzsát tette különlegessé az Európai Friss Csapat séfje, karamellizált sárgabarackkal és néhány bazsalikom levéllel. „A grillezéssel ellentétben a karamellizáláshoz cukrot is használunk, amiből a melegítés hatására karamell lesz. Ez a karamell fogja bevonni a sárgabarackcikkeket. A kezdetben folyós karamell ropogósra hűl, mire kitálaljuk a desszertünket.” – mesélte az Európai Friss Csapat séfje. Hozzátette, bár a gyerekek általában ódzkodnak a zöld fűszernövényektől, érdemes a bazsalikommal egy próbát tenni, mert eszméletlenül passzol a császármorzsához.

Ha kipróbálnátok Bernáth József igazi nyári kajszis receptjeit, megtaláljátok őket a program weboldalán: https://frutti-veggi.hu/lepj-be-a-friss-kalandok-vilagaba/receptek/

Ha pedig meg is néznétek, hogyan készíti Bernáth József a kevert salátát kajszibarackkal és sajttal vagy a császármorzsát karamellizált kajszibarackkal, akkor keressétek az Európai Friss Csapat legújabb videóját a program közösségimédia-felületein az alábbi linken: https://www.facebook.com/europaifrisscsapat/videos/1665421283871387/

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

35 évig hordta a testében a megkövesedett magzatot - döbbenetes felfedezés egy 73 éves nőnél

Egy ritka és sokkoló orvosi eset kapcsán derült fény arra, hogy egy 73 éves algériai nő 35 éven át hordozott a hasüregében egy elhalt, megkövesedett magzatot - anélkül, hogy tudott volna róla. A "kőgyermek" esete nemcsak megdöbbentő, de bepillantást enged a női test elképesztő alkalmazkodóképességébe is.

Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?

A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.

Két űrbeli kutatásban vesz részt a Semmelweis Egyetem

25 tudományos kutatást visz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére Kapu Tibor, a magyar kutatóűrhajós kéthetes küldetéséhez, ebből kettőt a Semmelweis Egyetem kutatói kezdeményeztek. A tudományos programba bekerült az űrutazás során fellépő egészségügyi - kardiovaszkuláris és egyensúlyszervi - problémák telemedicinás kísérlete és egy nanoszálalapú szemészeti gyógyszerformuláció alkalmazásának vizsgálata is mikrogravitációs körülmények között.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja