SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sikeres volt az ország első robotsebészeti epeműtéte a Semmelweis Egyetemen

Családinet [cikkei] - 2022-05-26
Jól van az a 68 éves nőbeteg, akin az országban először végeztek Da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével epehólyag eltávolítást. A Semmelweis Egyetemen zajló műtétet a társadalombiztosítás finanszírozta. A robotasszisztált sebészeti rendszerek előnye, hogy a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek gyorsabban felépülnek, így rövidebb időt kell a klinikán tölteniük. Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen indulhatott el a komplex robotsebészeti program kiterjesztve az oktatásra, kutatásra és a gyógyításra is.
Sikeres volt az ország első robotsebészeti epeműtéte a Semmelweis Egyetemen

Még egy év sem telt el azóta, hogy 2021 augusztusában a Semmelweis Egyetemre érkezett két napos bemutatkozásra a Da Vinci Xi robotsebészeti műszer, amelyet akkor még I. Sz. Sebészeti (mai nevén: Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai) Klinikán próbálhattak ki az egyetemi munkatársai és hallgatói. Kilenc hónappal később pedig munkába állt a klinikán az egyetem immár saját műszere, amellyel május 24-én hajtották végre az első műtétet, melyet másnap további két robotvezérelt operáció követett.  Az első beteg a beavatkozást követő második napon már el is hagyhatta a klinikát, jól van.

Dr. Szíjártó Attila

„Amíg az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, addig a Da Vinci rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni a robotkarjait, ezáltal olyan helyre is eljut, és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyet sem egy nyitott műtét során szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni” – magyarázza az első operációkat végző professzor, dr. Szijártó Attila. A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója ismerteti, a rendszer három fő részből áll: magával a beteggel a négy karral rendelkező robotkar érintkezik, az orvos pedig nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, melyet pedálokkal és joystick-hez hasonló karokkal irányít. A technológia segítségével a sebész három dimenzióban és minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. A Da Vinci rendszer harmadik pillére az úgynevezett torony, melynek segítségével  az orvostanhallgatók, vagy azok a kollégák is megtekinthetik a robotkarok mozgását, akik szeretnék elsajátítani az új eljárást, továbbá a torony tartalmazza azokat a fontos műszereket is, amelyek a műtét biztonságáért felelnek és például a vérzést csillapítják.

"A jövőben komplex onkológai megbetegedéseket tudunk majd sebészileg gyógyítani ezzel a készülékkel. A robotvezérelt technológiát ahhoz tudnám hasonlítani, amikor valaki már tud autót vezetni, aztán megtanul repülőt is irányítani, és ezzel új dimenziók nyílnak meg előtte 3D-ben"

– szemlélteti a professzor.

robotsebészeti műtét

Ugyan Magyarországon már két intézményben is rendelkezésre áll egy-egy korábbi generációs technológia (DaVinci X), de hasi sebészet téren és az oktatásra, kutatásra, illetve gyógyításra is kiterjedő összetett robotsebészeti program elindításában a Semmelweis Egyetem úttörő.

A fővárosi klinikán található negyedik generációs robot (DaVinci Xi) a ma ismert legfejlettebb technológiai háttérrel – az oktatásra, képzésre is lehetőséget teremtő két sebészeti konzolos megoldással  – képes biztosítani egyszerre a betegek gyógyítását, az orvostanhallgatók és a fiatal szakorvosok képzését Közép-Kelet Európa legjobb egyetemén, miközben segíti a klinikai kutatások eredményességét is – tette hozzá dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint ez az új technológia teljesen új horizontokat nyit meg nemcsak a sebész kollégák számára, hanem jövő doktorai számára is, hiszen elkerülhetetlen, hogy a robottechnológia bekerüljön a következő 30-40 év orvosainak graduális és posztgraduális képzésébe. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki robottal operál majd, de ez nagy lehetőség a sebészetben és más egyéb diszciplínákban egyaránt.

A jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológia révén a sebészek precízebben, pontosabban tudják kivitelezni a műtéteket, a betegek kisebb műtéti terheléssel, rövidebb kórházi tartózkodással és gyorsabb gyógyulással számolhatnak, összességében tehát többet tudunk tenni a betegekért és a tudományos szempontból is eredményesek lehetünk. Ami az előttünk álló időszakban következik, hogy a robotsebészetben jártas bővebb szakmai stábot építsünk, illetve a Semmelweis Egyetemen a robotsebészet teljes spektrumát gyakorolni, kutatni és oktatni tudjuk. Várhatóan már a nyáron mintegy ötven új robotsebészeti műtétet el tudunk majd végezni – fűzte hozzá a rektor.

A klinikán az új rendszert évente mintegy négyszáz alkalommal használják majd a jövőben az általános sebészeti műtétek mellett, nőgyógyászati-, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásokban is NEAK finanszírozott formában. A program részeként egyelőre tíz sebész szerez jártasságot a robotsebészeti műtétek elvégzésére, ám mivel az oktatában is jelentős szerepet kap a Da Vinci, a jövő sebészeti már ezen sajátíthatják majd el az új technológiát.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja