A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 éves kislány vesztette el a karját egy orosz támadásban

Németh Noémi [cikkei] - 2022-03-18
"Remélem, csak baleset volt, és nem akartak bántani" - mondta a kislány.
9 éves kislány vesztette el a karját egy orosz támadásban

A 9 éves Sasha és családja autóval menekült Kijev külvárosából a belváros felé, amikor tüzet nyitott rájuk egy orosz csapat - írja a Mirror.

A családfő a helyszínen életét vesztette, a többiek pedig - a sebesült kislánnyal együtt - egy közeli pincébe menekültek. Sasha megsérült karja két napig nem kapott kezelést - végül egy önkéntes csapat segítségével sikerült kórházba jutnia. Ekkor már sajnos nem tudták megmenteni az orvosok a karját, ezért amputálniuk kellett.

"Nem tudom, miért lőttek ránk az oroszok. Remélem, csak baleset volt és nem akartak minket bántani" - mondta Sasha, aki a lövöldözés közben azt hitte, meg fognak halni.

Egy nővér azt is elárulta: a kislány csak egy dolgot kért a műtét után, egy rózsaszín, virágokkal borított műkart.


A gyerekek reakciója lenne a természetes

Nehéz szavakat találni a kislány ártatlan, gyermeki gondolatai hallatán - aki egy brutális támadás és hatalmas trauma után is bízik abban, hogy csak véletlen baleset történt.

"A háború mibenlétét, okát vagy célját a világra rácsodálkozó gyermek nem érti, nem tudja felfogni. Persze elmondhatnánk neki, hogy ő is szokott verekedni, lökdösődni, ő is tud irigy lenni a másikra, neki is megfordult már a fejében, hogy el lehetne venni valamit a másiktól, ami megtetszik neki, főleg akkor, ha nem ismerős az a másik. Magyarázhatnánk erről az oldalról, persze, de ne tegyük.

Az a tekintet, ami egy kisgyerek arcán megjelenik, amikor először hall a háborúról – az az elvárható hozzáállás a felnőttektől is. Ő, a gyerek reagál helyesen, ha nem érti. Azért nem érti - mert nincs értelme.

Nincs létjogosultsága.

Ha szeretnénk egy olyan generációt felnevelni, aki a konfliktusait kommunikálással, tárgyalásokkal, vagy ha úgy tetszik diplomáciai eszközökkel szeretné megoldani, akkor nyugodtan jelezzük vissza, hogy az értetlensége teljesen jogos. Ne racionalizáljuk a háborút, ne legyen magától értetődő, hogy „ilyesmi előfordul”. Arra kell megtanítanunk őket, hogy ilyesmi soha ne forduljon elő" - írtuk egy korábbi cikkünkben, melyben azzal foglalkoztunk, hogyan beszéljünk a gyerekekkel a háborúról.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja