SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A köztévén megvitatták a női egyenjogúság kérdését - megtalálod, mi a hiba a képen?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-03-11
A köztévén nőnap alkalmából megvitatták a női egyenjogúság kérdését, azonban egy "apróságot" kifelejtettek a beszélgetésből: a nőket.
A köztévén megvitatták a női egyenjogúság kérdését - megtalálod, mi a hiba a képen?

Öt férfi megvitatta a nők helyzetét, nők nélkül

A Twitteren terjedt a következő pillanatkép az Ez a kérdés című műsor március 8-i, nőnapi adásából. A képen látható, kerekasztalnál ülő öt darab férfi éppen a női egyenjogúságról tárgyal.

Igen, ez halálosan komoly: a köztévé dolgozóinak nem tűnt fel az az aprócska probléma, hogy a nőkről szóló beszélgetésből kihagyták a nőket. A helyzet komikumát a közmédia nem vette észre, mindenki más azonban, a jelek szerint, igen.

A képet látva kissé olyan érzésem támadt, mintha egy születésnapra mindenkit meghívtak volna, csak éppen a szülinapost nem.

A bölcs férfiak - G. Fodor Gábor politológus, Fodor Gábor expolitikus, Prőhle Gergely exdiplomata-exmúzeumigazgató és Pogonyi Szabolcs oktató Gulyás István műsorvezető társaságában vitatták meg a női egyenjogúság kérdését a 21. században.

Beszélgetésükben számos magasröptű gondolat hangzott el a nők egyenjogúságáról, Fodor Gábor például azt mondta, nagyon örül Novák Katalin köztársasági elnöki jelölésének. „Én is ismerem futólag, és tudom, hogy egy nagyon tehetséges, rátermett politikusról van szó, és amiatt is, hogy HÖLGY” - mondta a liberális expolitikus, aki szerint Magyarország "nem áll rosszul" a női emancipáció terén, hiszen itt annak idején belekényszerítették a nőket a munkába, ami nagyon jó hatással volt rájuk.

G. Fodor Gábor (kormánypárti) politológus szerint pedig Magyarország megtestesíti a jófajta női emancipációt, példamutató a férfi-női modellek terén, nem úgy, mint például a Netflix, amit ha az ember bekapcsol, akkor a női emancipációs folyamat karikatúrájával találkozhat.

Hogy G. Fodor Gábor mit értett a jófajta női emancipáció és a Netflixes karikatúra alatt, azt csak sejteni lehet: az, ha valaki női politikusnak áll, miközben a férfiak döntéseire bólogat, gyerekszülésre buzdítja a nőket, és idézőjelbe teszi azt, hogy a nők "dolgozni" szeretnének, amikor bölcsődébe adják a gyereküket, az egyértelműen jófajta emancipáció, ellentétben azzal, amikor a nőknek önálló gondolatai lesznek, anyagilag és érzelmileg a férfiaktól függetlenek lesznek, szingliként vagy egyedülálló anyukaként is jól boldogulnak, sikeresek lesznek a karrierjükben, ne adj' Isten politikusként vagy akár diáklányként a feminista eszmékért is harcolnak, ahogy azt a Netflix különböző filmjeiben, sorozataiban is láthattuk - na, az egyértelműen karikatúra.


A kormány női politikusai - női példaképek, vagy bólogató kiskutyák?

A kormány kifejezetten büszke a női politikusaira, Varga Judit igazságügyi miniszterre és Novák Katalin újdonsült köztársasági elnökre. Nem is felejtik el hangoztatni, akárhányszor a baloldal támadja a két nő intézkedéseit, hogy ők akartak női politikusokat, ők akartak több nőt az ország élére. Kezd azonban úgy tűnni, mintha ezek a nők valójában csak azért lennének a Parlamentben, hogy a kormány kirakatbabái legyenek.

Bár ők valóban nők, de a baloldal célja nem csupán az, hogy nők kerüljenek a Parlamentbe, hanem az, hogy olyan nők kerüljenek oda, akik valóban tesznek azért, hogy a nők helyzete jobbá váljon.

Varga Judit igazságügyi miniszternek erre számtalan lehetősége lett volna, hiszen ő pont abban a pozícióban van, amiben érdemi segítséget nyújthatna a bántalmazott nőknek, a rendszer hibái ugyanis hatalmasak, és az állam nem nyújt megfelelő védelmet az ilyen helyzetben lévőknek.

Kitűnő példa erre a nemrégiben történt eset is, ahol egy fiatal nő a szeme világát veszítette el a bántalmazó volt párjának (és a megfelelő védelem hiányának) köszönhetően. Gabrielláért és a bántalmazott nőkért nőnapon lett volna a Sárga rózsát Gabrielláért! nevű felvonulás, amit az Ukrajnában zajló harcokra való tekintettel elhalasztottak a szervezők.

Varga Juditnak azonban úgy tűnik, nincsenek álmatlan éjszakái a helyzetet illetően. Az igazságügyi miniszter ignoranciáját nemrég Mérő Vera is szóvátette a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldalon:

"Megdöbbentő volt azzal szembesülni, hogy a 2022-es nőnapot Varga Judit igazságügyi miniszter egy viccelődéssel ütötte el. “A GDP NŐ, a foglalkoztatottság NŐ, a családtámogatások aránya is NŐ. 😉 ” 

Nagyvonalúan engedjük el azt a visszakézből adott replikát, hogy az euro ára pedig még sohasem NŐtt ennyire. Engedjük el, mert a helyzet minden, csak nem vicces.

(...) Sétáltunk volna, úgy látszott, több ezren. A volt barátja által puszta kézzel megvakított Gabrielláért, az áldozatokért, és azért, hogy végre NŐjön a nekik jutó védelem, segítség. Hogy a többszörös visszaeső bántalmazót a nyomozati bíró ne engedhesse csak úgy szabadon védekezni, hogy aztán az első útja az áldozatához vezessen, és kinyomja a nő szemét. Hogy ne a bántalmazottnak kelljen menekülnie, hogy ne őt hurcolják meg, és ne neki kelljen rettegnie, hogy a gyerekének felügyeleti jogát a bántalmazó kapja meg. Hogy ne a bántalmazó legyen az, aki magát áldozatnak állítja be, miközben gyerektartást sem fizet.

(...) Mégsem sétálunk, mert a szomszédunkból éppen kétmillió nő, gyerek és idős ember menekült el otthonát hátrahagyva, és mert ezekben a percekben is rengetegen meghalnak az ostrom és a menekülés közben. (...) Nem sétálunk, - például, hogy a rendkívüli helyzetben extrém nyomás alatt dolgozó rendőrséget kíméljük -, de a miniszter posztját elnézve, talán kellett volna. Mert amire mi tekintettel voltunk, azt ő egy cinikus, érzéketlen kacsintással intézi el.

A háborús időkben - még annál is sokkal durvább mértékben, mint a pandémiás, és egyéb világkatasztrófák idején - sokszorosára NŐ a nők elleni erőszak. Háborús nemi erőszak, elég közismert, klasszikus módszer, el is kezdődött, ha igazak a hírek. 

Miniszter asszony, amikor ilyen időket élünk, a politikusok felelőssége is NŐ.

Nem mindegy, miket posztolnak, mi fölött gondolnak elsiklani egy összekacsintással. Nem mindegy, mekkorára NŐ az arcuk nőnap alkalmából, miközben az ígéreteiket nem teljesítették, és szó sincs arról, hogy egyetlen áldozatnak is könnyebb lenne a helyzete, mint akkor volt, amikor az Áldozatvédelem Évét 2020-ban meghirdette a kormány, illetve személyesen Varga Judit. Jó dolog, hogy nyílt pár szép, új áldozatsegítő központ, de a hozzánk befutó esetek tükrében arról kell tájékoztatnom miniszter asszonyt, hogy ez alig látszik.

Boldog nőnapot? Sohasem volt még talán ennyire szomorú. És sétálni is fogunk, hogy erre emlékeztessük, ha nem is ma, mert ma éppen egy (...) humanitárius katasztrófát nézünk végig, nem páholyból. De eljön a napja, hogy nem maradunk otthon azért, mert az tűnik a szolidáris, tisztességes döntésnek.

Azért, mert elég. Elég volt. Elég volt a hazugságból, a terelésből és a cinizmusból. #MEDDIGMÉG? #EDDIG!"

A női egyenjogúság úgy tűnik, egy ideig még biztosan várat magára, hiszen amíg a nők egyenjogúságát férfiak vitatják meg, addig a helyzet jó irányba biztosan nem fog változni - fogalmazhatunk úgy is, hogy a női emancipációnak maximum a karikatúráját láthatjuk, de nem a Netflix változatából.

Indexkép: mediaklikk.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja