SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Éljenek a hölgyek - Magyar kutatónők, akikre joggal lehetünk büszkék

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-03-08
Március 8-án ünnepeljük minden évben a nőket, ugyanis ez a dátum a Nemzetközi Nőnap időpontja. Térjünk el most egy kicsit a klasszikus miért jó nőnek lenni, miért örülünk, hogy nők vesznek bennünket körül sémától, és ismerjünk meg olyan magyar kutatónőket, akik hatalmas dolgokat értek el a saját szakterületükön.
Éljenek a hölgyek - Magyar kutatónők, akikre joggal lehetünk büszkék

Magyar kutatónők, akikre büszkék lehetünk

Karikó Katalin

2020 decemberében egy pillanat alatt megjegyezte mindenki Karikó Katalin nevét, aki az mRNS alapú vakcinák kifejlesztésében játszott hatalmas szerepet. Ezzel nemcsak a COVID-19 járvány kimenetelét és hosszúságát változtatta meg, hanem a rák alapú immunvakcinák kifejlesztéséhez, valamint a további fertőző betegségek leküzdéséhez is egy alapot adott a BioNtech alelnöke.

A mRNS alapú vakcinák megszületése azért különleges, hiszen eddig az oltások nagyrészébe a legyengített vírust tették, ami ugyan kiváltotta a szervezet reakcióját, azonban a beoltott beteg sokszor hetekig az ágyat nyomta. A biokémikus által kifejlesztett vakcinák mindössze csak a vírus tüskefehérjéjét tartalmazzák, ami önmagában nem veszélyes, de éppen elég arra, hogy kiváltsa az immunreakciót.

A szegedi kutatónő felfedezésének köszönhetően többek között a Time magazin címlapján is szerepelt, valamint számtalan neves díjat is megítéltek számára. Karikó Katalin a koronavírus-járvány lecsengése után a tumorokba injektált RNS-sel, valamint az autoimmun betegségek gyógyításával, és a rák elleni küzdelemmel szeretne foglalkozni.


Dr. Wilheim Imola

Szintén szegedi kutatónő Dr. Wilheim Imola, aki a daganatok agyi áttétének kialakulását és kimenetelét vizsgálja. Érdekes tény, hogy az agyban keletkező daganatok nem képeznek a test többi részén áttétet, viszont a tüdő-, a mell- és a bőrrák bizonyos fajtái nagy százalékban az agyi áttétekért is felelősek.

A doktornő azt vizsgálja, hogyan lehetséges az, hogy a daganatos sejtek szinte könnyedén átjutnak a vér-agy gáton, és egy ellenséges környezetben szaporodnak. Dr. Wilheim Imola kutatása azért is rendkívül fontos, hiszen az agyi áttétekből csekély az esély a felépülésre, így az agyi és daganatos sejtek között kommunikáció megfejtése fontos része lenne a rákkutatás történetének. A kutatónő 2021-ben megkapta a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíjat.


Dr. Fülöp Lívia

A Szegedi Tudományegyetem berkeiben dolgozik Dr. Fülöp Lívia, vegyész, aki az Alzheimer-kór gyógyítására alkalmas terápiák fejlesztésében vesz részt. Az autoimmunbetegségek legtöbbje az agysejtek működését befolyásolja, ugyanis „stresszes” helyzetbe hozza őket, amik erre önmegsemmisítéssel válaszolnak. E reakciókat vizsgálja a kutatónő, és azon munkálkodik, hogyan tudnának segíteni ezeknek a sejteknek a stresszfeldolgozásban.

Dr. Fülöp Lívia kutatásait a későbbi gyógyszerfejlesztések során is fel lehetne használni. A vegyésznő 2019-ben megkapta a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíjat, azóta pedig már állatokon kísérleteznek is egy új, sejtbe juttatható gyógyszeren, ami megoldást jelentene a problémára.
 

Nők a tudományban Egyesület

Magyarországon 2008-ban indult a NaTe, vagyis a Nők a Tudományban Egyesület, akik eleinte olyan nőknek biztosítottak fórumot, akik valamilyen tudományos területen dolgoztak, és rendelkeztek is tapasztalattal. Ez később kiterjedt azokra a fiatalokra is, akik akár kutatásokban vagy technológiai projektekben szeretnének részt venni, és ehhez kerestek mentorokat vagy segítséget. Az egyesület számtalan programmal segíti a fejlődni vágyó fiatal lányokat, 2012-ben létrehozták például a Lányok Napját, amikor a tudományos, műszaki és technológiai szakmák elérhetővé válnak a hölgyek számára is. Idén április 28-án kerül megrendezésre, bővebb információt az alábbi linken találtok.

Indexkép: CDC képe az Unsplash.com oldalról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja