SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyolc halott Travis Scott koncertjén, köztük két tinédzser: több figyelmeztetés ellenére sem állította le a showt, most kifizeti a temetésüket

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-11-11
Múlthét pénteken, a Houston, Texasi Astroworld Fesztiválon nyolc ember veszítette életét, amikor Travis Scott koncertjén az ötvenezer fős tömeg hirtelen megindult a színpad felé. Több százan megsérültek és többen kórházba kerültek az események miatt. A rapper azt állítja, fogalma sem volt arról, mi történik a közönség soraiban, ez azonban úgy tűnik, nem egészen így történt, hiszen többen figyelmeztették őt a koncert közben, a rendőrség pedig a fellépés előtt is kifejezte aggodalmát. A rapper ellen rengeteg videó is szól, amik közül néhány itt is megtekinthető - csak erős idegzetűeknek ajánlott tartalom.
Nyolc halott Travis Scott koncertjén, köztük két tinédzser: több figyelmeztetés ellenére sem állította le a showt, most kifizeti a temetésüket

Az internetet elárasztották a videók, az emberek a rappert hibáztatják

Travis Scott nemrég Instagramon tett közzé egy videót, amiben azt mondta, imádkozik az elhunytak családjáért, és ha tudta volna, hogy a tömegben káosz van, azonnal leállítja a koncertet, ahogy ezt többször is megtette már azelőtt. Valóban, korábbi koncertfelvételeken látható, ahogy a rapper megáll és segítséget kér egy rajongónak, aki rosszul lett, most azonban más volt a helyzet. A Twitteren számtalan videó megtalálható a koncertről, a képsorok pedig egészen felkavaróak.

Az egyik videóban látható, ahogy Travis a színpadon, egy állványon állva énekel, miközben a színpadtól pár méterre egy testet emelnek ki a tömegből, amire a rappernek tökéletes rálátása volt.

„Travis Scott el van foglalva az autotune-ozással, miközben emberek halnak meg a tömegben előtte” – írja a videó feltöltője.

Arról is található videó, ahogy a tömeg egy emberként kántálja: „Stop the show!”, azaz „Állítsák meg a koncertet!”

Több rajongó felment a színpadra is, hogy közöljék a biztonságiakkal, mi történik, de ennek ellenére sem állt le a show.

Az Astroworld biztonsági személyzetét is sokan támadják, nem véletlenül; egy felvételen látszik, ahogy egy eszméletlen nőt felemelnek, majd a fejére ejtik. A posztoló állítása szerint a fiatal lány nem sokkal az eset után meghalt.

Travis barátnője, Kylie Jenner is a helyszínen volt, aki rengeteg tinilány számára példakép, hatalmas követőbázissal rendelkezik és az egyik legfiatalabb milliárdos. Kylie a koncert közben videókat készített, amiket az Instagram storyjában osztott meg. A felvételeken tisztán látszik a mentőautók fénye, amit a celeb egyszerűen ignorált. Travisről is látható egy felvétel, amikor észreveszi a mentőautók fényeit, és megkérdezi, hogy „Mi a **** az?”, de a jelenlévők szerint az autó észrevétele után is folytatta a koncertet.
 

A rendőrség már a koncert előtt figyelmeztette a rappert, stábja pedig a koncert közben is

A houstoni rendőrfőnök, Troy Finner meglátogatta Scottot a koncert előtt, hogy tájékoztassa a tömeg „aggasztó energiájáról”, valamint kifejezte aggodalmát az esemény biztonságáról. Travis Scott stábja valamint a houstoni rendőrség 21 óra 38 perckor tájékoztatta a rappert, hogy a koncert tömegbalesetnek lett minősítve. Scott ennek ellenére még 37 percig folytatta a koncertet.

A Houston’s Chronicle riporterének, Zach Despartnak a houstoni rendőrség úgy nyilatkozott, a koncert szervezői engedélyezték, hogy a koncertnek hamarabb legyen vége, így tisztázatlan, hogy a rapper miért csinálta azt végig.

„Despart kifejtette, hogy a 37 perces időablak azért volt fontos, mert a show folytatása azt jelentette, hogy a segítségnyújtók nem tudták elérni azokat, akiket ki kellett volna szállítani a tömegből, hogy orvosi ellátást kaphassanak”írja az ABC13.


A koncert időrendje

A résztvevők szerint a tömeg feszültsége már a koncert előtt érezhető volt.

Már délután 2 órakor volt egy megmozdulás, amikor párszáz ember áttörte a VIP security ellenőrző pontját, a kapu pedig összetört. Néhány embert megtapostak, és voltak, akiket a rendőrök elfogtak. A videón látható, ahogy több száz ember szalad be a kapun, a biztonságiak pedig képtelenek őket feltartani.

Harminc perccel a koncert kezdete előtt a kivetítőn megjelent egy visszaszámláló, a tömeg ekkor kezdett összezsúfolódni.

Szemtanúk beszámolói szerint, ahogy a visszaszámláló közeledett a nullához, a helyzet egyre rosszabb lett, az emberek lökdösődtek, egyre nehezebb lett a légzés és néhány ember elájult.

A koncert este 9 órakor kezdődött, a rendőrségnek pedig fél 10kor már jelentettek sérülteket.

„Az embereink azonnal felléptek, rögtön a producerekhez mentek és szóltak nekik, ’Az emberek elájulnak’” – nyilatkozta Finner rendőrfőnök egy szombati sajtótájékoztatón.

9:38-kor nyilvánították hivatalosan tömegbalesetté a koncertet.

„Travis Scott kevés szünetet tartott a dalok között, így ordítottunk, amennyire a hangszálaink bírták, hátha valaki meghallja, de senki nem hallotta. Az idei fesztivál örökre bennem marad. Soha senkit nem láttam a szemeim előtt meghalni. Rettenetes volt” – nyilatkozta egy szemtanú az ABC13-nek.

A koncert vége hivatalosan 10 óra 1 perckor volt, egy részvevő szerint viszont valójában csak negyed 11 körül ért véget.


Egy kilenc éves kisfiú is kómába került, egy lány pedig agyhalott lett a nyolc áldozat mellett

A koncert után nyolc halottat azonosítottak, köztük két tinédzsert.

A 27 éves Mirza Baig, a 23 éves Rodolfo Peña, 23 éves Madison Dubiski, a 21 éves Cypress Franco Patiño, a 20 éves Jacob Jurinke, a 14 éves John Hilgert, a 21 éves Axel Acosta Avila és a 16 éves Brianna Rodriguez vesztette még aznap életét.

A 22 éves Bharti Shanani az események óta lélegeztetőgépen van, a legfrissebb hírek szerint már beállt nála az agyhalál.

A koncert legfiatalabb sérültje a mindössze 9 éves Ezra Blount, aki kómában van, jelenleg őt is gépek tartják életben.


A rapper a koncert után afterpartyra ment

Scott az Instagramra feltöltött videójában azt mondja, teljesen elkeserítették a koncerten történtek, azonban kiderült, hogy a koncert után részt vett az előre megszervezett afterpartyn rappertársával, Drake-el együtt. Hozzá közel álló források szerint még ekkor sem tudott a történtekről, de ahogy megtudta, mi történt, rögtön elhagyta a partyt – pontosan nem tudják, mikor, de a szombat reggeli órákban. Mivel többen állítják, hogy a koncert alatt értesítették Travist és ő maga is észrevette a mentőautót a tömegben, kissé érthetetlen, hogy történhetett, hogy szombat reggelig semmit nem tudott a történtekről.

Sokak szerint az Instagramra feltöltött videója sem tűnt túlságosan őszintének. Nem igazán tűnt megrendültnek vagy szomorúnak, inkább olyannak, mint aki próbál annak tűnni.

„Travis Scott úgy nézett ki az Instagram videójában, mint én, amikor azt mondom a munkahelyemen, hogy beteg vagyok” – írták egy posztban.


Miért nem állította le a koncertet?

Rengetegen állnak értetlenül az előtt a tény előtt, hogy a rapper képes volt folytatni a koncertet, miközben emberek haltak meg előtte. Vannak, akik azzal magyarázzák, hogy az 50 ezer fős, fiatalokból álló tömeg valószínűleg zavargásokban tört volna ki, ha a show leáll, a tömeg leállítást követelő kántálásából azonban nem erre következtethetünk. Mások azzal magyarázzák, hogy Travist jobban érdekelte a bankszámlája, mint a halott fiatalok – a szerződés szerint ugyanis az összes dalt elő kellett adnia, így ha a koncert hamarabb befejeződött volna, talán nem kapta volna meg az ígért összeget.


A Fortnite törölte Travist

Úgy tűnik, Travis most még több pénzt veszíthet, mint azt a koncert leállításával tehette volna. A fiatalok körében az egyik legnépszerűbb videójáték, a Fortnite egy ideje együttműködik Scottal, a karantén ideje alatt a rapper virtuális koncertet is adott a játékon belül, valamint saját hangulatjele is volt Out West néven, amit a játékon belül használni lehetett, és ami a rapper énekét és egy ahhoz koreografált táncot tartalmazott. Az Epic Games a koncerten történt tragédiára reagálva törölte Travis hangulatjelét. A játékban szereplő többi együttműködést egyelőre nem törölték, azt viszont még nem tudni, számíthatunk-e ilyesmire.


Travist és Drake-et beperelték

Bár a rapper felajánlotta, hogy kifizeti az áldozatok temetését, valamint visszafizeti a koncertjegyek árát, ez sovány vigasz az áldozatok családjainak számára. Többen is beperelték Travist és vendégfellépőjét, Drake-et, többek között azzal az indokkal, hogy a két rapper felbujtotta a tömeget, valamint a koncert producere, a Live Nation nem biztosította a megfelelő biztonsági intézkedéseket.


Mit tehetünk a koncerteken a biztonságunk érdekében?

Travis a tinédzserek számára egy példakép, így érthető, hogy rengetegen részt vettek közülük a koncertjén, utólag viszont úgy nyilatkoztak, soha nem fogják elfelejteni a traumát, amit átéltek. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a hasonló helyzeteket?

A történteket az interneten több rock koncertekre járó rajongó kommentálta. Amiben mindannyian egyetértettek, az az, hogy bár a rock koncerteken mindig nagyon jó a hangulat, sok ember van egy helyen, ordítás, tánc és alkohol is megtalálható, legtöbbször mégsem történik tragédia, mert a tömegben az emberek figyelnek egymásra. Ha valaki elesik, rögtön hagynak neki utat, felállítják, kiviszik a tömegből. A legfontosabb dolog tehát ez: figyeljünk egymásra!

Ha látjuk, hogy a tömeg nagyon erőszakos, agresszív, és túl sok ember van egy helyen, a legjobb, ha be sem megyünk, ha ugyanis már kialakult a pánikhangulat, nem igazán tudunk mit tenni.

Szemtanúk szerint a tömeg annyira összetömörült, hogy az orrukat sem tudták volna megvakarni, és nagyon nehezen lehetett levegőt kapni, ez okozta az ájulásokat. Ilyen helyzetben próbáljunk meg higgadtak maradni, és ha valaki elesik, azonnal segítsük fel, mert a tömeg eltaposhatja!

Fontos, hogy akármennyire fáradtak is vagyunk, ne üljünk vagy feküdjünk a földre, hiszen az ilyesmi pár perc leforgása alatt alakul ki, és lehetséges, hogy mire észrevesszük, hogy a tömeg elindult, már nem lesz lehetőségünk felállni!

Ne gondoljuk, hogy biztonságban vagyunk csak azért, mert látjuk a biztonságiakat és a rendőrséget! Ekkora tömeg esetében szinte biztos, hogy ha elszabadul a pokol, nem fogják tudni kontrollálni az embereket, és amint láthatjuk, az előadóban sem feltétlenül bízhatunk.

Ne vigyünk gyerekeket nagykoncertre! A 9 éves Ezra Blount még mindig kómában van, és volt egy kisbaba is a koncerten, aki szerencsére sértetlenül megúszta, ez azonban történhetett volna máshogy is.

Sajnos sokan elfelejtkeznek a tömeg okozta tragédiákról, pedig az ilyesmi bármikor előfordulhat. Nem volt olyan rég a Magyarországon történt West Balkán tragédia sem, ami szintén több fiatal életét követelte. Az elmúlt, korlátozásokkal teli időszak után az emberek a szokásosnál jobban vágynak a koncertekre, bulikra, társas érintkezésre, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az emberi élet mindennél többet ér, ezért minden esetben tartsuk be a biztonsági előírásokat!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja