A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újabb szennyezett jégkrémet hívnak vissza - ha ilyet vásároltál, ne fogyasszátok el, vidd vissza az üzletbe!

Családinet - 2021-07-09
Feltételezett etilén-oxid szennyezettség miatt hívnak vissza egy jégkrémet - a közlemény a Nébih és az Auchan honlapján jelent meg.
Újabb szennyezett jégkrémet hívnak vissza - ha ilyet vásároltál, ne fogyasszátok el, vidd vissza az üzletbe!

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki az említett jégkrémből vásárolt, ne fogyassza el - vigye vissza bármelyik Auchan áruházba, ahol blokk nélkül is visszatérítik az árát. A hónapban ez már a második eset, amikor ilyen probléma merül fel egy Auchan-ban kapható termékkel kapcsolatban.

A visszahívott jégkrém adatai

  • Bejelentő:  Auchan Magyarország Kft.
  • Termék megnevezése:  Auchan Menta ízű jégkrém (92%) étcsokoládé forgáccsal (8%) díszítve 1 l, 500 g

Kép a termékről:

  • Probléma jellege: Feltételezett etilén-oxid szennyezettség
  • Minőségmegőrzési idő: 31/03/2023
  • Tételszám:  PL1085
  • Forgalmazó:   Auchan Magyarország Kft.
  • Forgalmazói intézkedés:   Termékvisszahívás, forgalomból kivonás

Az érintett termék bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Az etilén-oxidról

Az etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz, használják intermedierként más szerves anyagok előállítására (pl. etilén glikol), orvosi berendezések sterilizálására és egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésére (pl. Indiában a szezámmagot Salmonella ellen). Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. Az etilén-oxid hosszútávú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát (genotoxikus karcinogén). Az Európai Unióban a termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg.

Miután 2020 szeptemberében kiderült, hogy az Indiából származó szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett etilén-oxiddal, az Unió területén számos intézkedést vezettek be.  Egyrészt minden Indiából Európába induló szezámmag szállítmányt hivatalos bizonyítvánnyal kell kísérni, amely tanúsítja, hogy a termék megfelel az európai szabályoknak. Másrészt az Indiából érkező szállítmányokat kiemelten ellenőrzik az első Uniós belépési pontokon. Az etilén-oxidra vonatkozó határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat és az azokból készült termékeket kivonják a forgalomból ill. visszahívják - olvasható a Nébih oldalán.

Forrás: Nébih 
Indexkép: arinaja / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja