A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szerdán este 8 órakor derülnek ki a felvételi ponthatárok - ezek a legnépszerűbb szakok az idén

Faragó Tamás [cikkei] - 2018-07-25
Közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra idén
Szerdán este 8 órakor derülnek ki a felvételi ponthatárok - ezek a legnépszerűbb szakok az idén

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján idén negyvenegy alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szak esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt (minimumpontszámot) határozott meg.

Nemzetközi tanulmányok szaknál 465, kommunikáció és médiatudomány szakon 455, pszichológia szakon 435 pontot kell elérni, osztatlan jogász képzésen 460, gazdaság- és pénzügy-matematika elemzés szakon legalább 440 pontot kell szerezni.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az Oktatási Hivatal (OH) közreműködésével, az OH informatikai algoritmusával határozzák meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyják jóvá. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen jelentkeznek magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára.
 

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be.

Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A besorolási döntésről szóló határozat - amely tartalmazza, hogy a jelentkező mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben - legkésőbb augusztus 5-től érhető el, az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában. Erről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap.
 

A jelentkező a besorolási döntés ellen a közléstől számított 15 napon belül élhet jogorvoslattal.

A fellebbezést a www.felvi.hu-n a Kérvénytárból letölthető jogorvoslati kérelemmel az emberi erőforrások miniszterének címezve, de az elsőfokon eljáró Oktatási Hivatal címére kell beküldeni. A jogorvoslat során azok a dokumentumok vehetők figyelembe, amelyeket a jelentkező az általános felvételi eljárásban határidőre csatolt a jelentkezéséhez.
 

A legtöbben a gazdálkodási és menedzsment képzésre szeretnének bejutni

A Felvi nyilvánosságra hozta a legtöbb első helyes jelentkezőt vonzó alapszakok listáját.
 

Szak neve Első helyes jelentkezők száma - 2017 Első helyes jelentkezők száma - 2018
gazdálkodási és menedzsment 3827 4220
mérnökinformatikus 3327 3579
ápolás és betegellátás 3260 3278
óvodapedagógus 3277 3158
pszichológia 2584 3036
gépészmérnöki 2656 2737
kereskedelem és marketing 2233 2572
gyógypedagógia 2259 2486
turizmus-vendéglátás 2369 2445
programtervező informatikus 2207 2320


Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-értesítést is kapnak az eredményekről, amelyek az e-felvételiben is megnézhetők lesznek a ponthatárok közzététele után.

Fotó: en.wikipedia.org

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja