SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mindenhol jó! De legjobb otthon?

[cikkei] - 2004-03-17
Egykor mindenki arra törekedett, hogy összeszedje cókmókját és elhagyva a szülői házat, mihamarabb elkezdhesse önálló életét. Ma azonban fordulni látszik a kocka: nagyra nőtt gyerekeink közül sokan nem is annyira ragaszkodnak a fészekelhagyáshoz, épp ellenkezőleg: kihasználják, hogy még egy darabig élvezhetik a szülői ház biztosította kényelemet. Nem is olyan rég, nagy sikerrel vetítették a mozikban „Tanguy - Nyakunkon a kisfiunk” című francia filmet, amelynek rendezője éppen ezt fura családi helyzetet vitte filmvászonra. Jó hír, hogy hamarosan a TV-ben is látható lesz ez a könnyed vígjáték, amely a család minden tagjának garantált szórakozást kínál.
Mindenhol jó! De legjobb otthon?

 

A film főhőse, Tanguy Guetz egy jómódú család egyetlen gyermeke. Bár már elmúlt 28 éves, még mindig otthon lakik, és úgy tűnik, ezen nem is akar változtatni. Kényelmes élete van, semmiről sem kell gondoskodnia, azonban ez a komfortérzés nem éppen kölcsönös. A film a „Költöztessük el a fiunkat!” hadjáratról szól, humoros és az életre kísértetiesen hasonlító, elgondolkodtató jelenetekben bővelkedik. A rendező nem a lázadó gyermek, hanem a - családi fészekbe belemelegedett jófiú ellen - lázadó szülőket mutatja be.

Végtelen gyerekkor?

A biztos szórakozást nyújtó film azonban valós társadalmi problémát boncolgat, hiszen még hazánkban is úgy tűnik, rohamosan nő azoknak a 25-30 éveseknek a száma, akik továbbra is szüleikkel laknak. Ennek számos oka lehet, amelyek közül mi most csak néhányat említünk.

 

A szakemberek szerint a szülői házban maradás többféle indokra vezethető vissza. Manapság nehéz behatárolni, hogy mit jelent fiatalnak lenni. Régebben ezt 14-18 év között határozták meg, ma azonban ez elfogadhatatlan, mert a tanulási, felnőtté válási folyamatok kitolódásával az ifjúság kora inkább csak 18 évesen kezdődik, és akár 30 éves korig is elhúzódhat. A szociológusok szerint az ifjúság korszakának meghosszabbodása azzal is magyarázható, hogy a fejlett országokban általában az életfeltételek jelentős javulásával rendkívül megnőtt az emberek átlagéletkora. A teljes életkorhoz képest viszont lecsökkent az aktív keresők száma. Éppen ezekért kezd társadalmilag is elfogadottá válni, hogy gyerekeink csak huszonhat-hét évesen kezdenek el dolgozni, akár csak félállásban. Másrészt az is megfigyelhető, - állítják a szakértők - hogy a mai huszonévesek és szüleik viszonya már inkább baráti, és ez különösen jellemző ez a csonka családokra.

Ezeket a tényeket támasztja alá az a kutatás, amely Ifjúságkutatás 2000 címmel jelent meg. E tanulmány szerint ma Magyarországon a fiatalok átlagkeresete meglehetősen szerény, ami nagymértékben akadályozza önállósulásukat. A felmérés szerint a 8000 (15-29 év közti) megkérdezett 70 százaléka lakik együtt szüleivel. Elsősorban nem is azoknak az esete meglepő, akik családjukkal együtt olyan nehéz anyagi körülmények között élnek, hogy szinte reményük sincs külön költözésre, hanem azoké, akik nagyon is megtehetnék (általában diplomás fővárosiak), mégsem röppennek ki fészkükből

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja