SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Áprilisjáratás – bolondozások

Verzár Éva [cikkei] - 2009-04-01
Tavaszi nagytakarítás az interneten, Svájci spagetti-szüret,
Instant színes TV...
Áprilisjáratás – bolondozások

Tavaszi nagytakarítás az interneten

1997-ben egy e-mail járta be a világhálót, mely szerint március 31-e éjféltől április 2-a nulla óráig nagytakarítás miatt bezár az internet. A levél szerint a nagytakarításban kisöprik a hálózatban sodródó „roncsokat, törmelékeket”, mint például a halott e-mail címeket, inaktív ftp, www oldalakat. A nagytakarítást öt nagyteljesítményű, többnyelvű japán robot végzi. A levél tulajdonképpen egy régi, telefonvonal-takarításos tréfa modernizálása volt. Néhány évtizede egy amerikai telefontársaság kérte arra ügyfeleit, hogy április elsején helyezzenek műanyagzacskót készülékeikre, mivel a vonaltisztogatás miatt nagymennyiségű por távozhat a kagylón keresztül.
 
 Április elseje bolondozásairól híres nap, az  "áprilisjáratás" sokakat rászedő, beugrató, tréfás, bolondozó szokása szinte egész Európa szerte ismert.

A hagyomány gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, és igen gazdag irodalma van már a letűnt századokból is az e naphoz fűződő, híres-hírhedt bolondériáknak, amelyekből összegyűjtöttünk egy csokorral, hisz a gyerekek, iskolások bolondozásai mellé felsorakoztak ma már cégek, írott és íratlan sajtó vicces kedvű megnyilvánulásai.
 
Ilyen volt például az augsburgi országgyűlés által 1538. április elsejére meghirdetett nagy pénzleértékelés, amely csak trükk maradt, és amire kegyetlenül ráfizettek a spekulánsok. Mivel április elseje a téli napfordulótól számított századik nap, ezért régente "száznapnak" is nevezték.

Svájci spagetti-szüret

1957-ben a mértékadó BBC Panoráma című hírmagazinja bejelentette, hogy az enyhe tél és a rettegett spagettizsizsik kiírtása miatt a svájci farmereknek örvendetesen dús spagetti-termésben lehetett részük. A híradást döbbenetes felvételekkel illusztrálták, amelyeken svájci parasztok spagetti-kötegeket húztak le a fák ágairól. A riportban a bámészkodók köréből is többeket megszólaltattak, akik a látvány hatására rendre azt tudakolták, hogy hogyan nevelhetnének saját maguk számára is spagetti-fákat. A BBC munkatársai diplomatikusan csak ennyit válaszoltak: „ültess egy kis darab spagettit egy adag paradicsomszószba és reménykedj a sikerben!”

Instant színes TV


1962-ben még csak egy TV-csatorna létezett Svédországban, az is fekete-fehérben sugározta a műsorait. Az állomás technikai szakembere, Kjell Stensson április 1-jén megjelent a képernyőn és bejelentette, hogy egy újonnan kifejlesztett technológiának hála, valamennyi TV-néző villámgyorsan átválthatja az adást színesre. Ehhez csupán annyit kell tenniük– tanácsolta a technikus -, hogy húzzanak egy nylon harisnyát a képernyőre. A bejelentés hatására állítólag Svédország hétmillió lakosából több százezren kipróbálták a dolgot. A történet fricskája, hogy a színes műsoradás végül nyolc évvel később, éppen április 1-jén indult el a skandináv országban.

San Serriffe

1977-ben a brit The Guardian egy hétoldalas melléklettel rukkolt elő, amelyben az Indiai óceánban fekvő San Serriffe köztársaság megalakulásának 10. évfordulója előtt tisztelgett. A cikksorozat szenvedélyes hangvételben írt a több pontosvessző-alakú földrészből álló szigetcsoport szépségeiről, és a sokak előtt ismeretlen őslakók kultúrájáról. A két legnagyobb sziget neve Nagybetű és Kisbetű volt, a fővárost és az államelnököt pedig különböző betűtípusokkal illették. A megjelenés után csak úgy égtek a telefonvonalak a The Guardian szerkesztőségében, olvasók tömegei szerettek volna többet megtudni a nyári utazások szempontjából is ideális célpontnak tűnő paradicsomi szigetekről.

Megváltozik a pi értéke

1998. áprilisi számában a New Mexicans for Science and Reason lap hírlevele arról számolt be, hogy az alabamai törvényhozás a pi értékét a 3,14159-ről a „bibliai” hagyományoknak megfelelő 3,0-ra módosította. A cikk hamar felkerült az internetre is, bejárta az egész világot, és hamarosan tiltakozók ezrei kezdték el e-mailben és telefonon bombázni az alabamai törvényhozást. Az eredeti cikk a törvényhozás azon törekvéseinek kívánt görbe tükröt állítani, amelyek az evolúcióval kapcsolatos tananyagok bibliai szellemű újraírását szorgalmazták.

A bolygó együttállás csökkenti a földi gravitációt


1976. április elsején a BBC Radio 2 adóján a brit csillagász, Patrick Moore bejelentette, hogy este 9 óra 47 perckor a hallgatók különleges élménynek lehetnek részesei. A Plutó ekkor a Jupiter mögött halad át, amelynek következtében megváltozik a bolygók tömegvonzása, és átmenetileg csökken a földi gravitáció. Moore azt ígérte a hallgatóknak, ha az együttállás pontos pillanatában ugranak egyet, szenzációs lebegő érzésben lehet részük. 9 óra 47 perctől égtek a rádióadó telefonvonalai, és több ezer hallgató számolt be lebegő élményéről, volt olyan, aki azt állította, hogy barátaival fotelestől lebegtek szobájukban.

A forrófejű meztelen jégfúró


1995 áprilisában az amerikai Discover Magazin arról számolt be, hogy a neves biológus, Dr. Aprile Pazzo új állatfajt fedezett fel az Antarktiszon. Az állat fején csontos kiszögellések vannak, amelyeket számos véredény táplál, így rendkívül magas hőmérsékletre képesek felmelegedni. E különleges szerv révén az állat nagy sebességgel olvasztja maga körül a jeget, így sikeresen vadászik pingvinekre. Nem sokkal később Dr. Pazzo azt is felvetette, hogy a forrófejű jégfúró lehet a felelős Philippe Poisson legendás Déli-sark felfedező 1837-es rejtélyes eltűnéséért is. A Discover soha annyi e-mailt nem kapott még cikkel kapcsolatban, mint a mostani a felfedezésnél.

A fütyülő sárgarépa

2002 áprilisában a Tesco a The Sun című lapban fizetett hirdetésben tette közzé, hogy mostantól üzleteiben genetikailag módosított fütyülő sárgarépa is kapható. A reklám szerint a sárgarépa oldalán fokozatosan vékonyodó lyukak találhatók. E légbuborékoknak köszönhetően a megfőzött répa sípoló hangot ad ki.

Amnesztia

Romániában az Opinia című lap 2000. április 1-jén azt közölte, hogy szabadon engedik a nagybányai börtön foglyait.
A hírnek hatvan ember bedőlt, közülük sokan hosszú utat tettek meg a fegyintézethez, hogy magukhoz ölelhessék "rég nem látott" rokonaikat.

Az emberek azonban hiába várakoztak a börtönkapu előtt, a rabokat nem engedték el. A lap később elnézést kért a tréfáért.



Szívszorító határidő


A londoni városháza munkatársai 2000-ben arról értesítették az éppen vakációzó Glenn Howlettet, hogy a fontos jelentést, amelyen dolgozik, két héttel korábban kell leadnia. A férfi visszatért a nyaralásból, és lázas munkába kezdett.

Az új határidő szorításától azonban olyan stressz alá került, hogy szívzavarai támadtak, majd összeomlott, és nem tudta folytatni a munkát. Felépülése után arra a megállapításra jutott, hogy nem éri meg az egészségét kockáztatni, ezért előrehozott nyugdíjazását kérte.

Ekkor valaki megmondta neki, hogy az új határidő mindössze egy tréfa volt. Glenn Howlett pert indított, a városházán pedig betiltották a "tréfákat".

A halott kutya

Paul Goobie egy elpusztult kutya tetemét kötötte munkatársa autójának lökhárítójához. Kevin Meloy nem vette észre a kutyát, és elindult.
Az autó után vonszolt kutya látványa elborzasztotta az úton közlekedőket, ezért sokan próbálták megállítani a férfit.

Súlyosbította a helyzetet, hogy Kevin Meloy süket volt, így nem hallotta az autódudák hangját. Mérföldeken át vezetett, mire valakinek sikerült felkeltenie a figyelmét, és megállítania.

Jön a Varsói Szerződés

1996. április 1-jén az orosz Itar-Tasz hírügynökség azt jelentette, hogy az orosz parlament a Varsói Szerződés felújításáról vitázik. A hamis jelentést cseh és bolgár ügynökségek is átvették, a hír így széleskörű pánikot váltott ki.

Néhány óra múlva az orosz hírügynökség közölte, csak viccelt, és elnézést kért az álhírért.

Egy ausztrál rádióállomás bejelentette, hogy a pápa júliusi ausztráliai látogatásán misét tart csak homoszexuálisoknak - ez is áprilisi tréfa volt. A brit Sun bulvárlap közölte, hogy megnyújtják az új feleségénél sokkal alacsonyabb francia elnököt. Nicolas Sarkozyt egy nyújtópadszerű kínzószerszámmal próbálják megmagasítani - magyarázta a lap áprilisi viccében. A Sun "Luc Bigger" (azaz "look bigger", "nagyobbnak tűnik") francia kormányszóvivőre hivatkozott.

A Daily Express keddi száma szerint a híres londoni óratorony, azaz a Big Ben digitális kijelzőre áll át, amíg az eredeti óraszerkezetet megjavítják. A Telegraph brit lap pedig repülő pingvinekről közölt képeket, akik éppen melegebb éghajlatra költöznek.

A franciákat a futballválogatott kapitánya tréfálta meg videóblogján. Raymond Domenech közölte, hogy a francia csapat nem indul az idei labdarúgó Európa Bajnokságon, inkább máris a 2010-es világbajnokságra készülnek.

Libanonban az újságokba illesztett röplapok állították, hogy a törvényhozók végre megválasztották az ország elnökét. Az írás szerint az ellenséges politikai vezetők ezután ölelgetni kezdték egymást, végül koktélpartival ünnepelték meg a sikert. A szöveget író csoport egy tagja azt mondta, az volt a céljuk, hogy megmutassák, milyen nevetségessé vált a politikai helyzet Libanonban. Az országban november óta nincs államfő. A képviselők eddig tizenhétszer próbáltak dönteni az új vezetőről. Legközelebb április 22-én szavaznak.

A reklámok sem maradtak ki a mókából. Több brit lap is közölt egy hirdetést, amely szerint egy német autógyártó kifejlesztett egy olyan modellt, amely elektromos árammal megrázza azokat a kutyákat, amik megpróbálják lepisilni. Egy francia sportújságban pedig "univerzális kormánykereket" hirdettek, amely gombnyomásra alkalmazkodik a menetirány szerinti bal-, illetve jobboldali közlekedéshez. A reklám szerint erre azért volt szükség, mert a britek és franciák nehezen szokták meg, amikor az út "rossz" oldalán kell vezetniük.

A New Scientist brit tudományos hetilap fordított a mókán: olyan történeteket tett közzé honlapján, amelyek akár április elsejei tréfák is lehetnének, de valóban megtörténtek. Az egyik ilyen hír például egy olasz fizikuspárról szól, akik magyarázatot találtak a kopogó szellemek jelenségére. Egy másik tanulmány pedig azt fejti ki, hogyan lehet az emberi kart műtéttel szárnyakká alakítani.

 Ma már néha nem is tudunk különbséget tenni valós és hamis hír között, bolondos hétköznapjainkban néha még a legképtelenebb dolgok is valóságnak tűnnek. 
 
A magyar gazdák régi előírásai szerint a méheket április elsején, lehetőleg szerdán vagy csütörtökön kell kiereszteni első röptükre. Így garantáltan szorgalmasak, kövérek és elevenek lesznek abban az esztendőben.

Vajon ez nem átverés? Mindegy, mi csak szurkoljunk a méheknek, és ünnepeljük a tavaszt, április elsejét. Vértezzük fel magunkat, mert „aki másnak vermet ás, maga esik bele”…

Mondtam már, hogy lóg a nyelved?

Forrásanyag: Mindenhonnan egy kicsit, épp annyit, amennyi egy átveréshez elégséges.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja