SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne végy több koporsószöget! Füstmentes nap!

Singola Edit [cikkei] - 2008-11-20
November harmadik csütörtökje Füstmentes nap. Egy újabb világnap, egy újabb küzdelem valami ellen, a dohányzás ellen. De kiért, miért harcolunk, vívjuk a csatát hosszú idő óta? A dohányosokért, akik nem vigyáznak a saját egészségükre és a környezetükére, a családjukéra, a saját gyerekeikére? Talán ők meg sem érdemlik, hogy bármit is tegyünk értük, de a passzív dohányosokért, az ártatlanul füstben élő gyerekekért igenis kell harcolnunk.
Ne végy több koporsószöget! Füstmentes nap!

Megdöbbentő helyzetek

A mindennapokban a dohányosok miatt bosszantó, de mégis toleranciát kívánó eseteket fölösleges felhozni. De a kultúrát és az emberi jóérzést semmibe vevő döntésekért szót kell emelnem: Elmentem egy híres-neves professzorhoz valami egészségi nyavalyámra segítséget kérni. Egy kis szobában volt a fogadóhelye, számítógép, néhány orvosi eszköz, hatalmas orvosi lexikonok között is elveszett volna a professzor, de nem ez volt a fő gond, hanem a dohányfüst. Amíg beszélgettünk, egyik cigarettáról gyújtott a másikra, a füsttől már folyt a könnyem, arra gondoltam, az összes ruhámat ki kell mosnom, ha egyszer innen kiszabadulok, nem beszélve a hajamról. Nem értettem a helyzetet, egy tudós ember, akinél jobban senki sem tudja, milyen hatással van a nikotin a szervezetre, aki emberek százainak életét menti meg, a sajátját minden percben mérgezi.
Ennél már csak annak örültem jobban, amikor néhány napot egy kórházban kellett eltöltenem, ahol a betegek számára a dohányzásra kijelölt hely a mellékhelyiségben volt, az ápolók számára pedig a fürdőszobában. Azt hiszem, nem kell részleteznem, miféle kellemetlenségek születtek ebből a helyzetből.
Ezután nem sokkal osztálytalálkozóra voltam hivatalos. Gyönyörű étteremben került sor a vacsorára. Jókedvű beszélgetés közben az első fogás után, mintha megfagyott volna a hangulat, az osztály 90%-án valamiféle feszültség lett úrrá. Amint elvitték a tányért, néhány kivétellel mindenki kiment rágyújtani. Dohogtam is magamban, hogy nem lehet kibírni a vacsora végét, de valószínűleg ugyanezt gondolta a főpincér is, mert félhangosan megjegyezte, hogy két fogás között nem illik kimenni.

Függőség

Ez a függőség, amikor az ember már nem ura a helyzetnek, nincs tekintettel másokra, mások egészségére, semmibe veszi a kultúra, az erkölcs, a társadalom szabályait. Egyetlen világnap elegendő ahhoz, hogy minderre felhívjuk a dohányosok figyelmét? Biztos, hogy nem elég, ezért minden nap küzdenünk kell. Kezdve a legkisebbeknél, a gyerekeknél, hogy az általános iskola egyre alacsonyabb osztályiban ne attól legyen a gyerek a többiek szemében értékes, hogy rágyújt, hogy a középiskolásnak ne az legyen az első teendője, amikor kilép az iskolakapun, hogy rágyújtson, hogy az egyetemen ne azért várja a hallgató az előadás végét, hogy rágyújthasson.

Mivel tudunk eredményt elérni? Nehéz kérdés. Egy ennyire elburjánzott problémánál nem vagyunk képesek gyors eredményt elérni. A prevenció a legnagyobb fegyverünk, de ehhez összefogásra, megértésre, elfogadásra, szemléletmód váltásra, és felvilágosításra van szükség. Meg kell változtatni az emberek, főleg a fiatalok és gyerekek egészség magatartását.
A dohányosok és nem dohányosok között már a 17. században megindult a harc. Volt időszak, amikor pénzbüntetéssel sújtották a nikotinélvezőket, az egyház pedig kiátkozással fenyegette őket.


Káros hatások

Rengeteg szó esik manapság a dohányzás káros hatásairól. Szerintem mindenki fel tud legalább tizet sorolni. A dohányosok természetesen a nikotin mellett fognak először szólni, mert gyorsítja az emésztést, növeli a vérnyomást és csökkentheti az éhségérzetet. Emellett az évek során kialakuló megszokások nyugtatólag hatnak, így csökkentik az idegességet. De miért kell az idegességet, a stresszt cigarettával levezetni? Nincs más megoldás?

A dohányzás:

- tüdő-, gége-, szájüreg-, nyelőcső- és hólyagrákhoz vezethet
- idült légúti betegségek, fekélybetegség, szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, vakság okozója
- gyengíti az immunrendszert
- kedvezőtlen hatással van a gondolkodásra
- csökkenti a szervezet C, B-1 és B-6 vitamin tartalmát
- impotenciát okozhat
- hátrányos a fogamzásra
- következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés, és a szülés körüli halálozás

Ma Magyarországon a férfiak 45,9 %-a, valamint a nők 28,1 %-a dohányzik. Hivatalos adatok alapján dohányzás következtében 19 percenként meghal egy ember hazánkban, naponta 77, évente pedig 28000. Ha nem hisszük, nézzünk szét a környezetünkben, hány rákos, súlyos beteg, amputált végtagú ember betegségét okozta a dohányzás.
Mindennek egyetlen oka van: C10H14N2, a nikotin.

 


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja