SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Virágzik a nyugtató levendula

Singola Edit [cikkei] - 2008-06-20
A levendula egyszerűségével és csodálatos illatával bűvöli el az embert. Nem véletlenül lett a nyugalom és egyszerűség jelképe ez az ajakosok családjába tartozó, a mediterrán vidék száraz, kavicsos lejtőin honos, kékeslila színű növény.
Virágzik a nyugtató levendula
Neve a latin lavare – mosni igéből származik, ami arra utal, hogy már az ókorban rájöttek jótékony hatásaira. Többek között kitűnően hat a stresszre, fejfájásra, alvászavarokra, bőrproblémákra, égési sérülésekre, rovarcsípésekre…

Virágait a padlóra szórták, hogy az egész házat bejárja kellemes illata, a szekrénybe is került belőle, hogy elűzze a ruhák közül a molyokat. Az antik világban a fürdővizet levendulával illatosították, sőt a szépségápolás fő összetevője volt, elterjedtek a levendulás szappanok, testápolószerek, parfümök, masszázsolajok. 

A test és lélek balzsama: a levendula

Használjuk ki, hogy ép most virágzik e levendula, szedjünk egy csokorral!
Amellett, hogy szép dísze lehet a lakásnak, nyugtatólag is hat; a hálószobában elhelyezve segíti az elalvást, elűzi a rovarokat. Potpourrit is készíthetünk levendulából, de belsőleg ugyancsak alkalmazhatjuk. A levendula tea vérnyomáscsökkentő, fejfájás csillapító, nyugtató hatású. Elkészítése egyszerű: egy csésze forrásban lévő vízbe tegyünk két teáskanál levendulavirágot, majd pár percig hagyjuk állni.
Almaecetbe áztatva nagyon finommá tehetjük vele salátaönteteinket, de a lila virágok szépen mutatnak desszertek, italok díszítőjeként, tejszínhabba keverve igazán különlegessé tehetjük a sütemények, gyümölcsök ízét.

Az illóolajok királynője: a levendula

Az illóolajok jótékony hatásáról sokat hallhatunk, de mit tegyen, aki még nem használta egyiket sem? A próbatételt legjobb, ha az illóolajok királynőjével, az aromaterápia és fitoterápia kedveltjével, a levendulával kezdjük.
A levendula virágzatából sajtolják az illóolajat, azt is a keskenylevelű vagy valódi levendulából.
Az illóolajok sajátossága, hogy illatukkal hatnak az ember egészére, testünkre-lelkünkre. Az illatok és szagok az orrba jutva a szaglópályákon át a limbikus rendszeren és a hipotalamuszon keresztül fejtik ki hatásukat a szervekre. Ezáltal dolgoztatják az agyat, beindítják a test öngyógyító folyamatait, valamint eszünkbe juttatják az illathoz fűződő emlékeinket, és befolyásolják közérzetünket, érzelmeinket.
Négy érv amellett, hogy miért érdemes a levendula illóolajjal kezdeni a kísérletezést: először azért, mert illata nyugtató, lazító effektusú, másodszor az egyetlen olaj, amely hígítás nélkül alkalmazható, harmadszor ellenjavallata nem ismert, negyedszer pedig számos más olajjal társítható. 
 A levendula illóolajnak több felhasználási területe ismert, például égési sebekre kiváló, bizonyítja ezt egy híres vegyész esete is, Gottefossé a laborban leforrázta a kezét, hirtelenjében csepegtetett egy keveset a levendulaolajból a sebre, ami aztán hegek nélkül begyógyult. A középkorban a pestis elleni védekezésben is jelentős szerepe volt.
Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazhatjuk, persze fontos, hogy jó minőségű és eredeti illóolajat vásároljunk, és csak az előírásnak megfelelően vegyük igénybe azt, például a külsőleg alkalmazhatót, semmiképp ne használjuk belsőleg.

Mire és hogyan használhatjuk a levendula illóolajat?

    Párologtatóba cseppentve légfrissítőként, a helyiség levegőjének fertőtlenítésére
    Aromalámpában nyugtató, lazító hatás elérésére, relaxációhoz
    Belélegezve vérnyomáscsökkentésre, szorongás oldására
    Este párologtatva vagy a párna sarkára cseppentve alvászavarokra
    Fájdalmas testrész bekenve fájdalomcsillapításra
    Reumatikus panaszokra
    Migrén oldására
    Égési sebek gyógyítására, bőrproblémákra, leégésre
    Rovarcsípések ecsetelésére
    Szúnyogriasztóként néhány cseppet magunkra kenve
    Szekrényben molyűzőként
    Fürdővízben ellazuláshoz, feszültségoldásra, elalvás elősegítésére
    Samponba keverve száraz haj ápolására
    Kézkrémben körömerősítésre
    Pattanások kezelésére
    Sportolás után izomlazítóként
    Menstruációs és klimaxos zavarokra
    Szaunázáshoz
    Belsőleg kockacukorra cseppentve vagy mézben elkeverve érdemes alkalmazni

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja