A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Személyiségünk lenyomata: a kéz

Singola Edit - 2008-06-18
Testünk számos része árulkodik egyéniségünkről, testi állapotunkról, de stílusosan a legkézenfekvőbb a kéz.
Személyiségünk lenyomata: a kéz
Mindennapjaink kisebb-nagyobb ténykedései a kezünk által jönnek létre. Ha valami miatt sérülést szenved ez a testrészünk, máris érezzük a hiányát. De a kéz nagysága, ápoltsága, használat, a gesztusok, mind egyediségünk lenyomatai. Akárcsak az ujjlenyomat mindenkinél más-más mintázatot ad, de kézfogás milyensége is sokat elmond a kéz tulajdonosáról, vagy akár a körömrágás. A kéz a jövőnkről is árulkodik, a tenyér nem hazudik, benne van a sorsunk.
 
A kézfej váza 27 csontból áll. Az ember jellegzetessége, hogy a hüvelykujj csontjai az ujjakkal szembefordíthatók, ez teszi alkalmassá a kezet a tárgyak használatára. A kéz mozgását 25 izom végzi, emellett számos ízület és ideg segíti működését. A kéz bőre mintegy védőpajzsként funkcionál, és a tapintást is lehetővé teszi. A kéz bőre idegvégződésekben gazdag, emiatt képes akár szemként is létezni. A kisgyerekek mindent megtapogatnak, vagy a vakok speciális betűiket is a kéz segítségével olvassák.

A jobb- vagy balkezűség is beszél az emberről. Tízből egy ember balkezes, sokszor negatív a megítélésük, de voltak híres balkezes emberek is: Leonardo da Vinci, Beethoven, Picasso, Michelangelo.

A kéz betegségekről is árulkodhat. Vitaminhiány, keringési zavar, allergia leolvashatók a kézről. Az A-vitaminhiány szárazzá teszi a kezet, töredezetté a körmöket, vashiány miatt viszkethet a kéz, B-vitaminok elégtelensége miatt bőrgyulladás jelentkezhet.
A köröm ugyancsak jelzőőr. A színtelen köröm vérszegénységre, a kékes köröm érrendszeri megbetegedésre, a sárga köröm gombára utalhat. A körmön levő kis fehér foltok kalcium lerakódását jelezhetik az egyes szervekben, vagy a szervek betegségét: hüvelykujj az agyban, mutatóujj a tüdőben, középső ujj a vékonybélben, gyűrűs ujj a vesében, kisujj a szívben.

A kéz ápolása fontos feladatunk. Kamilla- vagy levendulafürdő segíti a kezek regenerálódását, a gyulladás csökkentését. Teafa olajjal megszüntethetjük a gombásodást. Különféle pakolások jót tesznek a bőrnek, kézre legjobb a paraffin, körömre az E-vitamin tartalmú krémek, és a jojobaolajos ápolás. A kéz bőrét is le kell időnként radírozni, erre a célra megfelelő az arcradír, vagy luffaszivacs.  Mézzel bekenve a bőr beszívja az értékes tápanyagokat, megszűnik szárazsága, repedezettsége, puhul, de jótékony, ha felvert tojásfehérjével kezeljük kezünk bőrét. Jéggel átdörzsölve felfrissíthetjük a kéz vérkeringését. Néha nem árt megtornáztatni a kéz izmait, majd megmasszírozni, az esetleges csomókat szétnyomkodni. A kéz védelme érdekében ajánlatos az egyes munkákhoz védőkesztyűt használni, például mosogatáshoz vagy a kertben. Emellett minden kézmosás után kézkrémmel bekenni.
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja