SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi menü olasz hangulatban

Családinet [cikkei] - 2014-12-19
Nem kell vérbeli olasznak lennünk, vagy a napfényes Itáliáig utaznunk, ha déli ízekkel dobnánk fel a karácsonyi menüsort. Elég néhány Olaszországra emlékeztető fűszer, gyümölcs, és máris kész a hamisítatlan mediterrán étel, amelyet bárki kipróbálhat, aki a hagyományostól eltérő ízvilággal lepné meg szeretteit karácsonykor.
Karácsonyi menü olasz hangulatban

A magyar és az olasz konyha ugyan sokban eltér egymástól, ám elég néhány különleges fűszer és gyümölcs - mint például babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, csillagánizs, aszalt füge, szárított datolya, dió -, és máris olaszosra formálhatjuk kedvenc ünnepi étkeinket.

„Az olaszoknál karácsonykor kedvelt fogás a Capitone hal és a lencseragu, amit egy olasz specialitással, a Zampone-val, (töltött malac) együtt szoktak fogyasztani” – árulta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású séfje, aki családja körében főleg magyar ételeket fogyaszt, és ezeket szívesen készít el ünnepekkor is. „Nagyon szeretem a pontyból készült halászlét, vagy a harcsapaprikást kapros-túrós csuszával, valamint a székelykáposztát, de az egyik nagy kedvencem a töltött káposzta. A mákos, diós bejgliért pedig egyszerűen odavagyok, bár én az utóbbit meg szoktam bolondítani egy kis kávéval. Ezek a fogások az ünnepi asztalon is jelen vannak, de nálunk a vaníliás-mazsolás Panettone kalács nélkül elképzelhetetlen a karácsony” - árulta el Simone.

Az olasz ízek szakértője szerint, mediterrán ételeket a magyarok is képesek az asztalra csempészni – példának álljon itt a Trattoria Gusto étterem karácsonyi menüjében is megtalálható ízletes kacsa fogás.

Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval körítve

Hozzávalók 4 főre:

4 kacsacomb, 30 dkg kacsamell, 10 dkg angolzeller, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg (4 kisdarab cékla) cékla, 32 dkg carnaroli rizs, 40 g vaj, 30 g mogyoróhagyma, 5 g friss zsálya, 5 g friss kakukkfű, 5 g friss rozmaring, 1l húslé, 0,5 l testes vörösbor, parmezán, só, bors, kevés liszt


A kacsa elkészítése:

A kacsacombokat beletesszük egy serpenyőbe, hogy lepiruljon a bőrük. A serpenyőbe helyezünk még sárgarépát, angolzellert, vöröshagymát, majd leöntjük a bor egy részével. Miután a kacsa bőre kissé lepirult, kiszedjük a serpenyőből és átrakjuk egy tepsibe. Ráöntjük a szószt, amelyben pirult a kacsa, majd hozzáteszünk egy kakukkfűből, rozmaringból, zsályából álló kis csokrot, amit spárgával kötünk össze. 140 fokon 1,5 óráig sütjük, és folyamatosan öntsünk még hozzá a vörösborból, hogy ki ne száradjon.

A kacsamelleket egy másik serpenyőben közepes lángon elősütjük, majd pár fokhagymával együtt betesszük ezt is a sütőbe 10-15 percre.

Ha kész a kacsacomb, öntsük le róla a szószt, amelyben készült, ugyanis azt vissza kell forralni egy kis liszttel, valamint szűrőn átpasszírozni. Ha kevésnek tűnne, akkor még egy kis vörösborral lehet hígítani. A kacsát sóval, borssal ízesíthetjük.

Rizottó elkészítése:

A céklákat feldaraboljuk, majd fele részét húslében megfőzzük, a másik felét pedig fóliába csomagolva egy órán át 180 fokon sütjük.

A gyöngyhagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Ezután az egészet felöntjük a húslével és folyamatos kevergetés mellett 20 percig főzzük. Az első 10 perc után hozzá kell adni a rizshez a sült céklákat is, ami megadja az üde piros színét. Hogy még krémesebb legyen, a kész rizottóhoz adjunk hozzá egy kis parmezánt és a maradék vajat.

A sült kacsa íze remekül harmonizál a céklás rizottó édes krémességével.

Buon appetito!

A Trattoria Gusto teljes karácsonyi menüsora:

  • Bresaola batyu (Füstölt, sózott hátszínszeletek) Caprino-sajttal töltve, diós pestoszószal
  • Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval körítve
  • Almás-diós batyu, forró vaníliaöntettel, kandírozott gyümölcsdarabokkal

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja