A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit ehet meg a baba a karácsonyi menüből?

Martincsevicsné Jenei Gizella - 2020-12-15
A kisbabád már szívesen megkóstolná azokat az ételeket, amelyeket ti is fogyasztatok? Akkor készíts olyan karácsonyi vacsorát, amiből őt is nyugodtan megkínálhatod!
Mit ehet meg a baba a karácsonyi menüből?

Ha kisbabával vagy otthon, akkor a zökkenőmentes ünnep két legfontosabb eleme a tervezés és a rugalmasság. Érdekes kettősség ez, mert általában ha megtervezünk valamit, akkor azt azért csináljuk, mert nem szeretnénk eltérni ettől. Egy kisbabás családban azonban a tervezés sokszor azt jelenti, hogy 2-3 verziót eltervezel és a baba kedvétől, állapotától függően rugalmasan választasz közülük.

A karácsonyi menün is érdemes már idejében gondolkodni, hogy legyen idő beszerezni mindent. Ha a kisbabád már akkora, hogy ott tud lenni mellettetek az ünnepi asztalnál, és lelkesen mutogat a tányérotokra, akkor válassz olyan fogásokat, amiből neki is tudsz adni.  Melyek lehetnek ezek?
 

Hozzátáplálás kezdete és 7 hónapos kor előtt adható ételek

Itt még nehéz dolgod van, hiszen nem sok minden közül válogathatsz. Mégis előfordul, hogy a baba hangot ad annak, hogy ő is inkább abból kér, amit ti jóízűen esztek. Jó választás lehet ilyenkor, ha csirkét vagy pulykát sütsz, és mellé teszel krumplit vagy almát. A csirke vagy a pulyka már adható, az alma és krumpli pedig nagyon jól kiegészíti.

Ha szoktatok a karácsonyi vacsorához levest is készíteni, akkor tervezz előre és tegyél bele egy kicsit több répát, zöldséget. Ezekből is csemegézhet ebben a korban a baba.

8-9 hónapos korban adható ételek

Ebben a korban már előfordulhat, hogy szívesen megfogja az ételt és önállóan rágcsálja. Ez lehet krumpli, zöldség vagy bármi olyan, ami puha és könnyedén megeszi. A halat is elfogyaszthatja már, de nagyon figyelj oda, hogy ne legyen benne szálka.

Sültek mellé készíthetsz zsemlémből tölteléket, amit szintén megkóstoltathatsz vele, persze figyelj oda, hogy ne legyen nagyon fűszeres. Karácsonykor népszerűek a gesztenyével töltött húsok is, ezekből is nyugodtan adhatsz már neki.

Ha szívesen fogadja és önállóan szeret csipegetni, akkor bármilyen puha, kis kockára vágott zöldség, gyümölcs adható a babának.
 

10-12 hónapos korban adható ételek

Itt már sokkal könnyebb a dolgod. Már megkóstolhatja a halászlevet, akár hallal együtt, de fontos, hogy alaposan ellenőrizd, hogy ne legyen benne szálka. Tehetsz bele tésztát, hogy gazdagabb legyen.

Már csipegethet a karácsonyi desszertekből is, mint például a lekváros aprósütemények vagy a bejgli. A bejgli esetében csak a gesztenyés változat jöhet szóba, mert a mák és a dió allergizálhat, ezért érdemes óvatosnak lenni vele. Ha családi karácsony lesz, akkor is figyelj oda arra, hogy milyen édességgel kínálják a babádat, nehogy olyan összetevő legyen benne, amivel még nem találkozott.
 

Mit nem szabad 12 hónapos kor előtt adni a babának?
 

  • tehéntejet nagy mennyiségben, mert megterhelheti a veséjét
  • mézet, mert fertőzött lehet (nem ajánlott még süteményekben, így mézeskalácsban sem)
  • dobozos gyümölcslevet, még a 100%os gyümölcsleveket is érdemes kerülni
  • szaloncukor, csokoládé
  • dió vagy mák, mert allergizálhat
  • nyers zöldségek, mert a véletlenül leharapott nagyobb darabok fulladásveszélyt jelentenek

Kép forrása: picjumbo.com fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja