SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Péksütemény receptek a húsvéti reggelihez

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-24
Hamarosan itt a húsvét, és bár minden családnak megvannak az ekkor tájt elkészített hagyományos receptjei, talán szívesen fogadtok néhány újat a húsvéti asztalra.

Brokkoli, póréhagyma és mandula torta

Nos, ez igazából nem torta, csak az angol „tart” kifejezésre nincs igazán jó magyar szó. Talán a lepény lenne rá a legjobb megfelelő.

Hozzávalók:
- 1 teáskanál extra szűz olíva olaj
- 2 póréhagyma finomra vágva
- 50 dkg leveles tészta
- 1 teáskanál kukoricadara
- 1 kis fej brokkoli felvagdosva
- 150 ml zsíros tejföl (még jobb, ha egy dl tejfölhöz öntünk fél dl tejszínt)
- 5 dkg reszeld parmezán
- 2 tojássárgája
- 3 dkg vágott mandula

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, süssük benne a póréhagymát, míg puha nem lesz. Ez nagyjából öt percet vesz igénybe. Ha kész, tegyük félre a hagymát. Egy kissé belisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát (vagy görgessük ki a papírból, ha előre nyújtottat kaptunk), vágjunk belőle két egyforma nagyságű kört, nagyjából 25 cm átmérőjűeket. Egy sütőpapírral bélelt tepsit szórjunk meg a kukoricadarával, helyezzük rá az egyik tésztát, majd kés hegyével karcoljuk meg körben úgy nagyjából 2 cm-re a tészta szélétől. A póréhagymát egyenletesen terítsük el a belső körben, majd süssük a tésztát 200 fokon 10 percig, míg a széle fel nem púposodik. Vegyük ki a sütőből, melynek hőmérsékletét mérsékeljük 160 fokra. Közben egy percig főzzük lobogva forró vízben a brokkolit, majd szűrjük le, tartsuk hideg víz alá, hogy kihűljön. Helyezzük a brokkoli rózsákat a hagyma tetejére. Keverjük a tejfölbe a sajtot, a tojások sárgáját, némi sót, majd öntsük nyakon ezzel a keverékkel a zöldségeket. Szórjuk meg a mandulával, és süssük a tésztát 15-20 percig, míg szép aranybarna nem lesz. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen egyaránt.

Gyors húsvéti kalácska

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj (ne használjunk margarint)
- 2 teáskanál kristálycukor
- 7 gr szárított élesztő
- 3 tojás
- 2 felvert tojás a kenéshez
- ha van otthon, egy teáskanál szórócukor

Tegyük a lisztet késes robotgépbe, adjuk hozzá a vajat, és keverjük addig, míg zsemlemorzsa szerű keveréket nem kapunk. Adjuk hozzá a kristálycukrot, egy csipet sót és az élesztőt. Adjuk a keverékhez a tojásokat, járassuk a gépet 2 percig. Öntsd a tésztát vajazott munkafelületre, majd lisztes kézzel rövid idő alatt alaposan gyúrd át, formálj belőle labdát. Tedd a tésztát egy tálba, takard le műanyag fóliával, és langyos helyen hagyd kétszeresére kelni. Ha megkelt, helyezd kivajazott sütőformába, tetejét kend le a felvert tojássárgájával, ha van kéznél, szórd meg a süthető szórócukorral. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 25 percig, míg a teteje szép barna nem lesz. Akkor jó, ha kiemelve a formából, megkocogtatva a kalács alját, kongó hangot hallasz.  Természetesen robotgép nélkül is el lehet készíteni.

Bagel

Üdítő változatosság a bagel megszokott péksüteményeink között.

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 4 gr porélesztő
- 1,5 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 dl meleg víz
- 1 tojássárgája a kenéshez

A hozzávalókból gyúrjunk tésztát. A porélesztőt nem kell feloldani vagy felfuttatni, mehet bele a tésztába egyenest a zacskóból. Ha jól kidolgoztuk, 30 percig letakarva kelesszük meleg helyen. Utána nyújtsuk ki, vágjuk négy darabba a tésztát, és a darabokból nyújtsunk téglalapot, melynek hosszanti oldala legyen kb. kétszer olyan hosszú, mint a rövidebbik. A téglalapból sodorjunk hurkát, majd gyűrűszerűen illesszük őket össze.
Hagyjuk ismét kelni úgy tíz percet, ez idő alatt forraljunk egy nagy lábasban vizet, tegyünk bele egy marék kristálycukrot, és ebben a szolidan gyöngyöző vízfürdőben főzzük 30-30 másodpercig a sütemények mindkét oldalát. Ezután emeljük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tojássárgájával, megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal is. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sülnek. 

Forrás: fakanal.freeblog.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

35 évig hordta a testében a megkövesedett magzatot - döbbenetes felfedezés egy 73 éves nőnél

Egy ritka és sokkoló orvosi eset kapcsán derült fény arra, hogy egy 73 éves algériai nő 35 éven át hordozott a hasüregében egy elhalt, megkövesedett magzatot - anélkül, hogy tudott volna róla. A "kőgyermek" esete nemcsak megdöbbentő, de bepillantást enged a női test elképesztő alkalmazkodóképességébe is.

Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?

A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.

Két űrbeli kutatásban vesz részt a Semmelweis Egyetem

25 tudományos kutatást visz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére Kapu Tibor, a magyar kutatóűrhajós kéthetes küldetéséhez, ebből kettőt a Semmelweis Egyetem kutatói kezdeményeztek. A tudományos programba bekerült az űrutazás során fellépő egészségügyi - kardiovaszkuláris és egyensúlyszervi - problémák telemedicinás kísérlete és egy nanoszálalapú szemészeti gyógyszerformuláció alkalmazásának vizsgálata is mikrogravitációs körülmények között.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja