SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

Somodi Eszter [cikkei] - 2010-10-01
Nyáron, ha úgy érezzük, nem tudunk már mit kezdeni a gyerekek fölös energiáival, elmehetünk velük bicajozni, szaladgálni a kertbe, játszótérre. Most, hogy hűvös van, sokszor esik az eső, és egyre korábban sötétedik, kénytelenek vagyunk több időt a lakásban tölteni. A gyerekeknek a mozgásra ilyenkor is nagy szükségük van. Íme néhány játék, melyekkel a lakásban is kicsit kitombolhatják, kimozoghatják magukat:
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

Csata - Egy jó hangos, tombolós játék: A család két csapatra oszlik, és nagyjából egymással szemben keres magának mindkét csapat valami fedezéket (pl. fotel). A törékeny, leverhető tárgyakat biztonságba helyezzük, összeszedünk sok puha labdát, vagy zokni gombolyagot. Aztán kezdődhet a csata! Jól megdobáljuk egymást! Próbáljátok ki! Lehet nagyokat sikongatni!

Palacsintasütés - Gyurmából lapítsunk le kb. 15cm átmérőjű köröket. Ezek a palacsinták. Vegyünk elő pingpongütőket, ezeket használjuk serpenyőnek. Az ütők segítségével dobjuk a magasba a palacsintákat és próbáljuk a levegőben megfordítani, majd elkapni őket! Nem könnyű!

Akadálypálya a lakásban - Rakjunk sorba székeket, azokon végig sétálhatnak a gyerekek. Tegyünk a földre egy labdával teli kosarat! A gyerekeknek egy labdát kell választaniuk, és azzal együtt átkúszni egy kisasztal vagy székek alatt, majd a labdát egy messzebb lévő dobozba beledobni. Lehet még bukfencezni (ha már elég nagyok hozzá a gyerekek), egy lábfej szélességű papírcsíkot gyurmaragasztóval, vagy celluxszal a földre ragasztani, azon végig egyensúlyozni. Ezt nehezíthetjük úgy is, hogy közben valamiért le kell guggolni, valamit el kell érni… Fürdőszobai lemosható zsírkrétával rajzolhatunk a kőre ugróiskolát is.

Bagoly-egér játék - A felnőtt a bagoly, a gyerekek az egerek. A bagoly nappal alszik, így amikor ég a villany, úgy teszünk, mintha aludnánk, az egerek nyugodtan sétálgathatnak. De, ha lekapcsoljuk a villanyt, besötétedik, indul a bagoly vadászni, megpróbáljuk elkapni a gyerekeket.



Tűz, víz, repülő - Ez egy régi klasszikus! A gyerekek szaladgálnak. Amikor a felnőtt azt kiáltja „tűz!”, akkor a gyerekeknek le kell guggolni, hogy megmelegedjenek a tűznél. Amikor azt kiáltja „víz!”, akkor valahová fel kell mászniuk, hogy ne legyenek vizesek az árvízben. És ha azt hallják „repülő!”, akkor le kell hasalni a földre, mert alacsonyan száll egy repülő.

Mocsárjárás - Minden gyereknek adunk 2-2 székpárnát vagy kartonpapírt (arra vigyázzunk, hogy ne csússzon a földön). Kijelöljük, hogy honnan, hová kell eljutni úgy, hogy az egyik párnán áll, lerakja a másikat, rálép, felveszi az elsőt, lerakja maga elé, rálép, felveszi a másodikat stb. A párnáról lelépni nem szabad! Így kell eljutniuk a célba. Ki a gyorsabb?

Lufi dobálás – Feldobunk egy lufit a magasba, a gyerekeknek nem szabad engedni, hogy leessen a földre, mindig bele kell ütniük. Jó nagy visongással jár ez a játék!

Amennyiben még több játékra vagy kíváncsi, látogass el a www.mindennapraegyjatek.hu oldalra, ahol a fentieken kívül még sok-sok játékötlet, letölthető játék, mese, és érdekes cikk található.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja