SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Tanuljunk együtt-színek, számok, betűk

Kókai Kata [cikkei] - 2007-02-01
A gyermekek kíváncsisága kielégíthetetlen. Nincs olyan apró tárgy, vagy hang, ami ne keltené fel érdeklődésüket.
Tanuljunk együtt-színek, számok, betűk

Aki már nevelt gyermeket, bizonyára csodálattal figyelte, milyen hamar, milyen nagy tudást el tud sajátítani a gyermek. Amikor megszületik egy baba, még el sem tudjuk képzelni, hogy önállóan gondoskodjon magáról, vagy éppen szavakat tanuljon. Utólag visszagondolva azonban láthatjuk, hogy ez az apró, kedves kis gyermek egy év alatt több dolgot tanul meg, mint az elkövetkező hosszú évek alatt.

Elsajátítja a beszéd, a járás, az érzelem és az igények kifejezésének módját, egyre több dolog memorizálódik kis fejében, s végül szinte teljesen önálló lesz. A tanulás folyamatában pedig nem csak kíváncsisága, de mi, szülők is segíthetjük, játékos módszerekkel.

Játékos tanulás

Egy kisgyermek még nem alkalmas a tanulásra. Legalábbis nem a hagyományos értelemben. Nem érünk el vele semmit, ha egyetlen könyvvel próbáljuk lekötni figyelmét, hiszen őt minden érdekli - az is amit már látott, és az is, amit még nem. Mindent szeretne megérinteni, mindenről szeretné megtudni, mire is jó.

A tanulás számára relatív fogalom. Mindent megjegyez, amit hall, de szándékosan nem kényszeríthetjük rá, hogy éppen mit tanuljon meg.

Hogyan tanítsuk meg, mi mit jelent?

A legjobb módszer a játék és természetesen az, hogy követjük gyermekeink igényeit. Ha megfog egy tárgyat, amit még nem látott, mondjuk meg neki a nevét. Akár mutathatunk több hasonló tárgyat is, hogy a szó és az értelme is rögzüljön. Hasonlóképpen járhatunk el a színekkel is. Bár a kisgyermek még nem ismeri a tárgyak leírására alkalmas szavakat, és olykor saját kis nyelvén próbálja azt leírni, megmagyarázni, egy kis segítséggel mindent könnyen megtanulhat.

A színek közötti különbségtétel sem egyszerű feladat. Azonban könnyen megtaníthatjuk gyermekünknek egy egyszerű játékkal. Terítsünk le különböző színű terítőket a földre, majd keressünk azonos színű játékokat. A kékeket tegyük a kék terítőre, a zöldet a zöldre, és így tovább. Közben mondjuk ki hangosan a színeket, hogy a gyermek ne csak a színek közötti különbséget vegye észre, de a színek nevét is megtanulja.

Betű- és színtanulás játékosan

A betűket megtanulni nem nehéz, hiszen rengeteg olyan játékot lehet már kapni, mely segít az abc elsajátításában. Használhatunk olyan játékkockákat, amiken betűk vannak, vagy akár mi magunk is készíthetünk hasonlókat. Fontos, hogy a gyermek minden betűt valamihez társítani tudjon, ezért legjobb, ha a kedvenc, általa ismert játékokhoz, emberekhez társítjuk azokat. Például: a mint anyu, b mint baba, c mint cica. Játszhatunk betűfelismerő játékot. Mondjunk egy szót, melyet a gyermek ismer, az ő feladata pedig, hogy megkeresse azt a betűkockát, amelyen a kezdőbetű szerepel. Ezzel a játékos módszerrel könnyen megismeri a betűket.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja