SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A válás hatása a gyermekre

Kelemen Hetti [cikkei] - 2004-03-30
Öt év házasság és három kisgyermek után úgy döntöttünk a férjemmel, hogy jobb lesz, ha külön utakon folytatjuk életünket. Az állandóvá vált veszekedések teljesen felőrölték azt az érzést, ami miatt egykor hűséget, türelmet és teljes odaadást ígértünk egymásnak. Soha nem gondoltam, hogy ez velem is megtörténhet, mégis úgy érzem, a lehető leghelyesebben cselekedtünk nemcsak magunk, hanem a gyerekek érdekében is.
A válás hatása a gyermekre

Tisztában voltam vele, hogy nem lesz könnyű menet a legidősebb kisfiamnak elmagyarázni a helyzetet, de arra nem számítottam, hogy olyan beszélgetést kell folytatnom a négy éves kisfiammal, amit a szakirodalomban olvasni lehet, de elképzelhetetlennek tűnnek ilyen kavargó gondolatok egy apró emberke fejében…

Az óvodából igyekeztünk haza, be nem állt a szája. Úgy gondoltam, talán ez a megfelelő időpont arra, hogy elmondjam neki: apukája hamarosan elköltözik.

Tágra nyílt szemekkel nézett rám, belém fojtva a folytatást.

-Azért lakik majd máshol, mert nem szeret minket?

Leguggoltam és átöleltem remegő kis testét. Kétségbeesetten kapaszkodott belém.

-Jaj, dehogy, édesem! Ilyenek ne is jussanak az eszedbe…

-Mert bepisilek éjszaka? Mondd meg neki, hogy soha többet nem fogok, csak ne menjen el!

-Apuci szeret titeket nagyon, csak tudod, mi sokat veszekszünk.

-Nem vagytok már barátok?

-Mindig azok maradunk. Csak már nem vagyunk nagyon jó barátok.

Hogyan magyarázhattam volna el neki, hogy mi a szerelem és a barátság között a különbség, hiszen soha nem látott minket csókolózni, összebújni is csak nagyon ritkán…?

-Hová fog menni? És este magában lesz? Ne hagyjuk magában, mert félni fog a sötétben!

-Apa már felnőtt. Tud vigyázni magára és rátok is fog, ezek után is. Sokat fog jönni hozzátok játszani és mentek majd kirándulni…

Hirtelen másról kezdett el beszélni és pár percen belül a szomorúság nyomát sem láttam rajta.

Eötvös József egyik idézete jutott az eszembe: „Nem törölhetünk ki senkit a szívünkből anélkül, hogy a helyen, ahol egykor neve állott, egy sötét folt ne maradna…”

Nem tudom, hogy időben és helyesen tájékoztattam-e őt az eseményekről, de úgy gondolom, az aranyszabályokat betartottam.

 

A The Kid’s Book of Divorce gyermekszerzői mondják el a legmeggyőzőbben, hogy a válás kapcsán minden gyermeknek meg kell mondani a következőket:

 A szülők már nem szeretik egymást, de továbbra is szeretik gyermekeiket, és a válás nem jelenti azt, hogy ezzel tőlük is el akarnának szakadni;

Nagyon nehéz volt az a döntés, amit meghoztak, de nem tudnak jobb megoldást;

Milyen gyakran fogják látni az elköltöző szülőt, hogyan tudnak majd rendszeresen találkozni

Miért válnak el a szülők. Reális, érthető magyarázatot kell adni a válásra, és minden olyan dolgot el kell mondani, ami nem sérti a gyereket.

Negatív véleményem van azokról a szülőkről, akik elhanyagolják gyermekeiket, és nem próbálnak ezen az amúgy is keserű állapoton segíteni. Ha a gyerek önhibáján kívül belekerült a válás folyamatába, senki ne használja fel önös érdekek kiszolgálására saját gyermekét. Ne a volt férj vagy feleség ellen neveljék a gyermeküket, hanem próbálják meg ezt az új szituációt minél kellemesebbé tenni a gyermeke számára. Így is, úgy is nehéz feladat előtt állnak, de nem mindegy, hogy a saját vére nagyobb korában hogyan is emlékezik vissza a szülei válására, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nyomokat hagy benne ez a megterhelő emlék.

 

Vigyázzunk családjainkra, óvjuk, és szeressük egymást, hisz úgy lesz teljes és boldog az életünk, ha a legbiztosabb alapokra építhetjük gyermekeink és saját magunk jövőjét.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja