SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meglepő, új nézőpont - Ezt gondold át, ha kezelhetetlen, hisztis, nyűgös a gyermeked!

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-06-14
Ez a megközelítés új keretet adhat egy régi problémának. Amikor a gyermek idegesítő, fárasztó, valami nem jó neki, de nem tudja kifejezni, hogy mi az... Amikor házisárkánynak nevez, azután odabújik hozzám. Amikor úgy kell levakarni az öccse hátáról, mert épp a karját csavarja hátra. A papír kirakósjáték darabjait hordja ötösével a mosdókagylóba... Mit jelent ez a szülő számára? Általában azt, hogy valamit szerelni kell a gyereken.
Meglepő, új nézőpont - Ezt gondold át, ha kezelhetetlen, hisztis, nyűgös a gyermeked!

"Ha kibírhatatlannak érzem a gyerekem, a külső ingereket csökkentem"

A világban való hatékony mozgásunk hátterében egy olyan agyi folyamat áll, amelynek segítségével a minket ért hatásokat jelekként azonosítjuk be. Cselekedeteinket annak szolgálatába állítjuk, amit ezek a jelek számunkra jeleznek.

Azonban a jelek beazonosítása koránt sem egyértelmű. Hogy a jeleket milyen üzeneteknek véljük, az nem csak magától a jeltől függ, hanem attól is, aki beazonosítja őket. Engem is jellemez, rólam is elmond valamit, hogy milyen szándékot tulajdonítok a gyereknek, vagy hogy milyen választ vált ki belőlem a viselkedése.


Ugyanazt a jelet mindenki másképp értelmezi

Ha a gyerek a virágokat rángatja le az ablakpárkányról, vagy a virágföldet szórja szét az ablak alatt,

  • gondolhatom, hogy fáradt, és elkezdhetem engedni a kádba a langyos vizet. Talán mert kiskoromban én is rombolni kezdtem, ha fáradt voltam.
  • Gondolhatom azt is, hogy fél valamitől, vagy túlpörgött, esetleg érzékenyen érintette a napközbeni közössége valamilyen bántó viselkedése. Ebben az esetben vigasztalni kezdem.
  • Talán azért viselkedik így, mert a velejéig gonosz, biztos a nagyapjától örökölte… Akkor hátat fordítok, vagy kiabálok vele. (Vele?)
  • Lehet, hogy azt gondolom, hogy a szeretetért, figyelemért küzd, vagy kontrollt akar szerezni az események fölött, és ezért a hatalmammal élve fordulok felé, hogy keményen megmutassam neki a határokat.

Ezekben az esetekben az összes válasz abból a feltételezésből indul ki, hogy a gyerek fárasztó viselkedése annak a jele, hogy tenni kell vele valamit, reagálni kell a viselkedésre, meg kell tiltani, vagy meg kell oldani valamit. Őt, a gyereket. Pohár víz, puha plüssállat, box-zsák, autózás, lekapcsolt villany, csokoládé, táncolás, vagy megpörgetem magam körül… Vele kell valamit tennem, mert nála van a hiba.


Lehet, hogy nem is a gyerek viselkedésén kell változtatnunk?

Létezik másfajta értelmezés is, amihez kapcsolódva más irányt vesz a szülői cselekvés. Ebben a gondolatban maradva,

ha úgy érezzük, hogy a gyerek ma valahogy iszonyatosan fárasztó és idegesítő, ez annak a jele is lehet, hogy mi, szülők pörögtünk túl. Hogy annyi inger ér minket is, hogy az ingerek sokaságában az egyik – a gyerek – már túl soknak bizonyul. Hogy nem is őt kell megszerelni…

Van olyan szülői válasz is, hogy hasonló esetben először nem a gyerekhez lép oda az ekkorra már meglehetősen ideges felnőtt, hogy igazítson rajta valamit, hanem a gyerek „rosszaságát” úgy azonosítja be, mint annak a jelét, hogy most minden mást le kell csendesítenie maga körül.

Csökkentenie kell a rá ható ingerek számát, hogy ne terhelje tovább saját magát. Le kell halkítania a világot, hogy meg tudja adni a gyereknek azt, amire valóban szüksége van: a szülő figyelmét.

Mikor a gyerek viselkedése nyűggé válik, ez a szülő úgy értelmezi, hogy itt az idő. Kikapcsolja a laptopját, a filmet, a zenét. Elteszi a vasalót, „hordjanak a férfiak olyan inget, ami nem gyűrődik” (Vekerdy Tamás). Nem gondolkodik tovább a holnapi munkán, nem nézi meg, hogy jött-e e-mail a főnökétől, nem oszt meg fotókat a közösségi oldalán. Becsukja az újságot. Nem gondol arra, hogy mit, mikor, se a miértre, se a holnapi időjárásra. Majd vajas kenyér lesz vacsorára, és nem spagetti. Ma nem lesz kész a prezentáció, és nem derül ki, hogy ki volt a sorozatban a gonosz gyilkos. Lehúzza a spalettáit, lecsendesíti az elméjét.


Amikor elcsendesedik a világ...

Amikor a világ lehalkult és leegyszerűsödött, a gyerek viselkedése egyetlen tényezővé válik, nem az összes súlyos gondunk egyikének. Egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, csak egyvalami, amire energiát kell szánni. Felszabadító érzés lehet ez az "együgyűség", a figyelmünket nem kell többé megosztani, áttérhetünk egy olyan üzemmódba, ami szinte már luxuskategória: hogy minden mást kizárva marad csak a gyerek. Még élvezhetjük is az együttlétet, ha nem nyomaszt, és nem osztja meg a figyelmünket semmi más.

Ugyanezt képesek vagyunk megtenni akkor is, ha szembesülünk azzal, hogy a gyermekünk megbetegedett. Olyankor minden mást rögtön eldobunk, átsoroljuk a gondolkodni- és tennivalóinkat, mert a lázat és a köhögést úgy értelmezzük, mint annak a jelét, hogy a gyerek állapota kerüljön listánkon az első helyre. A kibírhatatlan viselkedés is jelzés, tünet...

Lehet, hogy azért nem tudjuk ilyenkor kielégíteni a gyerek valódi szükségletét, mert mi magunk is túlpörgünk. Ha a gyerek nagyon hangosnak tűnik, az annak a jele is lehet, hogy le kell halkítani a mi világunkat. A szülőét.

Nálunk van az irányítás. Megtehetjük.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja