SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne várd meg, míg kinövi a gyerek a lelki problémáit, ha már ma is megoldhatjátok!

Családinet [cikkei] - 2022-03-20
 [X]

Egy gyerek életében a családi környezet adja meg a kiindulópontot, bármilyen is legyen egy ilyen indulás. Ezt veszi alapnak, és ebből vonja le majd az élet nagy tanulságait. De mi van akkor, ha ezek a tanulságok nem éppen pozitívak?
Ne várd meg, míg kinövi a gyerek a lelki problémáit, ha már ma is megoldhatjátok!

Szülőként ettől még nem kell tehetetlennek érezned magad. Érdemes elfogadni, hogy nem vagy tökéletes, ezért a gyermekeddel kapcsolatban is lesznek buktatók. De ettől még biztos az is, hogy az erőforrásaid maximumát nyújtod neki. Ha valami probléma adódik, az csak annyit jelent, hogy az adott helyzetben még nem állt minden erőforrás a rendelkezésedre.


De mi a teendő, ha gyereked továbbra is problémákkal küzd?

Hogyan lehetne elindulni közösen valamilyen megoldás irányába? Ez nem mindig egyszerű!

Miért?

  • Mert a gyereked nem biztos, hogy ugyanannyira akarja a megoldást, mint te (pl. nem akar jobban teljesíteni az iskolában).
  • Mert a megoldás nem csak a gyereken múlik, hanem a közvetlen környezetén (szülők, anyagi helyzet, oktatás színvonala, bántalmazó osztálytárs az iskolában, stb.)
  • Mert a megoldás lassú, néha éveket vesz igénybe (pl. a gyerek diszlexiás, és utál olvasni).


Mi a közös ezekben a helyzetekben?

Te és a gyerek is stresszes állapotban vagytok. Szenvedtek.

A gyereknek ez a stressz azért rossz, mert nem rendelkezik hatékony védekező mechanizmusokkal. Csupán hárítani tudja a problémát: nem akar olvasni, verekszik az osztálytárssal, azért se tanul, mert nem szereti a tanárt, vagy a tantárgyat.

Emiatt a nehézségek még tovább mélyülnek.

Ahelyett, hogy arra koncentrálnál, hogy az adott problémát megoldd,  nagyobb szükséged lehet arra, hogy a gyerek tudja kezelni a saját feszültségeit. Így legalább nem rakódna rá még több teher.


Hogyan működhet a stresszoldás gyerekeknek?

A gyerekek automatikusan tudják, hogy stresszoldásra van szükségük.

Nézd meg őket az iskolai szünetben: rohangálnak, játszanak, verekednek, mobiloznak. Ez mind a saját stresszkezelésük egy formája.

De ez csak ideiglenes eredménnyel jár, mert  ezeknek a „stresszkezelő módszereknek” egyike sem foglalkozik a konkrét kihívással. Ezért csak arra jók, hogy egy időre eltereljék a gyerek figyelmét az őt nyomasztó problémákról.

Ennél azonban hosszú távon többre van szükség!

Olyan módszerekre, melyek képesek akkor is hatékonyan működni, amikor a gyerek épp benne van az adott szituációban (pl. olvasnia kell, csúfolják).

Ennél már egy fokkal jobbak a különböző relaxációs gyakorlatok. Ezekkel meg az a probléma, hogy csak hosszú idő után fejtik ki a hatásukat. Viszont a gyerek meg nem akar három évig jógázni, amikor őt holnap is bántalmazni fogják az iskolában!

Ezért a stresszoldás olyan változatára van szükség a gyerekeknek, amely nemcsak eltereli a figyelmüket a problémájukról, hanem konkrétan annak feloldásával foglalkozik.

Egy hatékony stresszoldó módszer például akkor is segít a gyerekeknek:

  • Ha nem akarnak olvasni, mert félnek, hogy kinevetik őket.
  • Ha a szülők válnak, és sok a balhé otthon.
  • Ha kicsi az önbizalmuk, és a többiek kipécézték maguknak.

Tehát pont akkor segít a stresszoldás gyerekeknek, amikor épp a legnagyobb szükségük van rá.

stresszoldás gyerekeknek


Az EFT módszerrel végzett stresszoldás gyerekeknek

Az EFT, vagy Érzelmi Felszabadítás Technikája, mint gyerek stresszoldó módszer egyszerű, mert könnyű megtanulni, gyors, mert sok esetben csak néhány perc kell, hogy egy gyerek stresszes helyzetét oldani lehessen.

Az EFT semmi másból nem áll, mint néhány stresszoldó pont ujjakkal történő kopogtatásából, miközben a gyerek szavakkal kifejezi, hogyan érzi magát.

Ami minden gyereket pillanatok alatt meggyőz az EFT hasznáról, az, hogy nagyon gyors megkönnyebbülést és változást eredményez.

Egy gyerek, aki például attól szenved, hogy csúfolják az osztályban, akár 20-30 perc alatt is megszabadulhat a csúfolás okozta sérelmeitől. Másnap pedig azt tapasztalja a megkönnyebbülés „mellékhatásaként”, hogy az eddigi bántalmazó leszállt róla.

A mai gyerekek már nem akarnak várni, azonnali eredményt szeretnének.

Ők jól akarják magukat érezni, függetlenül attól, hogy milyen kihívást hozott nekik az élet.

A te gyereked is kész arra, hogy megszabaduljon a benne felhalmozódott stressztől, feszültségtől? Mutass neki utat az EFT segítségével!

Az EFT-vel végzett stresszoldás elegáns és gyors módja annak, hogy megszabadítsd a gyereked a stressztől.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja