SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez a kétéves kisfiú egyedül csinál makarónit, lasagnét és omlettet, teát főz és a ruháit is maga mossa

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-01-21
Édesanyja, Florence a Montessori módszerrel neveli kisfiát, és állítja: szemben a kortársaival kisfiának még soha nem volt semmilyen balesete, pedig a tűzhelyet és a késeket is használja napi rendszerességgel.
Ez a kétéves kisfiú egyedül csinál makarónit, lasagnét és omlettet, teát főz és a ruháit is maga mossa

Mosni, mosogatni és barkácsolni is nagyon szeret a kétéves kisfiú

Tudja, hogy kell teát főzni, és szinte teljesen önállóan főz magának omlettet, lasagnét és bolognai makarónit Jax Taylor, aki mindössze két éves.

Édesanyja úgy döntött, hogy kisfiát minden olyan folyamatba bevonja, amibe csak tudja - így sokkal több időt tölthetnek együtt. Természetesen mindig mellette van és figyel, hogy ne legyen baja, de engedi, hogy kibontakozzon.

”Nincs dicséret és büntetés sem, csak útmutatás” – mondja az édesanya.

Az anyuka szerint ennek a módszernek az is nagy előnye, hogy nem kell elküldenie maga mellől a kisfiát, amíg ő a házimunkával bajlódik. Úgy tűnik, hogy a kis Jax Taylor nemhogy hátráltatja, inkább segíti az anyukáját.

"Amikor egyik nap bementem a konyhába, észrevettem, hogy a kisfiam épp teszi át a mosást a szárítógépbe. Úgyhogy nekem nem maradt más dolgom, minthogy megköszönjem neki" – nyilatkozta az édesanya a The Mirror-nak.

A mosást kisfia maga indítja el, ki tudja választani a megfelelő programot és azt is tudja, hogy hova tegye az öblítőt, vagy hogy pakolja át a ruhákat a szárítógépbe.

A következő videón épp takarít.


Használja a tűzhelyet és a késeket is, de még sose történt baleset

A kisfiú a főzésben is remekel. Természetesen az édesanya végig felügyeli a munkafolyamatokat.

”Mindig ott vagyok mellette, hogy vigyázzak rá. Használja a tűzhelyet, de megtanítottam neki, hogy az forró és nem szabad hozzáérni. Eddig nem is nyúlt oda. A Montessori módszer lényege, hogy annyit segíts, amennyit szükséges. És én pontosan ezt teszem” – mondja az édesanya.

Jax teát is önállóan főz, magának kizárólag koffeinmenteset. Le is szűri egyedül, aztán megkeveri, és már lehet is inni.

”Ha nassolni szeretne, akkor csak odamegy a szekrényhez és kiveszi, amit szeretne, mindenhez hozzáfér.” Ez az édesanya szerint azért is jó, mert így nem kell folyton szólnia, hogy éhes, vagy megkérdeznie, hogy mit ehet.

A kisfiú azt is megtanulta, hogy mindig körül kell nézni, mielőtt átkel az úton. De biztonságosan használja az ollót is, sőt haloweenkor ő maga faragott ki egy tököt késsel.

Florence szerint a kisfiú lehetőséget kapott a hibák elkövetésére, és arra, hogy tanuljon belőlük. Még soha sem sérült meg, szemben a kortársaival, akik semmit sem tudnak egyedül megcsinálni. Tudja, hogy sokan kritizálják őt a nevelési módszerei miatt, de semmin nem változtatna.

Senki ne kövesse az anya példáját felkészülés nélkül! A kisfiú tudatos nevelés eredményeképp és állandó felügyelet mellett végzi a felsorolt tevékenységeket. Soha ne hagyd gyermeked felügyelet nélkül, és csak az életkorának megfelelő feladatokat bízd rá, ha eddig is így nevelted.

Olvasd el ezt is:

Indexkép (illusztráció): Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja