SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A vidám kismamák gyerekei könnyebben veszik az akadályokat - 7 ok, amiért nevessünk sokat a gyerekünkkel

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-27
A nevetés erősíti az immunrendszert, de fájdalomcsillapító ás stresszoldó hatása is van. Egy jó kacagás után könnyebben tud koncentrálni a feladataira, az iskolai teljesítményre is jó hatással van. Sőt. A nevetés már az anyaméhben is kifejti a hatását a magzatra, később ezek a gyerekek ugyanis vidámabbak lesznek, és könnyebben küzdenek meg a stresszel.
A vidám kismamák gyerekei könnyebben veszik az akadályokat - 7 ok, amiért nevessünk sokat a gyerekünkkel

Hányszor nevettél ma?

Elképesztő tény, hogy míg egy csecsemő képes 300-szor elnevetni magát egy nap, addig egy felnőtt mindössze 15-20 alkalommal teszi ezt meg.

Valahogy ahogy idősödünk, egyre inkább megkomolyodunk. Gyerekünkre is hajlamosak vagyunk rászólni, ha hangosan nevet és közben körbe-körbe szaladgál, visít. Pedig egyszerűen csak boldog. Ha a sárban hempereg vagy pocsolyába ugrál nevetve, sopánkodunk, hogy piszkos lesz a ruha, vagy aggódunk, hogy meg fog fázni. Ennek egyáltalán nem így kellene lennie.

Megtanítjuk őket járni és beszélni, és utána pedig elvárjuk tőlük, hogy maradjanak egy helyben és lehetőleg csendben. Miért? Próbáljunk inkább lazítani és tanulni a gyerekünktől, aki még tudja, mit jelent egy nap többszázszor is elnevetni magát!
 

A nevetés jótékony hatásai
 

1. Kedvezően hat a magzatra

Dr. Camille Hoffman, a denveri Szent József Kórház szülész-nőgyógyásza számos vizsgálat után kijelentette, hogy azoknak az édesanyáknak, akik a terhességük alatt sokat mosolyogtak, vidámak voltak és nem szorongtak, azoknak a gyerekeik is könnyebben veszik majd az akadályokat az életben.
 

2. Stresszoldó

Szomorú, mert haza kell menni? Szomorú, mert nem lehet még hazamenni? Elvesztette a kedvenc plüssállatát? Bármi is legyen a gond, egy kis humorral könnyen oldhatunk a feszültségen. Ha a gyerek vidám és jókedvű, akkor optimistább, kevésbé félős és a mindennapokban nyugodtabb.
 

3. Immunerősítő

Dr. Lee Berk, a Loma Linda Egyetem professzora szerint a nevetés abban is segít, hogy csökkenjenek a szervezetben található gyulladások. Továbbá nevetés után kevesebb olyan hormon termelődik (kortizol, dopamin), amelyek gátolnák az immunrendszert, így a betegségekkel szemben is ellenállóbb lesz a szervezetünk.
 

4. Fájdalomcsillapító

Brit kutatók szerint amikor nevetünk, akkor a szervezetünkben olyan kémiai folyamatok játszódnak le, amiknek hatásásra jobban bírjuk a fájdalmat. Ezt bizonyítja az a kísérlet is, ahol nevetés közben és nevetés nélkül vizsgálták az emberek fájdalomküszöbét. A bohócdoktoroknak ezért is van óriási szerepük a gyerekek gyógyításában.
 

5. Segít koncentrálni

Egy kiadós nevetés után könnyebben megy az összpontosítás, így jobban tud tanulás közben koncentrálni - ezért javulhat az iskolai teljesítménye is.
 

6. Gördülékenyebb emberi kapcsolatok

Kínos csendek, nem várt szituációk, izgulás, konfliktusok. Nem is olyan egyszerű bemutatkozni új embereknek, és új kapcsolatokat építeni, ismerkedni. Főleg nem egy gyereknek. Két ember között mégis a legrövidebb út a mosoly - egy régi mondás szerint. És milyen igaz: ha mosolygunk, vagy mondunk valami vicceset, máris szimpatikusabbak leszünk a másik félnek.
 

7. Felér egy edzéssel, segít a fogyásban

Persze a nevetés sem csodaszer, sokat biztos nem tudunk pusztán ennek hatására fogyni. De az tény, hogy egy kiadós nevetéssel akár 40-50 kalóriát is elégethetünk, miközben testünk számos izmát, köztük a rekesz- és a vállizmokat is alaposan megmozgatjuk.

Olvasd el ezt is: Így nevelj nevetve!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja