SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Régen jobb volt gyereknek lenni! Vagy mégsem?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-04
Sokan arra panaszkodnak, hogy a mai gyerekek egy túlhajszolt, leterhelt, stresszes világban élnek. Minden percük be van osztva ilyen olyan különórával, fáramászás helyett pedig tv-t néznek, vagy a telefonjukat nyomkodják. Érdemes azonban egy kicsit elgondolkodni azon, hogy milyen lehetett a 20. század elején gyereknek lenni Magyarországon...
Régen jobb volt gyereknek lenni! Vagy mégsem?

A 21. századi gyerekkor, ahol szinte mindenki valamilyen szindrómában szenved

Bár a férfiak sok feladatot átvállalnak a nőtől, mégis nagyon nagy a teher az anyákon, akik egyszerre próbálnak helyt állni a munkában, miközben próbálnak megmaradni anyának és nőnek is, ez a lelki stressz pedig átragad a gyerekekre is.

Ráadásul a szülők már egyre korábban elkezdenek aggódni azon, hogy mi lesz a gyerekből, figyelik a képességeit és kétségbe vannak esve, ha nem tudja két évesen kirakni a 9 darabos kirakót, vagy nem beszél folyékonyan másfél évesen.

”Egyfolytában olyanokon kattog az agyam, hogy aznap eleget hintáztunk-e, baj-e ha ma nem meséltünk neki elalvás előtt, vagy ha például hiába terveztük, nem fért bele a napba, hogy gyurmázzunk vagy rajzoljunk” – mondja Noémi, egy 2 éves kisfiú anyukája.

Janky Béla szociológus szerint ez egyáltalán nem ritka jelenség manapság. Ahogy a helikopterszülőség sem. Ők azok akik mindig a gyerekeik felett ,,lebegnek”, mindentől óvják és féltik őket.

”Vannak olyan óvodák, ahol sorban állnak a szülők, hogy a gyerek bekerülhessen, hiszen már az óvoda meghatározhatja, hogy utána milyen iskolába kerül a gyerek. De gyakori jelenség az is, hogy a szülők jövőbeli iskolához költöznek, akár még a gyerek születése előtt.”


Kép: Depositphotos.com

A szakértő hozzáteszi, hogy az is kifejezetten a mai korra jellemző, hogy egyre fiatalabb életkorban diagnosztizálnak a gyerekeken valamilyen zavart, szindrómát, ebben pedig nagy szerepe van az aggódó anyáknak.

”A játszótereken az anyák beszélgetnek egymás között, és ha valakinek a gyereke még nem beszél 2 évesen, akkor a másik anya készségesen elmondja, hogy az ő kisfia is pontosan így volt, és nemrég állapították meg róla, hogy autista. Az az anya pedig már rohan is valahova szakvéleményért. Amerikában egyébként nagyon korán elkezdik a gyerekek gyógyszeres kezelését is.”
 

Régen nem volt annyi kütyü és akkora lelki teher sem

Ez igaz, volt azonban más. Gyerekmunka, testi fenyítés, korai gyermekhalál, rideg, tekintélyelvű szülő-gyerek kapcsolat és nagyon sok mozaikcsalád a szülők fiatalkori halála miatt.
 

A 20.század eleji gyerekkor

gyerekek ülnek kutyávalFotó: Fortepan / Bejczy Sándor


A falvakban a várandós nők szinte az utolsó pillanatig kemény fizikai munkát végeztek, gyereküket gyakran egy teknő fölött guggolva szülték meg.

”Megvoltak az eszközeik arra, hogy a gyerekeket kordában tartsák, például gödröket ástak és beleállították őket.”

Nagyon korán elkezdték hozzászoktatni őket a munkához, 4-5 éves korukban már libapásztorkodtak, őrizték és etették az állatokat, emellett pedig a mezei munkába is besegítettek, kapáltak, szőlőt kötöztek. A házimunkából is kivették a részüket, a lányok nagyon korán, 10 éves korukra megtanultak főzni. Ennyi idősen álltak napszámba.

”A szülő-gyerek kapcsolat nem volt melegséggel teli, sokkal inkább rideg és tekintélyelvű. Az apa döntött mindenről, ő adott szót a gyerekeknek, és az ételből is a szülők szedtek először, ezzel is mutatva a hierarchiát.”

Városban valamivel könnyebb volt a gyerekeknek, már ami a gyerekmunkát illeti, de a szülő-gyerek kapcsolatot itt is a távolságtartás jellemezte.

”Dajkák gondoskodtak a csecsemőkről, a gyerekek pedig a nevelőjükhöz sokkal jobban kötődtek, mint a szüleikhez. A testi fenyítés bevett szokás volt a családoknál, egy szabály volt, hogy ne idegenek előtt verjék a gyerekeket.”

A gyerekek magázták a szüleiket, és felnőttként is a lekötelezettjeik voltak. A mozaikcsaládok is gyakoriak voltak a 20. század elején, de nem a válás miatt, hanem mert korán meghaltak a szülők.

”Sok árva, félárva gyerek volt, magasabb volt a gyerekhalálozás is.

Azok a dolgok, amikkel ma pszichológushoz megyünk, akkoriban természetesek voltak.”

gyerekek apávalFotó: Fortepan / Hanser Mária


A 20. század második felében lehetett a legjobb gyereknek lenni

A szociológus szerint a második világháború utáni időszakban lehetett a leglazább gyerekkor, amikor a gyerekek felszabadultak a munka alól, de még nem kezdődött el a továbbtanulás miatti nyomás, ami a 21. századra jellemző. Vagyis nem stresszeltek azon, ha a gyerekükből szakmunkás lett.

”Egyre gyerekcentrikusabb lett a világ és ennek egyik példája az, amikor ebben a korban már a gyerek vehetett először ételt az asztalnál. A nőket egyre több gép kezdte el segíteni, de még nem volt mobiltelefon, ami beszippanthatta volna őket, több idő jutott a gyerekre.”


Kép: Fortepan / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György

Indexkép: Fortepan / Lovas Rita

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja