SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Élő Barbie babák a kifutón: ilyen a boldog gyerekkor?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-02-22
A gyerekszépségversenyek azt sugallhatják, hogy el lehet érni a tökéletességet. A pszichológus szerint komoly szorongást, depressziót és öngyilkossági gondolatokat is okozhat az, ha egy gyerek csúnyának látja magát. Márpedig ha nem ő nyer, lehetnek ilyen gondolatai.
Élő Barbie babák a kifutón: ilyen a boldog gyerekkor?

Állandó megmérettetés, folyamatos pózolás, vakuvillanás, hosszú fotózások, előre betanult válaszok. Vajon mennyire lehet boldog gyerekkoruk azoknak a gyerekeknek, akik ilyen reflektorfényben nőnek fel? Hány évesen kezdik sminkelni magukat a mai fiatalok? Milyen hatással vannak ezek a termékek a bőrükre? És egyáltalán mi a baj a gyerek szépségversenyekkel? A témában Szalai Katalin klinikai szakpszichológust és Pulai Edit kozmetikust kérdeztük.

Videó: az amerikai változat

A népszerű valóságshow olyan családok életét mutatta be, amelyekben a gyerekek szépségversenyeken vettek részt, egészen kicsi koruktól kezdve. Ezeken az amerikai versenyeken természetes, hogy kisminkelik a gyerekeket és póthajat kapnak. De nem ritka a barnító spray, a műszempilla és a fogfehérítés sem. A gyerekek olykor habos-babos, máskor testhez simuló ruhákban lépnek a színpadra, ahol előre begyakorolt mozdulatsorokat mutatnak be.

https://www.youtube.com/watch?v=2gZdIUugz0A

A videóban egy szülő odáig merészkedik, hogy kitömött melltartót ad kislányára. A 3 éves Feisty Kayla édesanyja elhatározza, hogy megnyerik a versenyt, amikor azonban felhívják őt a színpadra, hogy átvegye a nyereményét, teljesen összeomlik és sírásban tör ki.

Ezeket az amerikai gyerekeket színpadra lépés előtt 4-5 órás szépészeti procedúrának vetették alá szüleik. A végeredmény pedig egy felnőttre hasonlító gyerek, aki úgy beszél és úgy is viselkedik, mint egy felnőtt. A szülők pedig látszólag minden határt átlépnek, csak hogy az ő csemetéjük nyerjen, van, aki energiaitalokat ad gyerekének, hogy felpörögjön, más pedig műcigarettával a kezében engedi fel a színpadra.

Szépségversenyek Magyarországon

A magyar szépségversenyeken a sminkelés és a különféle beavatkozások nem megengedettek, például a körömfestés, hajvasalás, és ruhában is a visszafogottabb változatokat részesítik előnyben. Vagyis inkább a természetességre helyezik a hangsúlyt. A gyerekek különböző korcsoportonként versenyeznek egymással, általában egy zenés műsorral egybekötött program keretében.

Tini kozmetika

Pulai Edit több mint 20 éve dolgozik kozmetikusként, azt tapasztalja, hogy a gyerekek egyre korábban kezdik el sminkelni magukat.

”Hamarabb jelenik meg a tinikori hormonális változás. Nem tetszik nekik a bőrük, ezért sminkelni kezdik. Amikor pályakezdő voltam, akkor 15-16 évesen jöttek hozzám először a tinik, ma már általában 12-13 évesekkel is foglalkozom, de 10 éves kislány is megkeresett már.” – mondja Pulai Edit.

A kozmetikus iskolai felkérésen is volt már, hogy elmagyarázza, miért érdemes természetes anyagokat használni a fiatal arcbőrre. Volt kozmetikalátogatás is, ahol a gyerekek azt is meg tudták nézni, hogy zajlik egy kozmetikai kezelés.

”Ha nem jó minőségű sminket, alapozót használ egy tini, akkor azzal akár súlyosbíthatja is az arcbőre állapotát, amit el szeretett volna takarni. Azt tapasztalom, hogy általában azért kezdik el magukat sminkelni, hogy eltakarják a bőrhibáikat. A gond azzal van, ha nem megfelelő termékhez nyúlnak.”

Azt mondja, léteznek kifejezettek bio sminkek, amelyek nem károsítják a bőrt. Gyógynövény alapú korrektorok, alapozók például, amelyek bátran használhatóak tinikorban is.

Pszichológus szemmel

Most pedig lássuk, mint gondol erről a világról Szalai Katalin klinikai szakpszichológus.

Hercegnők világa

A szakértő azt mondja, sok kislány szeret hercegnőnek öltözni, utánozni a szép nőket, nagylánynak látszani. Szerinte ezzel semmi gond nincsen, ameddig ez megmarad az otthoni keretek között. ”Sokunknak vannak olyan emlékei, ahogy anyukánk 10 számmal nagyobb magassarkú cipőjében mászkáltunk és elcsentük a rúzsát. Ez a személyiségfejlődés egy része, a nemi identitás kialakulásában lehet szerepe. A gyerekszépségversenyek azonban már nagy veszélyt jelentenek a személyiségfejlődésre.”- hangsúlyozza Szalai Katalin.

Versenyhelyzet

Ezek a gyerekek állandó megmérettetésnek vannak kitéve, ráadásul szüleik gyakran túl nagy elvárásokat támasztanak velük szemben. Azt sugallhatják, hogy csak akkor igazán szerethetők, ha jól teljesítenek. ”Ezeknek a kicsi gyerekeknek nem versenyezniük kellene, hanem gyereknek kellene lenniük és gyereknek maradniuk. Ezekkel a versenyekkel elveszik a gyerekkorukat, ami visszahozhatatlan időszak.” – mondja a szakértő.

Felszínes értékrend

A pszichológus szerint ezekkel a versenyekkel az is probléma, hogy egy hamis értékrendet teremtenek, miszerint a külsőségeken van a legnagyobb hangsúly.

”Nem gyereket, hanem felnőttet nevelünk, gyerekkorától kezdve. Aki azt látja az anyjától, a legfontosabb személytől az életében, hogy zokog, ha nem az ő gyereke nyeri meg a versenyt, abból olyan felnőtt válik majd, akinek nagyon felszínes az értékrendje.”

Nehézségek az iskolában

Szalai Katalin szerint az állandó felkészülés és versenyzés a tanulás rovására is mehet. Ha pedig a gyerek a felkészülés miatt kevés időt tölt gyerekközösségben, akkor nem alakulnak ki a társas kapcsolatai és a szociális beilleszkedési képességei.

A tökéletesség illúziója

A szakértő szerint a gyerekszépségversenyek azt sugallják, mintha elérhető lenne a tökéletesség. Ezek a gyerekek kicsi koruktól a tökéletességet keresik, mindenkinek próbálnak megfelelni, de valójában sosem lesznek tökéletesek, és ez komoly gondot okozhat az életükben.

Szorongást, depressziót, öngyilkossági gondolatokat és késztetést okoz az, ha egy gyerek csúnyának látja magát. Testkép- és táplálkozási zavarok is kialakulhatnak és a párválasztást is megnehezítheti, hiszen a férfiakban is a tökéletességet keresi majd.” – mondja a klinikai szakpszichológus.

Képek forrása: Youtube, Daianne Gomes, Kaboompics.comJennifer Murray, Jc Laurio, Arthur Goulart fotója a Pexels oldaláról

Olvasd el ezt a cikkünket is!

Amit mindig tudni akartál a modellszakmáról!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja