SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 jel, ami azt mutatja, hogy a gyermeked okosabb az átlagnál

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-22
Minden szülő számára a saját gyermeke a legszebb, legokosabb. Van azonban néhány tudományos tény, ami megmutatja, hogy mely gyerekek lesznek okosabbak az átlagnál. Melyiknél ismersz magatokra?
5 jel, ami azt mutatja, hogy a gyermeked okosabb az átlagnál

1.Korán megtanul olvasni

Egy kutatás szerint azok a gyerekek, akik már korán érdeklődést mutatnak a könyvek, a betűk és az olvasás iránt, átlag feletti képességekkel rendelkeznek majd a szókincs és a szóbeli érvelés területén. A felmérésben 2000 ikerpár olvasási és intelligencia tesztjét vizsgálták meg 7, 9, 10, 12 és 16 éves korukban. Az Edingburghi Egyetem és a londoni King’s Collage közös vizsgálatában arra jutottak, hogy ha a gyermekek hétéves kortól az átlagosnál jobb olvasási készségekkel rendelkeznek, akkor ez pozitívan befolyásolhatja a későbbi értelmi képességüket.

Ha azt veszed észre, hogy a gyermeked önmagától nem szívesen vesz kézbe mesekönyvet, akkor olvass neki te vagy hallgassatok hangoskönyvet. Mindezeken felül a dalok hallgatása, éneklése is segíthet fejleszteni a szókincset.
 

2. Az édesanya is kiemelkedő képességekkel rendelkezik

A németországi Ulm Egyetem 2016-os tanulmánya azt állapította meg, hogy a kognitív képességekkel kapcsolatos gének az X kromoszómán helyezkednek el, ami kétszer nagyobb valószínűséggel származik az anyától. Erre alapozzák azt a következtetést, hogy ha az édesanya áltag feletti képességekkel rendelkezik, akkor a gyermeke is kiemelkedő lehet a korosztályához képest.

Természetesen az egyik nem következik automatikusan a másikból. Ha például az anyuka intelligenciaszintje magasabb az átlagnál, de nem igazán foglalkozik a gyermekével, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a gyermek is okos lesz.
 

3. Állandóan szanaszét szórja a dolgait

A zseni átlátja a káoszt. Így szól a sokat emlegetett mondás, amivel egyesek csak azért takaróznak, mert leplezni próbálják a rendetlenségüket. Vagy mégsem? A szakemberek szerint az a gyermek, aki egy rendetlen játékhalmazon keresztül is képes elmélyülten játszani, összpontosítani, nagy valószínűséggel az átlagnál jobb képességekkel rendelkezik.
 

4. A gyermeknek születésekor nagyobb a feje az átlagosnál

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek nagy a homlokuk, illetve az átlagnál nagyobb fejmérettel születnek, nagyobb az esélyük, hogy később magasabb iskolai végzettséget szerezzenek.
 

5. Sok időt tölt az édesapjával

Okos anyának nagy valószínűséggel okos gyermeke lesz. Erről szólt az egyik korábbi pont. Azonban ott is felhívtam a figyelmet arra, hogy csak akkor lesz igaz ez az állítás, ha az anya foglalkozik is a gyermekkel, vagyis átadja a tudását. A kicsi kiegészíti azt a saját gondolataival, tapasztalataival, így bővül az ismereteinek a köre. Ha mindehhez még hozzáveszünk egy apukát, aki sokat beszélget, játszik és foglalkozik a gyermekkel, akkor az a gyermek nagy valószínűséggel előnyben lesz a kortársaihoz képest.  

Fontos, hogy az együtt töltött idő minőségi idő legyen. Tehát nem az időtartam hosszúsága befolyásolja a gyerek képességeit, hanem annak tartalma. Ha csak egy légtérben vannak, de az apuka tévézik, netán dolgozik, akkor hiába töltik együtt az időt, mindez nem járul hozzá a gyermek fejlődéséhez.

Akkor se érezd magad rosszul, ha ezek közül nem illik rátok mind. Ha egyedül neveled a gyermeked, ha kevesebb időd jut arra, hogy önfeledten játszatok, akkor is lehet a gyermeked sikeres az életben. Vekerdy Tamás interjúi során többször hangoztatta, hogy nem a lexikális tudás miatt lesz egy gyermek boldog és sikeres, hanem attól, ha gyerekkorában a szülei feltöltik az érzelmi tartályait. Ha egy gyermek érzelmileg biztonságban van, akkor szárnyalni fog.

Kép forrása: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja