SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A drámajátékok jelentősége

Kovács Emese [cikkei] - 2020-12-17
Nem is gondolnánk, hogy a drámapedagógia módszere, a drámajáték milyen sokféle területen alkalmazható. Szülőként miért jó, ha a tarsolyunkban van néhány drámajáték? A karantén ideje alatt jó móka is lehet.
A drámajátékok jelentősége

A gyerekek fő tevékenysége a játék, igazi örömforrás a számukra. Játék során élik meg mindazt, ami foglalkoztatja őket. Játékkal kifejezhetik érzéseiket, gondolataikat, levezethetik a bennük felgyülemlett feszültséget, megélhetnek őket foglalkoztató helyzeteket. A legkisebbektől egészen a kamaszokig hasznos, ha tudjuk, mi is az a drámajáték, mikor és mire alkalmazható.

A drámajáték a drámapedagógia módszere, melyeknek rengeteg felhasználási területe van. Fejleszthető velük a különböző képességek, készségek, a gyerekek szituációs játékok során megélhetik az érzelmeiket. Vannak pl. kommunikációt, beszédkészséget fejlesztő játékok, kapcsolatteremtő és bizalomjátékok, azonosulásra, utánzásra épülő játékok, lazító, feszültségoldó játékok. De fejleszthető vele az empátia, az érzelmi intelligencia is.

Mindannyian láttunk már kisgyereket, aki hisztizik vagy testvéreket veszekedés közben. De sokat lehet hallani olyan gyerekekről is, akiknek nehezebben megy a tanulás, nem tudnak kellő ideig koncentrálni, figyelmük rövid ideig tartó. Vannak gyerekek, akik nem tudják kezelni a bennük felgyűlt feszültséget. A drámajátékok használatával lehet segíteni ezeken a helyzeteken, alkalmazásuk során megtaníthatunk a gyerekeknek egy megoldási mintát, amit bármikor alkalmazni tudnak, észrevétlenül fejlődnek készségeik, képességeik, nyitottabbá válnak és a tanulmányi teljesítményükre is pozitív hatással van. Mindezt játékos formában. De nézzünk akkor néhány példát!

Egy gyermekkel is lehet játszani, de ha többen vagyunk, úgy még jobb!
 

Tükörjáték

A pár tagjai egymással szemben állnak, olyan távolságban, hogy kinyújtott karjuk és ujjhegyük összeérjen. Egyikük az irányító, aki elmozdulhat, gesztikulálhat. Társának feladata -mintha ő lenne a tükör- utána csinálni a lehető legpontosabban, szinte vele együtt végezni az összes mozdulatot (ha az irányító balkézzel mozdult, akkor a szemben lévő jobbal teszi ugyanezt, stb.). A fokozatosság elvét betartva előbb lassú kézmozdulatokat tükrözzünk, később gyorsabbakat, majd akár az egész testre kiterjedő mozdulatsorokat is. Többféle variációban játszható.
 

Sziámi ikrek

A párok valamilyen testrészükkel (vállukkal, karjukkal, homlokukkal) „össze vannak nőve", és így kell mozogniuk. Próbáljanak meg úgy mozogni, hogy ne váljanak szét! Zenére is végezhető a mozgás. Próbáljuk ki több testrésszel is!
 

Zsák búza játék

Adjuk azt az instrukciót a gyerekeknek, hogy nyújtsák-feszítsék a testünket és játsszák azt, hogy tömött búzászsákok. Majd egy kisegér kirágja az oldalukat, és most folyik ki belőlük a búza. Ahogy ürül ki a zsák, úgy lazulnak el. De ezt mind nagyon lassan, mert a magok lassan peregnek kifelé. Végül a zsák ott marad üresen, a földön heverve. Fontos a lassúság, a folyamat koncentrált követése. A felnőtt ellenőrizheti a végtagok lazaságát.
 

Mire emlékszel?

Tíz különböző tárgy van az asztalon. Megfigyelési idő húsz másodperc. Ezután letakarjuk a tárgyakat és s különböző módon vallatjuk emlékezetünket, fokozatosan növelve a követelményeket. Például csökkentjük a megfigyelési időt, növeljük a tárgyak számát, pontosabb leírást kérünk színre, formára, csoportosításra, elhelyezkedésre nézve, nagyon hasonló vagy nagyon különböző tárgyakat mutatunk.
 

Fogj kéket!

Ha azt mondjuk: Fogj kéket!, mindenkinek gyorsan keresnie kell valamit, ami kék színű, és megérinteni. Az instrukciók lehetnek változatosak, nemcsak színek, hanem pl.: fogj meg valamit, ami puha, ami ehető, ami hideg, stb…

A játék egy verziója a szintén kipróbált “Kék orr”, ilyenkor a játékvezető által megnevezett testrésszel kell hozzáérni adott színű tárgyhoz.
 

Hetes

Egy lélegzetre kell elmondani: Hétfőn én megyek tehozzád, kedden te jössz énhozzám, szerdán én megyek tehozzád, csütörtökön te jössz énhozzám, pénteken én megyek tehozzád, szombaton te jössz énhozzám, vasárnap én megyek tehozzád.
 

Adj hozzá egy mozdulatot!

A játékot egy egyszerű mozdulattal kezdjük, például megérintjük az orrunkat. A következő játékos megismétli ezt a mozdulatot, majd hozzátesz egy másikat. Tehát ő is megérintette az orrát, majd mondjuk megvakarja a fejét. A harmadik megismétli az első két mozdulatot, ő is hozzátesz egyet – és így tovább az összes játékosnál. Ha csak ketten vagyunk, akkor felváltva végezzük a mozdulatsort.

Ez csak néhány példa a sok, interneten is megtalálható játékok közül. Válogassunk közülük bátran korosztálynak megfelelően, alkalmazásuk megtérül.

Játékok forrása: Internet

Fotó: Tatiana Syrikova-tól a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja