A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan tedd emlékezetessé ezt a decembert gyermekednek

Mayerné Répási Adrienn [cikkei] - 2020-11-27
Hogyan varázsoljunk ünnepi hangulatot december elején már gyermekeinknek? Kell egyáltalán ilyen hamar foglalkozni ezzel?
Hogyan tedd emlékezetessé ezt a decembert gyermekednek

Azt mondom, hogy igen. Az idei év így is nagyon nehéz mindenkinek, ennyi pozitívum nem árthat! És azt hiszem, sosem lehet elég korán elkezdeni, karácsonyra hangolódni. A csemetéknek már a felkészülés is sok varázslatos pillanatot okozhat. Na de hogyan tegyük? Íme, pár tipp!


Az illatok

A megfelelő illatok befolyásolják az érzelmeink, hangulatunk és sokszor igaz az a tény is, hogy egy-egy kedves emlékhez egy illat társul. A fahéj, a narancs, a mézeskalács, a sülő sütemény illata, a fenyőillat mind hangulatba hozhat minket. Készítsetek együtt pot-pourrit különböző szárított gyümölcsökből, fűszerekből vagy tegyetek narancshéjat a kályha szélére, a narancsot tűzdeljétek meg szegfűszeggel. Használhattok karácsonyi illatgyertyát vagy diffúzort is, kifejezetten karácsonyias illatokkal. Tehettek egy friss fenyőágat is az asztalra, feldíszítve. Ezekkel az apróságokkal, a finom illatokkal rögtön karácsony küszöbén érezheti magát minden gyermek.


Az ízek

Ha karácsony, akkor mindenkinek megvannak a megszokott, hagyományos ízei, melyeket mindig ilyenkor készít el. Igaz messze még a Szenteste, de ne akadályozzon meg abban, hogy mézeskalácsot, bejglit, mézes-krémest vagy fahéjas sütit készítsetek csemetéiddel. De készíthettek otthon szaloncukrot is. Elhozza a kívánt karácsonyi feelinget és a hangulatot rögtön. Egy kis bűnözés előre, nem árthat! Finom fahéjas sütit majszolva, forró csokit iszogatva mennyei kényeztetésben lehet részük a gyerekeknek, melytől még jobban fogják várni a karácsonyt, ahogy te is!


Készülődés

Készítsenek a kicsik a mikulásnak, Jézuskának levelet arról, mit szeretnének kapni, milyen hangulatú ünnepeket képzelnek el. Nem csak nagy segítség lehet a szülőknek az ajándék vásárlásban, hanem egy jó közös móka is a levelek elkészítése, feladása! Gyorsabban telik az idő és egy szempillantás alatt karácsony lesz, ha addig jól lekötöd az energiáikat festéssel, ragasztással, rajzolással.


Látvány

Készítsetek közös karácsonyfadíszeket, asztaldekorációt, adventi koszorút a gyerekekkel. Nem is lehet ennél jobb dolgot elképzelni hangolódásképpen. A lakást is díszítsétek fel közösen ünnepi fényekkel, díszekkel. Nem baj, ha jó előre történik mindez. A lakás díszítésével a hangulat is rögtön karácsonyiasabb lesz. A közös kézműveskedés ráadásul közelebb hozza a családot egymáshoz, és jó indok, az együtt töltött időre.

Olvassatok sok karácsonyi mesekönyvet, történetet, mely kiváló dolog a hangolódáshoz. Rögtön meghozza a kedveteket a karácsonyhoz, meglátjátok. De az is nagyszerű ötlet, ha közösen néztek meg pár karácsonyi mesefilmet, történetet. Utána nagyon jót lehet beszélgetni róluk. Elő a családi kártyapaklival, társasokkal is. Szintén erősíti az „együtt lenni jó” érzést és a karácsonyi hangulatot, Egy jó kis játék partyra fel!


Tapintás

Tegyetek ki finom, meleg plédeket, mamuszokat, köntösöket, pihe-puha ágytakarókat. Ilyenkor jó bekuckózni egy puha plédbe.


Hallás

Ha a dekorálás, az illatok, a karácsonyi ízek sem segítenek, akkor elő a nehéztüzérséget. Hallgassatok karácsonyi dalokat, verseket, hangoskönyveket a napi teendők közben. Egy-egy karácsonyi dal elandalít, jobb kedvre derít, és tényleg közelebb hozza a karácsony szellemét. Vigyázat, függőséget okozhat!

Élvezzétek a karácsonyi készülődést, hangolódjatok, jöjjön bármi is a nagyvilágban! A gyerekeknek kell még egy csipetnyi varázslat és nekünk, szülőknek sem árt!

 

Kép: congerdesign képe a Pixabay -en.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja